Trasa i Most Północny

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 paź 2006, 21:26

Pewien, to ja moge byc zony, jak zablysnal ktorys z pierwszoligowych trenerow ;).

Niemniej doswiadczenia sa takie, ze glowne opoznienia sa na poziomie przygotowawczym - sadze, ze przetarg jest do zakonczenia (w sensie podpisania umowy) do marca- kiwetnia.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 04 paź 2006, 21:35

Pewien, to ja moge byc zony, jak zablysnal ktorys z pierwszoligowych trenerow ;) .
Bodajże M.Jabloński, którego w Płocku już dawno nie ma ;)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 04 paź 2006, 21:54

Ty tu lepiej o Płocku nic nie mów bo będziemy mieć tak jak oni most bez dojazdów ;)
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 paź 2006, 22:02

Toż przetarg jest na całośc, z trasą tramwajową zresztą na odcinku pomiędzy węzłami (z trasą Huta - Marymont i Żerań - Winnica).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 04 paź 2006, 22:03

Wiem :) ;-) Ale los potrafi zakpić...
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 paź 2006, 22:08

To się odpali 16 co 3 do 5 minut najwyżej ;), a 21 - chwilowo nie wydłuży.
Oczywiście, o ile nie sypnie się trasa Żerań - Winnica. [-o<

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 04 paź 2006, 22:10

inż. Glonojad pisze: Oczywiście, o ile nie sypnie się trasa Żerań - Winnica. [-o<
A ma się sypnąc 8-[
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 paź 2006, 22:13

Ma się nie sypać, ale czekają nas co najmniej trzy duże procedury przetargowe (projekt, wykonawstwo, tramwaje) plus garść mniejszych (promocja, audyt, inżynier kontraktu na przykład) oraz część zadań leżących po stronie miasta (działki i jezdnia serwisowa na Modlińskiej). Różnie może być, ja wiem jedynie, że TW się starają...

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 04 paź 2006, 22:19

inż. Glonojad pisze:Oczywiście, o ile nie sypnie się trasa Żerań - Winnica. [-o<
Masz nie dopuścić do tego ;) Ale pewnie się wszystko przedłuży...
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 paź 2006, 22:24

Piotrek pisze: Masz nie dopuścić do tego ;)
Staram się, proszę Pana. ;
Ale pewnie się wszystko przedłuży...
Harmonogramy zawsze się robi z pewną rezerwą, bądźmy dobrej myśli - na Bemowie było sporo przed czasem, z Alejami tak słodko nie będzie, bo się konkurs opóźnił, ale w terminie się TW zmieszczą.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 04 paź 2006, 22:37

inż. Glonojad pisze:Staram się, proszę Pana. ;
Dziękuję bardzo, proszę Pana! :)

Właściwie z niczym słodko nie jest... ;)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 28 paź 2006, 1:59

:arrow: Pierwsza z szeregu obietnic Marcinkiewicza właśnie poszła się... :-?
GW pisze:Most Północny nie zdąży na wybory

Krzysztof Śmietana, Mariusz Jałoszewski, ostatnia aktualizacja 2006-10-27 22:39

Znów nie udało się wybrać w terminie wykonawcy mostu Północnego. Przetarg się przeciąga, bo jest źle przygotowany i sypią się protesty. Padają podejrzenia, że ratusz faworyzuje niektóre firmy.

Do 27 października wybierzemy najkorzystniejszą ofertę konsorcjum, które zaprojektuje, a potem zbuduje most Północny - tak pod koniec lipca obiecywał warszawiakom komisarz miasta Kazimierz Marcinkiewicz. Podkreślał, że to jego piąty dzień w ratuszu i nie zamierza zwlekać z najpilniejszymi decyzjami.

Przetarg dla samobójców

Ale zwycięzcy nie ma i prędko nie będzie. Firmy startujące w przetargu oprotestowały "drakoński termin na złożenie ofert". - Trzeba być samobójcą, żeby wystartować w takim przetargu. To jakieś kuriozum! - mówi proszący o anonimowość przedstawiciel zachodniego konsorcjum. - Miesiąc na przygotowanie projektu przy tak ogromnej inwestycji to stanowczo za mało - zgadza się Krzysztof Kozioł, rzecznik Budimeksu.

W dodatku w materiałach przetargowych brakuje podziałów geodezyjnych, niedokładnie zbadane są warunki geologiczne, nie wiadomo, którędy biegną podziemne instalacje. "Zamawiający nie przyjmuje odpowiedzialności za poprawność i kompletność wszystkich swych wskazań" - wyznają szczerze urzędnicy w materiałach przetargowych.

