Tak tylko spytałem. W końcu to przyjemna zmiana. 26 nawet w wakacje notuje bardzo dużą frekwencję.ashir pisze:Braki to od dawna okresowo się zdarzają...
Kto i czym to obsługuje? - 2012-2021
Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS
Co to się wyrabia na 213, bo od Poniedziałku (lub wcześniej) na linii nie kursują Jelcze Libero tylko Solarisy serii A0xx ?
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2
No Alpina jeżdżą planowo od prawie miesiąca.zxcvbnm pisze:Co to się wyrabia na 213, bo od Poniedziałku (lub wcześniej) na linii nie kursują Jelcze Libero tylko Solarisy serii A0xx ?
Od sierpnia ? Bo w lipcu jeszcze widziałem.
Strona "Boję się 213" chyba zginie
Strona "Boję się 213" chyba zginie
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2
Nie, od 18 lipca.
Czy ktoś może ma pomysł z czego wynika tak nierównomierne rozdysponowanie wozów z klimą i bez ? W takie upały to naprawdę ma znaczenie.
Mam na myśli konkretnie 109 - linia należąca do najbardziej uczęszczanych, tłok niemiłosierny, dodatkowo rozkład pocięty na wakacje a kursują praktycznie same SU15 bez klimy ! Np. dziś - sprawdzone u dyspozytora z Kleszczowej - kursuje tylko 1 connecto (na kilkanaście czy ile ich tam jest brygad). 105 i E-5 chyba to samo, rzadko widuję z Kleszczowej co innego niż SU15.
Ja wszystko rozumiem, że skoro tyle SU15 jeszcze mamy to muszą być eksploatowane i w upał też muszą jeździć ale czy nie można tego jakoś bardziej sprawiedliwie zagospodarować ? Np. na liniach typu 167, 171, 172, 520 czy teraz chociażby Z-1 musi być koniecznie wyłącznie 18m być ? Niech by chociaż co drugi kurs był na tym nieszczęsnym 109 był connecto albo solbus, zresztą przecież przed wakacjami praktycznie tak było, a teraz po pocięciu rozkładów niby powinno być prościej, a nie jest ? Naprawdę nie rozumiem z czego to wynika.
Inna sprawa że dlaczego w ogóle na Kleszczowej jest aż tyle starego taboru bez klimy a Woronicza i Ostrobramska ma praktycznie same wozy z klimą ? (Nie wiem czy zostały w tych 2 zajezdniach jeszcze jakieś SU15, jeżeli to chyba jakieś pojedyncze sztuki ?)
Mam na myśli konkretnie 109 - linia należąca do najbardziej uczęszczanych, tłok niemiłosierny, dodatkowo rozkład pocięty na wakacje a kursują praktycznie same SU15 bez klimy ! Np. dziś - sprawdzone u dyspozytora z Kleszczowej - kursuje tylko 1 connecto (na kilkanaście czy ile ich tam jest brygad). 105 i E-5 chyba to samo, rzadko widuję z Kleszczowej co innego niż SU15.
Ja wszystko rozumiem, że skoro tyle SU15 jeszcze mamy to muszą być eksploatowane i w upał też muszą jeździć ale czy nie można tego jakoś bardziej sprawiedliwie zagospodarować ? Np. na liniach typu 167, 171, 172, 520 czy teraz chociażby Z-1 musi być koniecznie wyłącznie 18m być ? Niech by chociaż co drugi kurs był na tym nieszczęsnym 109 był connecto albo solbus, zresztą przecież przed wakacjami praktycznie tak było, a teraz po pocięciu rozkładów niby powinno być prościej, a nie jest ? Naprawdę nie rozumiem z czego to wynika.
Inna sprawa że dlaczego w ogóle na Kleszczowej jest aż tyle starego taboru bez klimy a Woronicza i Ostrobramska ma praktycznie same wozy z klimą ? (Nie wiem czy zostały w tych 2 zajezdniach jeszcze jakieś SU15, jeżeli to chyba jakieś pojedyncze sztuki ?)
Na 172 akurat są SU15 i naprawdę w DP trzeba dużo cierpliwości, żeby doczekać się przeguba z klimą. Na Woronicza jest 19 SU15 (ale ma też 100, a właściwie to 99 SU18 bez klimy), a Ostrobramska 10 SU15. 
No właśnie, czyli SU15 są już praktycznie prawie wyłącznie na Kleszczowej i to zgrupowane na tylko kilku liniach. Jakby pokombinować, to naprawdę dałoby się to bardziej wymieszać, także jeśli chodzi o obsługę pomiędzy poszczególnymi zajezdniami. To jest po prostu niesprawiedliwe, że na większości linii jest prawie w 100% klimatyzowany tabor a na 109 czy np. też na 127 albo 184 (wszystko w dzień powszedni) prawie w ogóle nie.
Stare SU18 81xx są ok, bo mają duże przesuwane okna.
Stare SU18 81xx są ok, bo mają duże przesuwane okna.
Przez to, że wspomniane linie przez Ciebie mają zapotrzebowanie jedynie na deskorolki, a nie przeguby, 
- J.Kaczmarski
Na ZS1 to świątek, piątek jest piekarnik w takiej samej postaci. 
