Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.
Objazdy i inne okresowe zmiany tras tramwajów - 2015
Moderator: Wiliam
-
Stary Pingwin
Stałem na przystanku i obserwowałem od tej strony, której nie ma na zdjęciu. Nadal upieram się przy swoim, podejdę w wolnej chwili i przyjrzę się dokładniej.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
Jest ewidentne opóźnienie na Wołoskiej. Tramwaje miały tam normalnie kursować ok. 20 września. Wtedy ogłoszono przedłużenie robót o miesiąc, w październiku - do połowy listopada. Teraz w ZMID twierdzą, że mówili "o drugiej połowie listopada" tylko nie zostali zrozumiani...
Tekst z 8 października.w drugiej połowie listopada cała ul. Wołoska ma być przejezdna.
http://www.um.warszawa.pl/aktualnosci/u ... wej-jezdni
Oni specjalnie tak piszą, żeby na pierwszy rzut oka wyglądało lepiej.
Przy Woronicza jest nakładka, wyprowadzona z torowiska. Zauważ, że jest różnica poziomów podczas przejeżdżania z toru na tor.Stary Pingwin pisze:Stałem na przystanku i obserwowałem od tej strony, której nie ma na zdjęciu. Nadal upieram się przy swoim, podejdę w wolnej chwili i przyjrzę się dokładniej.
MotorMan 
ZTM pisze: Wyłączenie ruchu tramwajowego na ul. Dywizjonu 303
od 21.11.2015 (sobota) do 23.11.2015 (poniedziałek)
W związku z wyłączeniem ruchu tramwajowego w ul. Dywizjonu 303 od 21.11.2015 r. od godz. 03:00 do dn. 23.11.2015 r. do godz. 03:00 tramwaje linii 20, 23 i 24 zostają skierowane na trasy skrócone:
20: ŻERAŃ FSO – Jagiellońska … - Obozowa – KOŁO;
23: RONDO ŻABA – Starzyńskiego - … - Obozowa – KOŁO;
24: GOCŁAWEK – al. Waszyngtona - … - Obozowa – KOŁO.
Jednocześnie uruchamia się funkcjonowanie zastępczej linii autobusowej Z24, kursującej na trasie:
Z24: NOWE BEMOWO – Powstańców Śląskich – Radiowa – Dywizjonu 303 – Ciołka – Newelska – Księcia Janusza – Dywizjonu 303 – KOŁO – Dywizjonu 303 – Radiowa – Powstańców Śląskich – NOWE BEMOWO
W autobusach linii Z24 obowiązuje taryfa ZTM.
Kursowanie linii 20, 23, 24 i Z24 wg specjalnego rozkładu jazdy.
Jednocześnie zawiesza się funkcjonowanie przystanków:
- FORT BLIZNE 03, 04;
- WAT 03, 04;
- ARCHIMEDESA 03, 04;
- STARE BEMOWO 03, 04;
- BOERNEROWO 01;
- RADIOWA 07;
- MARYNIN 01, 02;
- SIODLARSKA 01, 02;
- DYWIZJONU 303 05, 06;
- OS.ZIELONY STAW 01, 02;
- ORLICH GNIAZD 05, 06;
- NOWE BEMOWO 07, 08;
- KOCJANA 05, 06
Przepraszamy za utrudnienia
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
- fik
- Naczelne Chamidło
Frekwencja może nie powala, ale jest niezła (ocierająca się o tłok w szczycie). Do tego pamiętajmy, że 1 słabo pełni rolę połączenia Ochoty z M2C, bowiem kończy trasę, nie wiadomo dlaczego, w 1/3 ciągu - mimo tego, jej znaczenie będzie ciągle rosnąć wraz z wydłużaniem trasy M2, w szczególności na wschód. Nie bardzo widzę w tym układzie sens kończenia kursów od północy na Zawiszy, bo zarówno jako punkt docelowy, jak i węzeł przesiadkowy to miejsce średnio atrakcyjne, a w wykonaniu ZTM to na pewno skończy się podziałem 1 na dwie nieskoordynowane połówki, albo - o zgrozo - skróceniem 22.Bastian pisze:Żeby nie dopychać przejazdu przez sam plac, zwłaszcza w relacji Towarowa - Grójecka, gdzie 1 już wystarczająco blokuje ruch (a frekwencja nie powala).michael112 pisze: Po co w ogóle żeberko na pl. Zawiszy, jeżeli tuż obok jest pętla pl. Narutowicza?
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ten kraniec ma służyć linii 11, która niewątpliwie zyska na podciągnięciu z Daszyńskiego do Zawiszy.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
11 będzie do Zawiszy, a skręt na Daszyńskiego w lewo zaraz będzie blokował całą Towarową? Czy się uda nie?
ŁK
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie, będzie wydzielony.
Dowieźć do kolei i Zawiszy, a nie dowieźć, to dość czysty zysk.fik pisze:Zaszkodzić jej już nic nie może, ale różnica w tej wersji jest pomijalna.
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Bynajmniej, jest fundamentalna.fik pisze:Zaszkodzić jej już nic nie może, ale różnica w tej wersji jest pomijalna.
A co do Narutowicza, to ze wzgledu na organizacje przystankow konczenie tam czegos z Alej lub Towarowej jest malo sensowne.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Szansa to i by była...
- fik
- Naczelne Chamidło
No to to by rozwiązało problem rozdzielnych przystanków na Narutowiczu (choć to i tak jest trochę nigdzie dla Ochoty).
Reasumując mój pogląd na sprawę: 11 na Zawiszy mnie ni zieje, ni grzębi, acz prorokuję, że ze względu na zasięg terytorialny węzła i antypieszą sygnalizację, jego wykorzystanie na Towarowej będzie równie mikre, co obecnie na Prostej (a rozstrzelenie przesiadek na ciąg Prostej między Centralny a Zawiszy też do korzystnych nie należy). 1 zaś bezwzględnie potrzebuje wydłużenia na Okęcie i prawdopodobnie wzmocnienia, aby M2C mogło przejąć potoki tranzytowe Ochota - Praga Płn./Targówek/Bródno.
Reasumując mój pogląd na sprawę: 11 na Zawiszy mnie ni zieje, ni grzębi, acz prorokuję, że ze względu na zasięg terytorialny węzła i antypieszą sygnalizację, jego wykorzystanie na Towarowej będzie równie mikre, co obecnie na Prostej (a rozstrzelenie przesiadek na ciąg Prostej między Centralny a Zawiszy też do korzystnych nie należy). 1 zaś bezwzględnie potrzebuje wydłużenia na Okęcie i prawdopodobnie wzmocnienia, aby M2C mogło przejąć potoki tranzytowe Ochota - Praga Płn./Targówek/Bródno.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Dla ciągu Prostej i Kasprzaka to przede wszystkim najważniejszy jest dojazd do M2 i obsługa Ronda Daszyńskiego z jednego przystanku (żeby "przypadkiem" nie wyszło 11 przez Kercelak).