Firmy twierdzą, że Zarząd Dróg Miejskich postawił wymagania żywcem zaczerpnięte z projektów, które wiosną zeszłego roku wygrały w konkursie na koncepcję mostu. Sąd go unieważnił, bo dopatrzył się, że komisja oceniająca oferty nie przestrzegała regulaminu. Dlatego ratusz musiał ogłosić obecny przetarg.

Przepisane zdania

Rok temu wygrały Transprojekt Warszawski i Transprojekt Gdański. Belkową konstrukcję mostu wyceniły na 320-370 mln zł. Teraz też ubiegają się o zamówienie, tyle że z firmami budowlanymi. Co z prac Transprojektów znalazło się w warunkach przetargu? Np. niektóre parametry mostu i układ skrzyżowania, które połączy go z Wisłostradą. "Należy wprowadzić system sterowania ruchem zapewniający przejazd tramwaju przez punkty kolizyjne w sposób ułatwiony przez jego dostosowanie do możliwości selektywnej detekcji [rozpoznawania] pojazdów..." - czytamy w warunkach przetargu. Niemal identyczne zdanie znajdujemy w zeszłorocznej koncepcji jednego z Transprojektów.

Jedna z niezadowolonych firm uważa, że tak ścisłe określenie parametrów mostu i zjazdów z niego wiąże jej ręce, bo nie może przedstawić własnych bardziej efektywnych i oszczędnych koncepcji. Ratusz odpowiada, że to co jest efektywne dla firmy, nie musi być efektywne dla miasta.

Protest złożyła też firma Strabag, której ofertę odrzucono w pierwszym etapie przetargu. Jej szefowie uważają, że niesłusznie wypadła z gry. Na początku listopada spór rozsądzi arbitraż przy Urzędzie Zamówień Publicznych.

Pytań bez liku

Jeszcze niedawno urzędnicy zapowiadali, że ostatecznym terminem składania ofert na budowę mostu będzie 31 października. W ZDM przyznają już, że zostanie on przesunięty. - Była tak ogromna liczba pytań, że pozwolimy dłużej przygotowywać propozycje z cenami. Jeszcze nie wiemy o ile dłużej - mówi Adam Stawicki, rzecznik ZDM. Odrzuca zarzut, że przetarg został źle przygotowany. - Jeśli firmy mają jakieś wątpliwości, to my wszystko im szczegółowo wyjaśnimy.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 28 paź 2006, 17:39

MZ pisze::arrow: Pierwsza z szeregu obietnic Marcinkiewicza właśnie poszła się... :-?
Pierwsza i pewnie nie ostatnia :-?
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 05 gru 2006, 20:32

Obrazek
KRÓTKO

Most Północny przesunięty

Na 12 grudnia Zarząd Dróg Miejskich przesunął termin otwarcia ofert w przetargu na projekt i budowę mostu Północnego. Ubiegający się o kontrakt oferenci zgłosili 230 pytań dotyczących tej inwestycji; ZDM odpowiedział na razie na 120. Drogowcy zmienią też specyfikację przetargową - to wynik protestu jednego z oferentów.

kmaj
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 12 gru 2006, 13:19

:arrow: I znowu wyznaczyli kolejny termin. Ciekawe, ile razy to jeszcze będą przekładać...
GW pisze:Most Północny znowu później

śmik, ostatnia aktualizacja 2006-12-12 12:01

We wtorek Zarząd Dróg Miejskich miał ujawnić oferty firm, które chcą zaprojektować, a potem zbudować most Północny. Niestety, już po raz trzeci przesunięto termin składania propozycji.

O tym, że przetarg na most został źle przygotowany, pisaliśmy w "Gazecie" pod koniec października. Nasze informacje potwierdziły się, choć wtedy Kazimierz Marcinkiewicz, komisarz miasta i kandydat PiS do ratusza, przekonywał, że "wszystko idzie zgodnie z planem". Firmy ubiegające się o zlecenie złożyły aż 230 pytań do ZDM. Wpłynęło też kilka protestów.

- Niektóre wnioski firm uwzględniliśmy. Dlatego musieliśmy jeszcze dać im czas na uzupełnienie ofert - tak tłumaczy kolejne przesunięcie terminu składania ofert Adam Stawicki, rzecznik ZDM. Tym razem urzędnicy czekają na propozycje do 22 grudnia. Największe szanse na zwycięstwo ma ta firma lub konsorcjum, która nie tylko zaproponuje najniższą cenę, ale i najkrótszy czas budowy. Nowa przeprawa między Bielanami i Tarchominem ma powstać maksymalnie po czterech latach od podpisania umowy.

ODPOWIEDZ