Obwodnica Śródmiejska

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 gru 2009, 22:43

Bez żartów. Odkolizyjnienie, kiedy nastąpi, i tak nie obejmie węzłów w relacjach innych niż główna, więc to one pozostaną wąskim gardłem, a nie odcinek międzywęzłowy, którym jest most.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 gru 2009, 23:22

Glonojad pisze:Odkolizyjnienie, kiedy nastąpi
Dlatego się nie spieszę z dziećmi, bo chcę, żeby wnuki dożyły... :-s
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 gru 2009, 23:23

Na dzisiaj też most nie jest ograniczeniem przepustowości.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 08 gru 2009, 23:01

Glonojad pisze:Na dzisiaj też most nie jest ograniczeniem przepustowości.
Na dzisiaj.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 gru 2009, 0:01

I na docel też nie.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 09 gru 2009, 13:32

Glonojad pisze:I na docel też nie.
A gdzie będzie ograniczenie w przepustowości jadąc ze wschodu? Gdzie będzie ograniczenie jadac z zachodu?
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 gru 2009, 15:29

Babka i Żaba albo Starzyńskiego, zależnie od natężenie relacji skrętnych i intensywności przeplatania. W transporcie miejskim ograniczeniami są węzły, nie odcinki liniowe.

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 09 gru 2009, 17:08

Dzisiaj tak naprawde to Międzyparkowa - Słominksiego i okolice.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 paź 2010, 9:45

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... nicy_.html
"Kandydat PiS opowiada bzdury o budowie obwodnicy"
Jarosław Osowski
2010-10-26, ostatnia aktualizacja 2010-10-25 20:48

Obrazek

Kandydat do ratusza popierany przez PiS chodzi po mieście i od kilku dni opowiada bzdury, że jako prezydent Warszawy już po dwóch latach domknie śródmiejską obwodnicę - przeczytaj komentarz Jarosława Osowskiego

Czesław Bielecki chodzi po mieście i od kilku dni opowiada bzdury, że jako prezydent Warszawy już po dwóch latach "dopełni" śródmiejską obwodnicę. "Ja mam inny zegarek niż Hanna Gronkiewicz-Waltz. Zegarek, który pokazuje obiektywny czas i w związku z tym ja wiem, że jeżeli coś się obiecuje i publikuje mapę Warszawy swoich marzeń, to chodzi o to, żeby to nie były tylko marzenia" - zwierzył się wczoraj w radiu TOK FM kandydat popierany przez PiS. W tym "innym" zegarku chyba musi sobie trochę przestawić wskazówki, bo o domykaniu obwodnicy będziemy słyszeć jeszcze w niejednej kampanii wyborczej.

Ponieważ Czesław Bielecki nie ma pojęcia o tym, co obiecuje, przyda mu się kilka faktów. Po pierwsze, rad bym usłyszeć, skąd weźmie 860 mln zł na 800-metrowy tunel pod rondem Wiatraczna i wiadukty nad torami kolejowymi do ul. Zabranieckiej na Targówku Fabrycznym. Kolejnych 220 mln zł na tym odcinku potrzeba na odszkodowania i wyburzenie 16 domów oraz 49 budynków gospodarczych. Wysiedlonym mieszkańcom dzielnice muszą zapewnić 54 lokale zastępcze. Pocieszmy kandydata, że poprzednicy załatwili już decyzję środowiskową i projekt budowlany, on musi zadbać "tylko" o pozwolenie na budowę i poradzić sobie z protestami.

Jedziemy dalej - teraz odcinek obwodnicy od Zabranieckiej do ronda Żaba. Szacowany koszt budowy: 700 mln zł. Do wyburzenia ok. 20 budynków, w tym kilka zabytkowych. Dokumentacja w lesie - jest dopiero koncepcja programowo-przestrzenna, która wskazała, że trzeba tu zbudować mnóstwo estakad (liczne tory kolejowe i poprzeczne ulice). To nie koniec, bo tak wytyczoną obwodnicę trzeba podłączyć do istniejącej części, przerzucając ruch pod linią PKP do ul. Starzyńskiego. Dalej w planach są tunele pod dawnym rondem Babka (Słomińskiego - Okopowa) i pod Kercelakiem na Woli. Bliżej nie wiadomo, jak i za co Czesław Bielecki zamierza udrożnić wiecznie zakorkowany pl. Zawiszy i okolice pomnika Lotnika z Trasą Łazienkowską. W takie (i zresztą żadne) szczegóły się nie wdaje, a tędy też prowadzi śródmiejska obwodnica.

