134N PESA Jazz (ten krótki)
Światła dzienne są tylko z przodu i nie wolno jednocześnie z nimi (w pojazdach nowszych niż ileśtam) zapalać pozycyjnych.
Po sobotniej przejażdżce 134N na 28 myślę, że to fajny tramwaj. Mimo że krótki, w środku jest przestronnie, bardziej niż w jazzie duo - przynajmniej takie miałem wrażenie (chodzi oczywiście o przedział pasażerski, do kabiny nie zaglądałem). Jazda bardzo przyjemna - hamowanie świetne bez szarpania, tak więc uznanie dla motorniczego z popołudniowej zmiany, bo nawet jadąc jazzem nie każdy tak potrafi. Oczywiście płaska podłoga na całej długości to kolejny plus, ale to wiadomo. Oby 134N nie sprawiał zbyt wielu kłopotów i obyśmy wkrótce powitali ich więcej.
W Jazzach 128N oraz 134N jest nowy soft który ogranicza rozruch w początkowej fazie oraz hamowanie w końcowej tak by nie było szarpnięć. Sztuką jest właśnie szarpnąć w Jazzie, do Swingów dopiero są wgrywane te softy.fraktal pisze:Jazda bardzo przyjemna - hamowanie świetne bez szarpania, tak więc uznanie dla motorniczego z popołudniowej zmiany, bo nawet jadąc jazzem nie każdy tak potrafi.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Z tego co ja wiem nie "są wgrywane te softy" (po jakiemu to właściwie jest?), tylko kilka sztuk (bodajże po jednej na każdej zajezdni) dostało nowe oprogramowanie w ramach testów.
Testy się powiodło i podobno są już wgrywane, tak przynajmniej mówił mi mój patron.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Testy są wgrywane? 
-
Stary Pingwin
Już któregoś dnia miałem takiego z nowym softem. Rzeczywiście jazda i hamowanie były łagodniejsze choć ja nie mam w zwyczaju zadawania jazdy i hamowania na maxa to i tak czuć było różnicę. Nawet się trochę dziwiłem, że trafiłem na jakiegoś zamulonego Swinga ale po zjeździe się dowiedziałem, że ma nowe oprogramowanie.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
"Super", skoro nowe oprogramowanie zamula wozy 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Nie zamula. Robi to, co powinien robić motorniczy żeby pasażerów nie kłaść: ogranicza rozruch przez pierwszych kilka sekund po ruszeniu. Dokładnie to samo robi Jazz i jest bardzo OK. Odcina bodajże na 70%, więc po prostu wóz rusza tak jak powinien, a nie ma zbiórki w loży szyderców z tyłu wagonu.
Dokładnie, w porównaniu z normalnym Swingiem przy ruszaniu wydaje się zamulony bo rusza powoli ale patrząc na styl jazdy część motorowych na złe nie wyjdzie. Jak ktoś umie posługiwać się zadajnikiem inaczej niż 100% jazda i 100% hamowanie to nie będzie mu to jakoś szczególnie przeszkadzało.
Zapewne chodzi o złudzenie związane z brakiem drzwi na jednej stronie. Też to miałemTLG pisze:Dużo miejsca w środku
Mi się wydaje, że widzę autora posta stojącego nad trzecim wózkiem. 
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Trzeci wozek w 134N znalezc to niezly wyczyn 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.