Autobusy 15m

Moderatorzy: JacekM, Dantte

zzz

Post autor: zzz » 28 gru 2008, 22:56

Mam wrazenie ze z 15-tkami jest taki sam problem jak z 10-tkami. Dla nie wielu lini pasuja. Jak na krotkie wozy to za duze i za dlugie a jak na wielkopojemne to za male.

fluger

Post autor: fluger » 28 gru 2008, 22:57

Przeguby są bardziej pojemne.
Ale trzeba przyznać że 15' maja swój urok, ale nie każdy może go dostrzec.

desert_eag

Post autor: desert_eag » 28 gru 2008, 23:16

A ja lubię piętnastki. Świetnie się prowadzą i sprawiają wrażenie najbardziej stabilnych na drodze z całej serii SU. Jak ktoś ma ten wóz na stanie to, wierzcie mi, nie ma żadnych problemów z jego prowadzeniem, skręcaniem etc. Mają też lepsze ogrzewanie w kabinie kierowcy od innych Solarisów.
Problemem jest stan tych wozów po kilkuletniej służbie w MZA. Często zamulone, ze spieprzoną skrzynią i masą innych usterek. Niektórymi nie da się jeździć. Ale jeśli właściciel ma charyzmę i pogoni kota mechanikom to chodzą wciąż jak marzenie. Jest kilka bardzo zadbanych egzemplarzy na R-7 z właścicielami i jazda takim wozem to czysta przyjemność.
A co do pojemności... Jest kilka linii, na które nadają się doskonale, np. na 172 po delikatnym podkręceniu częstotliwości byłyby to idealne wozy. Ale jest ich bez wątpienia nieco za dużo na stanie.

[ Dodano: Nie 28 Gru, 2008 23:19 ]
Co do stabilności na drodze... Wiadomo, że SU18 z serii 81xx mają twardsze zawieszenie i może ta stabilność na drodze piętnastek to tylko moje subiektywne wrażenie.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 28 gru 2008, 23:23

Są dobre gdy nie trzeba nimi skręcać. Podziwiam kierowców którzy niejednokrotnie jadą prawie "na styk" z różnymi przeszkodami. Gdzieś słyszałem że to właśnie piętnastki mają największą liczbę stłuczek i obcierek.

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 28 gru 2008, 23:24

No własnie nie, bardzo ładnie się wszędzie mieszczą, dupcia im zachodzi jak Ikarus bo 3 ośka skrętna O-) *Prawie :D
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

Awatar użytkownika
Proboszcz

Post autor: Proboszcz » 29 gru 2008, 1:44

SU15 strasznie buja na nierównościach, trzeba uważać na tyłek (na wielu widać zagniecenia na lewych tylnych rogach) i przy wymijaniu z samochodami typu Transit itp dostawczaki bo lewe lusterko jest nisko... Do tego dochodzi słaba dynamika i słaby układ hamulcowy (na śliskim zawsze blokuje lub próbuje blokować przednia oś przez co bus leci jak taran do przodu)

Awatar użytkownika
Jamad

Post autor: Jamad » 29 gru 2008, 13:02

desert_eag pisze:A ja lubię piętnastki ...
Ja również. Jednak zadbana 15-ka na R7 to rzadkość. Jeśli wolna jest na przykład 8753 to z przyjemnością ją biorę: bardzo dobrze utrzymana + mała kierownica. Prowadzi się ją lepiej niż niejedną 18-kę. Dla mnie jedynym mankamentem 15-tek to - jak napisał wcześniej Proboszcz - za nisko umieszczone lewe zewnętrzne lustro wsteczne. Trzeba uważać, żeby w coś nie przypakować.
Pozdrawiam
[||==||][==||==||]

Rosa

Post autor: Rosa » 29 gru 2008, 13:15

desert_eag pisze:A ja lubię piętnastki. Świetnie się prowadzą i sprawiają wrażenie najbardziej stabilnych na drodze z całej serii SU. Jak ktoś ma ten wóz na stanie to, wierzcie mi, nie ma żadnych problemów z jego prowadzeniem, skręcaniem etc.
A ja bardzo wspólczuję kierowcom którzy maja 15 np na 123. Te skręty z Grochowskiej w Zamieniecką czy ze Zwyciezców i Waszyngtona w Saską są koszmarne i często możliwe tylko dzięki uprzejmosci i cofaniu sie lub ustępowaniu innych uzytkowników jezdni.