Można Hannie Gronkiewicz-Waltz wytykać różne obietnice na wyrost z poprzedniej kampanii wyborczej - mosty, podziemne parkingi czy choćby obwodnicę na Pradze, z której budowy zrezygnowała w trakcie kadencji. "Gazeta" ją za to krytykowała, bo to bardzo potrzebny odcinek, który odkorkowałby Targową. Poza tym był na liście inwestycji poprzedzających Euro 2012. Pani prezydent odpowiadała, że nie ma szans na unijne dotacje, a w budżecie miasta nie uzbiera ok. 2 mld zł (nie mówiąc o bardzo skomplikowanej budowie). W tej kampanii widać, że po czterech latach w ratuszu nauczyła się nie składać obietnic bez pokrycia.

Czesław Bielecki jest na innym etapie - on robi właśnie dokładnie to samo. Kupił już sobie "inny" zegarek, którym oszukuje czas (i nas), powinien się jeszcze pochwalić kalkulatorem do kreatywnego liczenia budżetowych pieniędzy.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Rosa

Post autor: Rosa » 26 paź 2010, 10:30

Czyli jak HGW oszukiwała że ta obwodnica powstanie to bylo dobrze, ale teraz inny kandydat juz tego samego robic nie moze bo przecież Hania stwierdziła ze sie nie da i już.
Ale i tak na Bieleckiego nie zagłosuję :) tez nie wierze w te obietnice choć chcialbym abym doczekal prezydenta który kiedyś zamiast mowic czego się nie da zrobic cos naprawde zrobil.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 31 mar 2011, 23:02

Z-ca Przewodniczącego Rady Dzielnicy wysyła pisma, w których stanowczo żąda wybudowania jezdni przecinającej wyspę Ronda Wiatraczna w relacji na wschód.

Niestety, w nudnawym piśmie na próżno szukać argumentów merytorycznych - podstawowym jest fakt, żę "Rada tak uchwaliła". To muszą być owe "społeczne oczekiwania", które przemawiają za tą inwestycją :)

Jakie to szczęście, że Rady Dzielnic mają jedynie głos doradczy. :-"

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 18 gru 2015, 12:44

Kolejny temat odkopany :P
Odkopuję, bo może się coś ruszy w sprawie. Póki co mamy przetarg na projekt.
http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje, ... 88851.html
Obrazek

Lynx

Post autor: Lynx » 24 gru 2015, 22:33

Hm... Znowu trzy warianty? Ostatnio uchwalony plan zagospodarowania przestrzeni dla Grochowa-Centrum skonkretyzował kilka rzeczy. Rondo (2 pasy) na skrzyżowaniu Szaserów-Wiatraczna nie będzie możliwe (przez działkę B1.2 U-HB), a tunel dla tranzytu jest elementem obowiązkowym między rondem Wiatraczna a Szaserów. Przekrój tunelu jest określony jako 2x2 lub 2x3 a droga na powierzchni jako 2x2. Czegóż więc mają dotyczyć te warianty? Założenia MPZP już są tak ciasne, że nie bardzo jest co wariantować. Już chyba więcej od III wariantu proj. DHV z 2007r nie da się wymyśleć.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 24 gru 2015, 22:43

Tzn., że Wiatraczna, mimo tunelu, będzie miała po dwa pasy ruchu, wyburzą kamienicę w połowie drogi między rondem i Szaserów i do tego postawią rząd ekranów :| :?:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

MichalJ

Post autor: MichalJ » 24 gru 2015, 22:48

Drogi nie muszą być budowane zgodnie z planami zagospodarowania. :)

ODPOWIEDZ