Objazdy i inne okresowe zmiany tras tramwajów - 2015
Moderator: Wiliam
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Teoretycznie to może mieć sens, w praktyce jakikolwiek tramwaj zjeżdżający na Narutowicza od strony Zawiszy uprzykrza życie pozostałym, bo musi czekać na swoje światło i trzyma wszystkich z tyłu. W szczycie to dość upierdliwe dla jadących na Banacha czy Okęcie.
-
Stary Pingwin
No ale zaraz. 1 na Okęcie to chyba oznacza coś w zamian na Banacha?
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Wiem, 1 ostatnio miałem i widziałem jaki pierdzielnik rano robiłem czekając na światełko.Stary Pingwin pisze:Vide skrócone 1.
Ja widziałbym tam właśnie 7 na pewno, a 15 albo na Banacha, albo na Narutowiczu.MichalJ pisze:No ale zaraz. 1 na Okęcie to chyba oznacza coś w zamian na Banacha?
-
Stary Pingwin
- fik
- Naczelne Chamidło
13 też jeździ do centrum (naprawdę, nie widzę większej funkcjonalnej różnicy między MRD a Patelnią). Osobiście zaś nie wyobrażam sobie świata, w którym jedyną linią na Okopowej jest 1, więc 22 na Kawęczyńskiej jest dla mnie ideą fajną.Szeregowy_Równoległy pisze:Podobno Kawęczyńska się pochlasta jak ktoś postanowi im zabrać bezpośrednią 7 do centrum. Chyba żeby dostali 22, ale ja nie jestem przekonany, czy akurat 22 powinno w ogóle egzystować.
Celem? Banacha służy tylko strefowaniu podaży (a do tego celu powinna istnieć gdzieś w rejonie Korotyńskiego tak naprawdę).MichalJ pisze:No ale zaraz. 1 na Okęcie to chyba oznacza coś w zamian na Banacha?
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
No właśnie tak mi się wydawało ze problemem nie jest 1 na Banacha tylko Banacha jako takie.fik pisze:Celem? Banacha służy tylko strefowaniu podaży (a do tego celu powinna istnieć gdzieś w rejonie Korotyńskiego tak naprawdę).
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Ja widzę natomiast różnicę między Wileniakiem i Bankowym a Waszyngtonem i Centralnym. A przesiadki przy Kijowskiej są niewygodne.fik pisze:13 też jeździ do centrum (naprawdę, nie widzę większej funkcjonalnej różnicy między MRD a Patelnią).
Banacha to również cel. Studentów trochę się wozi, klientela szpitala też jest dość liczna. Jeśli przyjąć, że to końcówka trasy, to napełnienia grubo powyżej przeciętnej. A podaż i tak by spadła, bo zamiast zestawu 1+25 byłby zestaw 7+15, albo w twojej wersji tylko 15.fik pisze:Celem? Banacha służy tylko strefowaniu podaży (a do tego celu powinna istnieć gdzieś w rejonie Korotyńskiego tak naprawdę).MichalJ pisze:No ale zaraz. 1 na Okęcie to chyba oznacza coś w zamian na Banacha?
-
Stary Pingwin
Banacha zastąpiła starą pętlę ( pod pomnikiem), ale miasto rozrosło się na południe. Korotyńskiego chyba jest akurat, ewentualnie w lewo do Jasielskiej.
miłośnik 13N
Celem obsłużenia pasażerów, których jest tam naprawdę niemało (jak na pętlę "nieprzesiadkową" to nawet powiedziałbym, że dużo). No i celem wzmocnienia obsłużenia Grójeckiej. Docelowo na Mokotów, ale to jeszcze trochę czasu...
A co do centrum - istnieje jakiś niesamowity fetysz Patelni, którego kompletnie nie rozumiem. Kiedyś miałem taki konik, że szkoda, że I linia metra nie idzie wzdłuż Emilii Plater, ze stacją między dworcami Centralnym i Śródmieście.
Wszyscy, literalnie wszyscy, którym o tym mówiłem, reagowali najwyższym oburzeniem "jak to, przecież MUSI być stacja pod Patelnią". Nikt z nich nie pracował ani nie mieszkał przy Patelni, część nie bywała tam w ogóle, część przejeżdżała na durch a część się przesiadała na coś w Alejach. Ale dla wszystkich było niewzruszonym prawem natury, że Patelnię zaliczyć trzeba.
