Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

O nominałach dużych i małych

Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy

fraktal

Post autor: fraktal » 12 sty 2012, 1:19

Ale to musisz cały dzień być w domu i przelewać rano, w południe i wieczorem. Między tymi bankami, jeśli dobrze zrozumiałem. To już chyba lepiej iść do bankomatu. :razz: A z tymi licznikami to lepiej uważaj, bo zgodnie z rozporządzeniem Urzędu Miar co cztery lata liczniki od wody powinny być legalizowane, jeśli nie, to płacisz ryczałtem. No tak, ale to pewnie nie w Twoim przypadku. ;-)

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 12 sty 2012, 1:29

Płacić przelew z komórki w drodze do pracy, stojąc w autobusie :-k ?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

fraktal

Post autor: fraktal » 12 sty 2012, 1:40

To jest szukanie wygody na siłę. :smile: Ja mam komórkę starszego typu, tylko z przeglądarką wap i jakąś starą operą mini, więc nie wiem, czy robienie przelewów byłoby z niej wygodne. ;-) Za to ma wydajną baterię. ;-)

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 12 sty 2012, 2:00

Rosa pisze:Ale po co skoro łatwiej sie rozliczac ze znajomymi w gotowce?
Łatwiej? W jaki sposób?

[ Dodano: |12 Sty 2012|, 2012 02:04 ]
KwZ pisze:Płacić przelew z komórki w drodze do pracy, stojąc w autobusie :-k ?
Ale po co, skoro ta czynność - razem z włączeniem komputera - zajmuje minutę i jest do wykonania przy porannej kawie przed wyjściem z domu? I w ogóle po co to robić co miesiąc, jeśli całą czynność można całkowicie zautomatyzować i o niej nie pamiętać? 8-(
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

fraktal

Post autor: fraktal » 12 sty 2012, 2:40

A można ustawić nie tylko datę, ale i godzinę dokonania takiego przelewu? Nie wydaje mi się, choć bliżej się tym nie interesowałem. A właśnie tego wymagałoby świadome korzystanie z systemu elixir, gdy mamy konta w różnych bankach i chcemy, aby pieniądze szybko przepłynęły z jednego konta na drugie. Musiałbym na dwóch kontach ustawić przelew na rano (części czynszu na jedno konto), a na trzecim popołudniu (kiedy już wpłyną tamte części, żeby przelać całość właścicielowi). I dopiero wtedy byłoby w porządku. ;-)

bepe

Post autor: bepe » 12 sty 2012, 12:49

fraktal pisze:Ale to musisz cały dzień być w domu i przelewać rano, w południe i wieczorem.
Co? Sorry, ale teraz już nie rozumiem.
fraktal pisze:A można ustawić nie tylko datę, ale i godzinę dokonania takiego przelewu? Nie wydaje mi się, choć bliżej się tym nie interesowałem.
Przelew jest wysyłany w pierwszej sesji, która następuje po chwili jego złożenia albo w pierwszej sesji dnia, na który został wyznaczony. Jeśli wtedy nie ma dostatecznej ilości środków na koncie, to podejmowane są kolejne próby w następnych sesjach. Jeśli w chwili ostatniej sesji wychodzącej nie ma na rachunku potrzebnej kwoty, przelew jest odrzucany.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 12 sty 2012, 14:23

KwZ pisze:Wszyscy znani mi ludzie płacą za wynajmowane mieszkanie, czynsz lub akademik przelewem.
Ja dostaję zwykłą książeczkę mieszkaniową i opłacam gotówką... Podobnie ze wszelkimi opłatami (prąd, woda, gaz, telefon). Tylko pre-paidówki doładowuję z bankomatu...
Rosa pisze:Ale po co skoro łatwiej sie rozliczac ze znajomymi w gotowce?
Dokładnie.
fik pisze:Ale po co, skoro ta czynność - razem z włączeniem komputera - zajmuje minutę i jest do wykonania przy porannej kawie przed wyjściem z domu?
Trochę może więcej, niż minutę, ale owszem, można przy odbieraniu maili załatwić przelewy.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

fraktal

Post autor: fraktal » 12 sty 2012, 15:21

bepe pisze:Co? Sorry, ale teraz już nie rozumiem.
No dobra, dobra - napisałem tak, bo jakoś nie wiem dlaczego pomyślałem w pewnym momencie, że aby było najlepiej, to trzeba złożyć dyspozycję jak najbliżej godziny sesji, ale w sumie mogę to zrobić rano i dyspozycja będzie czekała do określonej godziny.
bepe pisze:Przelew jest wysyłany w pierwszej sesji, która następuje po chwili jego złożenia albo w pierwszej sesji dnia, na który został wyznaczony. Jeśli wtedy nie ma dostatecznej ilości środków na koncie, to podejmowane są kolejne próby w następnych sesjach. Jeśli w chwili ostatniej sesji wychodzącej nie ma na rachunku potrzebnej kwoty, przelew jest odrzucany.
Na to w sumie też można znaleźć "ale", lecz nie chcę męczyć dyskusją. :smile: Generalnie, ja też jak płacę za coś sam w sklepie, to wolę kartą, bo nie lubię wydawania reszty i "zabawy" z groszowymi monetami przy kasie. Tak samo jak opłacam sam rachunki, na które dostaje e-fakturę. Ale jak się na coś składam z innymi, to wolę gotówką, zwłaszcza że nie wszyscy mogą mieć dostęp do bankowości elektronicznej. ;-)

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 12 sty 2012, 15:53

fraktal pisze:Ale jak się na coś składam z innymi, to wolę gotówką, zwłaszcza że nie wszyscy mogą mieć dostęp do bankowości elektronicznej.
Niektórzy wręcz nie chcą - znajomy twierdzi, że przelewy przez interneto to znakomita okazja do wyczyszczenia konta - jakby nie stniało hasło SMS czy token... 8-(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 12 sty 2012, 17:13

Wolfchen pisze:
fraktal pisze:Ale jak się na coś składam z innymi, to wolę gotówką, zwłaszcza że nie wszyscy mogą mieć dostęp do bankowości elektronicznej.
Niektórzy wręcz nie chcą - znajomy twierdzi, że przelewy przez interneto to znakomita okazja do wyczyszczenia konta - jakby nie stniało hasło SMS czy token... 8-(
kwestia zmiany pokoleniowej :)
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

ODPOWIEDZ