[Hydepark] Tramwaje Warszawskie
Kasa, misiu, kasa...
Zdajesz sobie sprawę, że Twoje podejście do komunikatów dla pasażerstwa jet ponadstandardowe, a większość motorniczych ma je w nosie lub ich nie ogarnia?Szeregowy_Równoległy pisze:Wciśnięcie dwóch guzików do otwarcia drzwi i wysunięcia rampy i trzech do odpalenia komunikatów (tak jest w Swingu) było bardziej skomplikowane.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Pawcio popraw cytowanie 
Ostatnia skonsumowana "PARÓWKA"
21.12.2012
366+218
013B/28
Przedostatnia:
7.12.2012
140+685
019B/33

21.12.2012
366+218
Przedostatnia:
7.12.2012
140+685
-
Stary Pingwin
Na elektrycznie regulowany podnóżek i podglądaczkę motorniczego kasa była?MichalJ pisze:Kasa, misiu, kasa...
miłośnik 13N
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
A zdajesz sobie sprawę, że motorniczy Równoległy nie rozumie czemu przez wadliwy system szkoleń ma zasuwać i się świnić w smarach zamiast wciskać guziczki? I motorniczy Równoległy uznaje rozwiązanie z Jazza za beznadziejne. Żeby jeszcze ta ręczna rampa była rozkładana jak w autobusach, ale nie, kurde. Skomplikowany system, klapka, klucz wagonowy, wysuwanie, wsuwanie... Ja pierdzielę, kto to odebrał i kto się na to zgodził?pawcio pisze:Zdajesz sobie sprawę, że Twoje podejście do komunikatów dla pasażerstwa jet ponadstandardowe, a większość motorniczych ma je w nosie lub ich nie ogarnia?
Ja Cię popieram. Jak się sklonujesz w 1300 egzemplarzach, to wrócimy do tematu. Niestety większość motorniczych widząc w grafikach grudniowych pracę w Wigilię dłużej niż do 19 (mimo że grafik ten się jeszcze trzy razy do świąt zmieni - i wszyscy to wiedzą), wywala zwolnienie na pół miesiąca bo kierownik jest "gupi".Szeregowy_Równoległy pisze:A zdajesz sobie sprawę, że motorniczy Równoległy nie rozumie czemu przez wadliwy system szkoleń ma zasuwać i się świnić w smarach zamiast wciskać guziczki? I motorniczy Równoległy uznaje rozwiązanie z Jazza za beznadziejne. Żeby jeszcze ta ręczna rampa była rozkładana jak w autobusach, ale nie, kurde. Skomplikowany system, klapka, klucz wagonowy, wysuwanie, wsuwanie... Ja pierdzielę, kto to odebrał i kto się na to zgodził?pawcio pisze:Zdajesz sobie sprawę, że Twoje podejście do komunikatów dla pasażerstwa jet ponadstandardowe, a większość motorniczych ma je w nosie lub ich nie ogarnia?
Ja też używam i po takim komunikacie rzadko kiedy ludzie napierają na przyciski i w międzyczasie dostają po nogach rampą. Zazwyczaj idą do innych drzwi, również do pierwszych mimo, że według komunikatu też nie powinny się otworzyć. Podobnie zresztą komunikaty o linii i kierunku dla niewidomych, nie przypominam sobie bym kiedykolwiek taki komunikat usłyszał w sytuacji kiedy stał na przystanku niewidomy a aktywacja takiego komunikatu to jedno naciśnięcie przycisku. Po to te funkcje są by z nich korzystać.pawcio pisze:Zdajesz sobie sprawę, że Twoje podejście do komunikatów dla pasażerstwa jet ponadstandardowe, a większość motorniczych ma je w nosie lub ich nie ogarnia?Szeregowy_Równoległy pisze:Wciśnięcie dwóch guzików do otwarcia drzwi i wysunięcia rampy i trzech do odpalenia komunikatów (tak jest w Swingu) było bardziej skomplikowane.
Ty też nie jesteś standardowym motorniczym. Tacy tu nie funkcjonują.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Może warto lekarza orzecznika załatwić?pawcio pisze:Ja Cię popieram. Jak się sklonujesz w 1300 egzemplarzach, to wrócimy do tematu. Niestety większość motorniczych widząc w grafikach grudniowych pracę w Wigilię dłużej niż do 19 (mimo że grafik ten się jeszcze trzy razy do świąt zmieni - i wszyscy to wiedzą), wywala zwolnienie na pół miesiąca bo kierownik jest "gupi".Szeregowy_Równoległy pisze:A zdajesz sobie sprawę, że motorniczy Równoległy nie rozumie czemu przez wadliwy system szkoleń ma zasuwać i się świnić w smarach zamiast wciskać guziczki? I motorniczy Równoległy uznaje rozwiązanie z Jazza za beznadziejne. Żeby jeszcze ta ręczna rampa była rozkładana jak w autobusach, ale nie, kurde. Skomplikowany system, klapka, klucz wagonowy, wysuwanie, wsuwanie... Ja pierdzielę, kto to odebrał i kto się na to zgodził?