Awatar użytkownika
Jamnik

Post autor: Jamnik » 29 gru 2008, 13:17

Jak inne pojazdy stają za linią zatrzymania, to potem muszą cofać. :p

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 29 gru 2008, 15:38

Wiesz, na skręcie z al. Niepodległości w Odyńca (301) Neoplan czy Solaris nieraz zmuszał do cofania pojazdy stojące lekko przed linią zatrzymania :D , kiedyś nawet jeden kierowca musiał sam cofać bo groziło mu otarcie o drzewo :dance:
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

solarman15

Post autor: solarman15 » 29 gru 2008, 22:00

Na skrzyżowaniu Górczewskiej i Lazurowej na skręcie z Lazurowej w Górczewską w stronę pętli dochodzi do podobnych incydentów.
Niedawno 408 skręciło w prawo, a niczego niespodziewająca się pani stała jakiś metr poza linią, i żeby kierowca poczuł trochę adrenalinki, a zarazem czegoś panią nauczył, złamał się na łuku i ostro wyhamował zatrzymując się czołem z 0,5 metra przed jej maską. Gdybyście tylko widzeli jej minę :D

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 31 gru 2008, 1:18

Proboszcz pisze:SU15 strasznie buja na nierównościach, trzeba uważać na tyłek (na wielu widać zagniecenia na lewych tylnych rogach) i przy wymijaniu z samochodami typu Transit itp dostawczaki bo lewe lusterko jest nisko... Do tego dochodzi słaba dynamika i słaby układ hamulcowy (na śliskim zawsze blokuje lub próbuje blokować przednia oś przez co bus leci jak taran do przodu)
100% prawdy :!: Sam bym lepiej tego nie ujął =D> , a wszak kolega Proboszcz nie jest jeszcze kierowcą ;-) .

[ Dodano: Sro 31 Gru, 2008 01:20 ]
Jamad pisze:8753 to z przyjemnością ją biorę: bardzo dobrze utrzymana + mała kierownica
Mała kierownica również w #8740 :dance:

Adam G.

Post autor: Adam G. » 31 gru 2008, 1:51

levar pisze:
Proboszcz pisze:SU15 strasznie buja na nierównościach, trzeba uważać na tyłek (na wielu widać zagniecenia na lewych tylnych rogach) i przy wymijaniu z samochodami typu Transit itp dostawczaki bo lewe lusterko jest nisko... Do tego dochodzi słaba dynamika i słaby układ hamulcowy (na śliskim zawsze blokuje lub próbuje blokować przednia oś przez co bus leci jak taran do przodu)
100% prawdy :!: Sam bym lepiej tego nie ujął =D> , a wszak kolega Proboszcz nie jest jeszcze kierowcą ;-) .
no ale z tą dynamiką to różnie bywa, a najczęściej SU15 mają jednak lepsze przyspieszenie np. od SU18 ;)
noidea

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 31 gru 2008, 2:01

Dziś np. pięknie wyprzedzałem dwukrotnie na TŁ SU18 z R-10. On jako PT, ja w ruchu liniowym, a jednak nie miał ze mną szans ;p

ikarus
Kontakt:

Post autor: ikarus » 31 gru 2008, 7:41

Najprawdopodobniej było z ,,górki'' dlatego się udało.
Pozdrawiam. Szerokiej drogi.
Ikarus

ODPOWIEDZ