A co do centrum - istnieje jakiś niesamowity fetysz Patelni, którego kompletnie nie rozumiem. Kiedyś miałem taki konik, że szkoda, że I linia metra nie idzie wzdłuż Emilii Plater, ze stacją między dworcami Centralnym i Śródmieście.
Wszyscy, literalnie wszyscy, którym o tym mówiłem, reagowali najwyższym oburzeniem "jak to, przecież MUSI być stacja pod Patelnią". Nikt z nich nie pracował ani nie mieszkał przy Patelni, część nie bywała tam w ogóle, część przejeżdżała na durch a część się przesiadała na coś w Alejach. Ale dla wszystkich było niewzruszonym prawem natury, że Patelnię zaliczyć trzeba.
- fik
- Naczelne Chamidło
Porównanie zainteresowania 23 i 24 nie stoi po twojej stronie.Szeregowy_Równoległy pisze:Ja widzę natomiast różnicę między Wileniakiem i Bankowym a Waszyngtonem i Centralnym.fik pisze:13 też jeździ do centrum (naprawdę, nie widzę większej funkcjonalnej różnicy między MRD a Patelnią).
No ja widzę na Banacha trzy sloty, czyli najlepiej mocne 15 i słabe 25. Tyle samo, co dziś (słabe 1, słabe 14 i słabe 25).Szeregowy_Równoległy pisze:Banacha to również cel. Studentów trochę się wozi, klientela szpitala też jest dość liczna. Jeśli przyjąć, że to końcówka trasy, to napełnienia grubo powyżej przeciętnej. A podaż i tak by spadła, bo zamiast zestawu 1+25 byłby zestaw 7+15, albo w twojej wersji tylko 15.fik pisze:Celem? Banacha służy tylko strefowaniu podaży (a do tego celu powinna istnieć gdzieś w rejonie Korotyńskiego tak naprawdę).
Ostatnio zmieniony 27 lis 2015, 11:50 przez Wiliam, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta cytowania
Powód: korekta cytowania
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
No to o Patelni nie mówię. Ale Centralny to już jest zarówno węzeł, jak i cel. No i logicznym wydaje mi się, że z Kijowskiej jedzie coś w lewo w Targową i coś w prawo w Targową (a w ogóle 13 bym pożenił z 28, znaczy 28 wygonił pod bazylikę a 13 ewaporował).MichalJ pisze:A co do centrum - istnieje jakiś niesamowity fetysz Patelni, którego kompletnie nie rozumiem. Kiedyś miałem taki konik, że szkoda, że I linia metra nie idzie wzdłuż Emilii Plater, ze stacją między dworcami Centralnym i Śródmieście.
O, właśnie, 14... Zapomniałem o tym potworku. 15 na Banacha (można pożegnać 14 w ogóle), 7 na Banacha i wystarczy. Podaż na Banacha spada i odpowiada potrzebom. 25 na Okęcie, razem z 1 i 9.fik pisze:No ja widzę na Banacha trzy sloty, czyli najlepiej mocne 15 i słabe 25. Tyle samo, co dziś (słabe 1, słabe 14 i słabe 25).
I rzeczywiście na Okęciu jest zapotrzebowanie na tyle silnych linii? Koncepcja mocnej "15" Banacha - Marymont Potok słabo się by tłumaczyła na Żoliborzu. Tutaj wystarczy tak, jak jest.
Ciekawy za to pomysł 22 na Kawęczyńską zamiast "7", ale Kamionek nie za zabrać połączenia Grochowska - al. Zieleniecka - Al. Jerozolimskie. W tej sytuacji przywróciłbym dawną "8" (Grochów - Ochota), a wykasował 25.
Ciekawy za to pomysł 22 na Kawęczyńską zamiast "7", ale Kamionek nie za zabrać połączenia Grochowska - al. Zieleniecka - Al. Jerozolimskie. W tej sytuacji przywróciłbym dawną "8" (Grochów - Ochota), a wykasował 25.
Z wcześniejszych opisów zrozumiałem, że 25 też miała być silna. A jeśli nawet nie, to czy 2 silne linie + słabsza 25, to nie za dużo tam?