Poszukiwane wozy : 8005 8019 8036
115 143 153 196 KM2 S2 704
17
Suchożebry
115 143 153 196 KM2 S2 704
17
Przedwczoraj był 2240J.Kaczmarski pisze:Na ZS1 to świątek, piątek jest piekarnik w takiej samej postaci.
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Jak kogoś interesuje obsługa linii zastępczych to wygląda teraz następująco:
Z-1
DP
Woronicza
1, 2, 3
Kleszczowa
04, 05, 06, 07, 08, 09
DŚ
Woronicza
1, 2, 3
Z-2
DP
Kleszczowa
01, 02, 03, 04, 05, 06, 07
Z-5
DŚ
Woronicza
1
Ostrobramska
2
Kleszczowa
3
Z-9
DP
Kleszczowa
1, 2, 3, 4, 5, 06, 07
DŚ
Kleszczowa
1, 2, 3, 4, 5
Z17
DŚ
Stalowa
1, 2, 3
Z33 :
DŚ
Kleszczowa
3, 6, 8
Woronicza
2, 4, 5
Stalowa
1, 7
ZS1
DP
Kleszczowa
1, 2
ZS7
DP
Ostrobramska
1, 2, 3, 4, 05, 06, 07
DŚ
Ostrobramska
1, 2, 3, 4
Z17 na solówki, ZS1 na deskorolki, a reszta na przeguby.
Z-1
DP
Woronicza
Kleszczowa
DŚ
Woronicza
Z-2
DP
Kleszczowa
Z-5
DŚ
Woronicza
Ostrobramska
Kleszczowa
Z-9
DP
Kleszczowa
DŚ
Kleszczowa
Z17
DŚ
Stalowa
Z33 :
DŚ
Kleszczowa
Woronicza
Stalowa
ZS1
DP
Kleszczowa
ZS7
DP
Ostrobramska
DŚ
Ostrobramska
Z17 na solówki, ZS1 na deskorolki, a reszta na przeguby.
Polityka była przez kilka lat taka, że nie kupowano jeszcze autobusów 18-metrowych, tylko 15-metrowe, które niby miały zastępować ikarusy.mb112 pisze:Czy ktoś może ma pomysł z czego wynika tak nierównomierne rozdysponowanie wozów z klimą i bez ? W takie upały to naprawdę ma znaczenie.
Najpierw to były neoplany, a potem SU15. W dodatku jeszcze była to polityka kupowania autobusów bez klimatyzacji - to było już prawie 20 lat temu, ale
trochę tego zostało. W międzyczasie ktoś uznał, że jednak 15 i 18 mają różne pojemności, więc oprócz solówek i wielkopojemnych, pojawiło się coś pośredniego. Wszystkie linie, o których piszesz, są na średniaki właśnie; może to wynikać też z polityki ujednolicania typu taboru na zajezdniach, po której Kleszczowej właśnie odbija się najwięcej piętnastkami, a Kleszczowa ma w miarę najbliżej na linie jelonkowskie - ale też na pewno z popytu na te linie.
ŁK
Poda ktoś plan na przeguby z Mobilis Ursus (wystarczy DŚ)?
2 17 101 126 133 152 186 211 314 509 511 516 518 723 731 741 E-8
Ja to wszystko rozumiem, 127, 172, 184, 187, 191, E-5 itd. są ok na 15m. Chociaż bardziej sprawiedliwie (szczególnie właśnie w te upały) byłoby gdyby część kursów byłoby na 15m a część na 18 z klimą (najlepiej z wyszczególnieniem w rozkładzie, tak jak dawniej było z brygadami niskimi/wysokimi).Łukasz pisze:Polityka była przez kilka lat taka, że nie kupowano jeszcze autobusów 18-metrowych, tylko 15-metrowe, które niby miały zastępować ikarusy.
Najpierw to były neoplany, a potem SU15. W dodatku jeszcze była to polityka kupowania autobusów bez klimatyzacji - to było już prawie 20 lat temu, ale
trochę tego zostało. W międzyczasie ktoś uznał, że jednak 15 i 18 mają różne pojemności, więc oprócz solówek i wielkopojemnych, pojawiło się coś pośredniego. Wszystkie linie, o których piszesz, są na średniaki właśnie; może to wynikać też z polityki ujednolicania typu taboru na zajezdniach, po której Kleszczowej właśnie odbija się najwięcej piętnastkami, a Kleszczowa ma w miarę najbliżej na linie jelonkowskie - ale też na pewno z popytu na te linie.
No i w ogóle dlaczego ktoś uznał że 109 też ma być (głównie) na 15m ? Przecież to jest główna linia łącząca Jelonki i Bemowo z Centrum, tłok jak cholera, teraz jeszcze pocięte na wakacje a ostatnio jeszcze poniekąd zastępuje tramwaje bo sporo ludzi najwyraźniej woli jechać z Nowego Bemowa do centrum właśnie z przesiadką w 109 pod Ratuszem zamiast zetką do tramwajów na Kole.
Właśnie - już nawet na tym Z-1 już może mogłyby być częściowo SU15, w końcu jechać w piekarniku 10 minut to nie to samo co 30...