Flixbus (d. PolskiBus)
Moderator: JacekM
- J.Kaczmarski
Nie mniej polskie aniżeli Lux Express. Nie mniej jednak PB jest znacznie popularniejszy, i dobrze, teraz tylko czekać aż odpalą trasy na Ostrów Wielkopolski i Suwałki. 
Poszukiwane wozy : 8005 8019 8036
115 143 153 196 KM2 S2 704
17
Suchożebry
115 143 153 196 KM2 S2 704
17
A nie mogliby na zwykłych liniach puścić czegoś z miejscem na nogi? W Niemczech ich przewozowy gigant Meinfernbus/Flixbus puszcza na trasy w większości naprawdę wygodne pojazdy (i mimo że ICE z całym przedziałem dla siebie jest oczywiście bardziej komfortowe, to nawet w najlepszej promocji zwykle kosztuje 2-3 razy więcej niż autobus)
Nie chodziło o pochodzenie tej firmy, tylko o styl, jaki obecnie prezentuje. Skupiliby się na jakości, a oni idą na ilość. Aczkolwiek wujek Zbyszek z Elbląga będzie zadowolony.BJ pisze:No tak. PB to polska firma z dziada pradziada.
Styl jest faktycznie polski, jakoś chyba bardziej nam odpowiadało wchodzenie przez okna do TLK czy "na aferę" do WizzAira - więc i do PolskiegoBusa będzie odpowiadać. A najwyżej zrobią jak w WizzAir (kiedyś, teraz już chyba ma być porządek), czyli dopłata za priorytet wejścia.
ŁK
Nie rozumiem czemu tak się bronią przed numerowaniem miejsc...
Nawiasem mówiąc - wie ktoś może właściwie dlaczego podczas zakupów nowych autobusów postawiono na te Volvo?
Nie jestem specjalnie na bieżąco, bo dla mnie PB mógłby nie istnieć, ale z relacji znajomych, którzy czasem tym podróżują, wynika, że Van Hoole były jeszcze względnie OK a Volvo są tragicznie złożone i koszmarnie ciasne... Jakoś zajebiście tańsze były od Van Hooli czy co?
Nawiasem mówiąc - wie ktoś może właściwie dlaczego podczas zakupów nowych autobusów postawiono na te Volvo?
Nie jestem specjalnie na bieżąco, bo dla mnie PB mógłby nie istnieć, ale z relacji znajomych, którzy czasem tym podróżują, wynika, że Van Hoole były jeszcze względnie OK a Volvo są tragicznie złożone i koszmarnie ciasne... Jakoś zajebiście tańsze były od Van Hooli czy co?
Po to, by wszystko zostało w rodzinie. Plaxton jest częścią Alexander Dennis, aBJ pisze:Nawiasem mówiąc - wie ktoś może właściwie dlaczego podczas zakupów nowych autobusów postawiono na te Volvo?
https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Dennis pisze:As at April 2014, Brian Souter and Ann Gloag (siostra Briana - przyp. mój) collectively held a 55% shareholding.
Możliwe, że to kwestia elastyczności. Jakby wprowadzili numerację to muszą zaplanować grafik na cały kalendarz. Bez numeracji mogą zmienić zaplanowaną Astromegę na Altano (czy coś innego na inny autokar) nawet dzień przed kursem.BJ pisze:Nie rozumiem czemu tak się bronią przed numerowaniem miejsc...
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Jakoś w Luxie tego problemu nie ma, a obsługa dość bezlitośnie egzekwuje prawo pasażera do siedzenia na wykupionym miejscu. Bez względu na preferencje innych, bo jeśli pasażerowie się sami nie dogadali, to jest do czego się odwołać, żeby temat szybko rozsądzić.
A co do PB: niech miejsca wybierane przez pasażera będą droższe. Ci, którym zależy np. na siedzeniu we dwoje, po prostu zapłacą więcej, a resztę niech przydzielają bez możliwości wyboru miejsca.
A co do PB: niech miejsca wybierane przez pasażera będą droższe. Ci, którym zależy np. na siedzeniu we dwoje, po prostu zapłacą więcej, a resztę niech przydzielają bez możliwości wyboru miejsca.
Przy numerowanych miejscach jest ciężko sprzedawać miejsca parom. Osoby podróżujące samotnie często wybierają miejsce w rzędzie w którym nikt jeszcze miejsca nie wykupił w nadziei że nikt go nie wykupi i będą miały swobodę. W efekcie para chcąca później kupić bilet ma pół autobusu wolnego ale żadnych miejsc obok siebie.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Powtórzę: wybór miejsca za dopłatą. Symboliczną jeśli kupuje się dwa miejsca obok siebie, konkretniejszą dla pojedynczych rezerwacji.
I zamiast prostego systemu sprzedaży robisz cos skomplikowanego co jest sprzeczne z założeniami PB.Szeregowy_Równoległy pisze:Powtórzę: wybór miejsca za dopłatą. Symboliczną jeśli kupuje się dwa miejsca obok siebie, konkretniejszą dla pojedynczych rezerwacji.