Nazwy stacji metra
Moderator: JacekM
- vernalisadonis
W miejscu dzisiejszego P&R Wilanowska stały jakieś ruiny.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
- Bastian
- Sułtan Maroka
Sugerujesz nazwę "Metro Tu Były Ruiny"?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Metro Tu Było Tu Stało
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Jeżeli Arsenał jest na pamiątkę akcji pod Arsenałem, to nawet Nie Stało.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Przecież budynek Arsenału od którego jest nazwa stacji stoi do dzisiaj, aczkolwiek zgadzam się że ta dwuczłonowa nazwa jest wyjątkowo idiotyczna. Dobrze że do kompletu nie mamy Świętokrzyska-Pasta.
Niestety mamy "Nowy Świat - Uniwersytet"
Nie chodzi przypadkiem o Ostiense/Piramide/Porta San Paolo?
Nie no, jeśli chodzi o MZ, to tylko opisał, jakie on kryteria uważałby za subjektywnie słuszne, i jak by to wyglądało w praktyce (hint: marnie).
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17
10 11 12
13 14
15 17
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
NIe no, jasne, zawsze może być gorzej - Nuovos Ministerios w Madrycie czy paryski Chatlet-Les Halles, gdzie którś linia metra ma dwie stacje ...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
No dobrze, z tego co podróżowałem nawet dojście na centralny ( z centrum, po peronie śródmieścia do końca peronu centralnego) mieści się w jakiejś średniej.
Z moich doświadczeń. Milano centrale, przesiadałem się z tramwaju, kaaawał, Rzym też. Neapol, o mój borze
Miluza i Colmar świetnie, ale to małe dworce.
Jakbym miał coś poprawić to bym zrobił przejście podziemne na śródmieście i drugie obok z ruchomą podłogą na centralny, ale nadal nie jest źle.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Mogłem jeszcze zrobić symulację nazw w takich wersjach, gdyby przyjęto zasady nazewnictwa tylko od ulic i placów albo tylko od ważniejszych obiektów w okolicy. Wydawało mi się jednak, że wystarczy podanie jednego przykładu z serii "co by było, gdyby zasady ujednolicić w ten sposób". Nie wystarczyło... Pozostałych symulacji nie będę już robił, bo jeszcze ktoś znowu uzna, że to jest moja konkretna propozycja, a nie jedynie próba pokazania przykładów.
Mówisz o w miarę niedawnej sytuacji? Dworzec jest od dłuższego czasu w przebudowie (kończą w tym roku), no i trzeba pamiętać że tam to jest jednak przejście graniczne.
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17
10 11 12
13 14
15 17
Jakoś rok temu. Znaczy ja jestem pod wrażeniem jak to tam działa, w szczycie z tramwajów do pociągów chodzi tak dużo ludzi, że nie da się przejść w poprzek. No i przejście pod ziemią całego placu, który jest jednocześnie mega parkingiem rowerowym też jest super. Szedłem i nie wierzyłem że tyle rowerów tam może być.
Jednak nadal na tym tle nasz centralny i śródmieście się broni. W sensie jest średni. I to tylko w aspekcie metra, bo przesiadki z busów i tramwajów na Centralny są super na tym tle. A po zrobieniu przejść naziemnych to i do Śródmieścia jest się łatwo dostać na peron 2.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Pierwotnie było samo Ratusz i było w miarę dobrze.Autobus Czerwon pisze: ↑18 sty 2021, 8:09Przecież budynek Arsenału od którego jest nazwa stacji stoi do dzisiaj, aczkolwiek zgadzam się że ta dwuczłonowa nazwa jest wyjątkowo idiotyczna.
Ten ratusz też taki niepewny. Kilka podpisów na poziomie wojewody i nazwa może być nieaktualna 
To już lepiej "Plac Bankowy" .\\
To już lepiej "Plac Bankowy" .\\
Miało być Plac Bankowy. Ale wyszło, że nie jest na Placu Bankowym. Więc przystanki zaczęły się nazywać Plac Bankowy (d.Ratusz), a Ratusz został częściowo Metrem Ratusz.
ŁK