Korytarz Raszyn - Janki: drogi i szyny

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 30 lis 2006, 20:12

MeWa pisze:sama 9 w szczycie kursuje co 5 minut. 15 co 10 minut i 25 także co 10 minut.
No to nie wiem. Może faktycznie lepsza ta SKM, w takim razie. Ale żeby zahaczała jakoś o Raszyn - chociażby zachodni.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 30 lis 2006, 20:22

Piotrek pisze:
MeWa pisze:sama 9 w szczycie kursuje co 5 minut. 15 co 10 minut i 25 także co 10 minut.
No to nie wiem. Może faktycznie lepsza ta SKM, w takim razie. Ale żeby zahaczała jakoś o Raszyn - chociażby zachodni.
A co stoi na przeszkodzie, żeby tramwaj jechał np. co 2-3 minuty? Ludzi jeżdżących na Okęcie tramwajmi nie przybędzie, bo i tak ci sami teraz przesiadają się z autobusów, a "samochodziarze" to wzrost potoku raczej nie więcej niż o 1/3.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 lis 2006, 21:24

MeWa pisze:
inż. Glonojad pisze:Mapa Gronkiewiczowej mapą Gronkiewiczowej, jednak ja tu mówię o konkretnych zobowiązaniach samorządów lokalnych, które muszą być zrealizowane.
na kolei nic nie musi... na razie jeszcze nie uporali się z procesem komunalizacyjnym, nawet PKP z nazwy nie usnuęli. Miała w tym roku ruszyć łącznica w Pruszkowie i co...
To nie kolej się zobowiązało tylko miasta i gminy oraz województwo. Ciekawe, jak to jest w umowie zapisane.
co ile musiałby jeździć taki tramwaj, by pomieścic dodatkowe potoki ewentualnych przesiadających się i by mieszkańcy Grójeckiej i Ochoty zmieścili się do niego?
Częściej niż obecnie, ale nie dużo częściej - przecież ci mieszkańcy i tak się przesiadają, tylko z PKSów i siedemsetek.
inż. Glonojad pisze:Ależ ja tu wcale nie mówię o podróżach wewnątrz przedmieść, lecz o podróżach docelowych do śródmieścia. Właśnie z tego powodu róznicowanie ma sens - podróże w rodzaju Korotyńskiego - Hale Banacha, nie powinny obciążąć środka transportu z zewnątrz aglomeracji.
i wówczas częstsze autobusy musiałyby być... Przecież obecnie Grójecka to ciąg głównie tramwajowy. Zresztą jakbyś powstrzymał ludzi od jeżdżenia w takich relacjach? Pokasował przystanki, by w ogóle przesiedli się do autobusów?
Dlatego właśnie twierdzę, że WKD jest tu rozwiązaniem lepszym. Proszę na przyszłość przejrzeć chociaż wątek, w którym się zabiera głos po raz pierwszy.

[ Dodano: 2006-11-30, 21:25 ]
MeWa pisze: Natomiast nie ograniczałbym miejsca na i tak ciasnych wylotówkach :>
Czytajże wątek zamiast spamować! Mówimy tu wszyscy o sytuacji, gdy istnieje S8 Salomea-Wolica.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 30 lis 2006, 22:55

piotram pisze:A co stoi na przeszkodzie, żeby tramwaj jechał np. co 2-3 minuty?
Jedyny problem to brygady. Jednak za te kilka lat, może będą na to pieniądze.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 30 lis 2006, 23:28

Nie jedyny, bo jeszcze przepustowość skrzyżowań i przystanków.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 30 lis 2006, 23:32

Bastian pisze:Nie jedyny, bo jeszcze przepustowość skrzyżowań i przystanków.
Która przy hipotetycznym priorytecie się zwiększy.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 01 gru 2006, 9:05

Piotrek pisze:Ale miejmy nadzieję, że wtedy to się zmieni, i będziesz jeździł pociągiem.
:arrow: Piotrek, nie znasz mnie. Jestem wierny swoim przyzwyczajeniom ;).

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 01 gru 2006, 10:33

MZ pisze:Piotrek, nie znasz mnie. Jestem wierny swoim przyzwyczajeniom ;) .
No chyba, że tak, ale jednak nadal myślę, żebyś się skusił ;)
piotram pisze:Która przy hipotetycznym priorytecie się zwiększy.
Otóż to.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 02 gru 2006, 10:16

Piotrek pisze:Jedyny problem to brygady. Jednak za te kilka lat, może będą na to pieniądze.
Przy hipotetycznej pętli tramwaju w Jankach siedemsetki mogą zostać tam skrócone, a do Okęcia zostawić tylko 706 (Falenty coś muszą mieć). Trochę wkm się oszczędza, a po za tym nieuniknione jest zwiększenie planu brygadowego. No i Raszyn by trochę dorzucał jeszcze. Problemem natomiast mogłoby się okazać zakrańcowanie takiej linii gdzieś w okolicach Centrum. Chociaż wtedy można reaktywować Pl. Starynkiewicza...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 gru 2006, 14:05

Zawisza nie przepuści. Znaczy: Artur Zawisza. Znaczy: Plac Artura Zawiszy! :-#
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 02 gru 2006, 18:21

Busmann pisze:Chociaż wtedy można reaktywować Pl. Starynkiewicza...
Narutowicza. Raczej nic innego. Albo Okęcie i przesiadka.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 02 gru 2006, 19:41

Piotrek pisze:
Busmann pisze:Chociaż wtedy można reaktywować Pl. Starynkiewicza...
Narutowicza. Raczej nic innego. Albo Okęcie i przesiadka.
Przesiadka na co? Na linie o mniejszej częstotliwości? Total bezsens. Generalnie wydłużone byłyby przecież te same linie, które teraz krańcują na Okęciu i Banacha, więc jaki problem? A Zawisza przepuści, gorzej z Galasem ;)

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 02 gru 2006, 22:50

piotram pisze:Na linie o mniejszej częstotliwości?
Miałobyć 2-3 minuty.
piotram pisze:Generalnie wydłużone byłyby przecież te same linie, które teraz krańcują na Okęciu i Banacha, więc jaki problem?
Nie wiadomo. Może to być "podmiejski" tramwaj z trochę innym taborem. Pamiętaj, mówimy sobie luźno o przyszłości :)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 03 gru 2006, 11:13

Piotrek pisze:Narutowicza. Raczej nic innego. Albo Okęcie i przesiadka.
Pl. Narutowicza lepszy. Nie ma co przebudowywać pętli Okęcie z łezki na jajo. ;) No i po za tym tworzymy możliwość przesiadki na linię SKM na Rakowcu...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 03 gru 2006, 12:50

piotram pisze:Zawisza przepuści, gorzej z Galasem.
:arrow: Zanim to mogłoby nastąpić, to Galasa już zapewne na tym stanowisku nie będzie ;).

ODPOWIEDZ