A co do rampy automatycznej - moje doświadczenia sa j.w. Żadne komunikaty na pt Pasażerów nie działają. Rampa powinna być ręczna, jak w autobusach.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Pomysł narzucony spoza firmy. Rampy ręczne tak, ale odkładane.Stary Pingwin pisze:To dlaczego?
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
-
michael112
Mam pytanie w kwestii rozjazdów dwukierunkowych.
Otóż zastanawia mnie kwestia czasu, jaki jest potrzebny na demontaż takiego rozjazdu. O ile montaż takowego w warszawskich warunkach zawsze wymagał jednodniowego całodziennego wyłączenia tramwajów w rejonie przyszłej nakładki (wyjątkiem była Wołoska, gdzie takie wyłączenie trwało dwa dni), o tyle w przypadku demontażu było bardzo różnie:
I. Stare Świdry - wyłączenie ruchu w dniu poprzedzającym otwarcie od godziny 18:00;
II. Grójecka - wyłączenie ruchu przez cały ostatni dzień przed otwarciem;
III. Bródno (Namysłowska) - brak wyłączenia (!) (musieli demontować po ostatnim kursie 1, czyli dobrze po 23, czy nawet koło północy);
IV. Wołoska - wyłączenie ruchu przez całe dwa dni przed otwarciem (sic!);
V. Bródno (Kondratowicza) - wyłączenie ruchu w dniu poprzedzającym otwarcie od godziny 22:00.
Ciekawi mnie ta dysproporcja, zwłaszcza w przypadku Wołoskiej, którą wyłączono na dwa dni zarówno przy montażu, jak i demontażu.
Otóż zastanawia mnie kwestia czasu, jaki jest potrzebny na demontaż takiego rozjazdu. O ile montaż takowego w warszawskich warunkach zawsze wymagał jednodniowego całodziennego wyłączenia tramwajów w rejonie przyszłej nakładki (wyjątkiem była Wołoska, gdzie takie wyłączenie trwało dwa dni), o tyle w przypadku demontażu było bardzo różnie:
I. Stare Świdry - wyłączenie ruchu w dniu poprzedzającym otwarcie od godziny 18:00;
II. Grójecka - wyłączenie ruchu przez cały ostatni dzień przed otwarciem;
III. Bródno (Namysłowska) - brak wyłączenia (!) (musieli demontować po ostatnim kursie 1, czyli dobrze po 23, czy nawet koło północy);
IV. Wołoska - wyłączenie ruchu przez całe dwa dni przed otwarciem (sic!);
V. Bródno (Kondratowicza) - wyłączenie ruchu w dniu poprzedzającym otwarcie od godziny 22:00.
Ciekawi mnie ta dysproporcja, zwłaszcza w przypadku Wołoskiej, którą wyłączono na dwa dni zarówno przy montażu, jak i demontażu.
Pozwoliłem sobie przenieść tego posta z UK.
A rozjazd dwukierunkowy, jak podpowiada mi intuicja nie istnieje, a jak podpowiada wujek google, może być conajwyżej dla kolejki BRIO. Także na przyszłość radzę sprawdzić, zanim się coś napisze, bo chodzi Ci o rozjazd nakładkowy, wykorzystywany przez tramwaje dwukierunkowe.
Wydaje mi się że sprawa jest bardziej złożona bo poza samymi torami trzeba brać pod uwagę zasilanie.
A rozjazd dwukierunkowy, jak podpowiada mi intuicja nie istnieje, a jak podpowiada wujek google, może być conajwyżej dla kolejki BRIO. Także na przyszłość radzę sprawdzić, zanim się coś napisze, bo chodzi Ci o rozjazd nakładkowy, wykorzystywany przez tramwaje dwukierunkowe.
Wydaje mi się że sprawa jest bardziej złożona bo poza samymi torami trzeba brać pod uwagę zasilanie.

Jakie zasilanie? Przejazd po nakładce odbywa się na zasilaniu akumulatorowym - na każdej tak samo.
- Solaris U10
Nie. Zdaje się, że Swingi Duo nie mają zresztą możliwości jazdy bez druta.