515 - co dalej z tą linią?

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 sie 2007, 11:23

Na Bródnie? Pociąg? Ostatnio, jak patrzyłem, było to co najwyżej mocno obok Bródna. Metro w Pradze takich numerów nie wyprawia.

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 14 sie 2007, 11:23

A od kiedy 408 powróci do życia?

mariow

Post autor: mariow » 14 sie 2007, 11:27

PiotrekP pisze:A od kiedy 408 powróci do życia?

a zmarło mu się? ;-)
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 sie 2007, 11:36

Wiele mu nie brakuje...

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 14 sie 2007, 11:41

inż. Glonojad pisze:Na Bródnie? Pociąg? Ostatnio, jak patrzyłem, było to co najwyżej mocno obok Bródna.
Niezależnie od faktycznej lokalizacji, to dogodność przesiadki z Bielan jest taka sama.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 sie 2007, 11:47

Tylko, że dowozówka do praskiego metra "przy okazji" załatwia też komunikację lokalną.

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 14 sie 2007, 12:06

Gazeta pisze:Ostateczna trasa linii 515 z Rembertowa zależy zaś od wyniku rozmów z władzami tej dzielnicy, które odbędą się w najbliższych dniach.
O tym pisałem już wcześniej i prawie pewne jest, że nie zniknie linia z Kolonii na TŁ, bo Rembertów się na to nie zgadza. Jest jeszcze kwestia numeracji, nie wiadomo czy na TS pojedzie 515 czy inny numerek, bardziej prawdopodobne to drugie, gdyż 515 pozostałby na swojej obecnej trasie do Politechniki i potem jak 408. Co do powrotu 515 na Hutę, to jest to już niemożliwe.

[ Dodano: 2007-08-14, 12:10 ]
Będę jeszcze rozmawiał z jedną radną na temat miejsca zakrańcowania linii z TS, bo nie wiadomo do końca czy w czasie rozmów pozostanie opcja AONu, czy podniesiona będzie kwestia Mokrego Ługu. Za tą drugą bym optował przy jednoczesnej likwidacji 153 i puszczeniu 199 przez Cyrulików.

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 14 sie 2007, 13:13

Nazgul pisze:O tym pisałem już wcześniej i prawie pewne jest, że nie zniknie linia z Kolonii na TŁ, bo Rembertów się na to nie zgadza. Jest jeszcze kwestia numeracji, nie wiadomo czy na TS pojedzie 515 czy inny numerek, bardziej prawdopodobne to drugie, gdyż 515 pozostałby na swojej obecnej trasie do Politechniki i potem jak 408.
Lokalnie to Rembertowanie mają rację, że nie chcą najbardziej obłożonej części dzielnicy pozbawiać dojazdu na TŁ - 515 cieszy się znacznie lepszą frekwencją od 408. No ale 408 musiałoby mieć zastępstwo na Ostrobramskiej :-k A propos, czy propozycje, jakie przedstawiasz to Twoje autorskie koncepcje, czy też odzwierciedlają one stanowisko Rembertowa wobec propozycji ZTM-u? A może jedno i drugie? ;)
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 14 sie 2007, 13:25

emdegger pisze:Lokalnie to Rembertowanie mają rację, że nie chcą najbardziej obłożonej części dzielnicy pozbawiać dojazdu na TŁ - 515 cieszy się znacznie lepszą frekwencją od 408. No ale 408 musiałoby mieć zastępstwo na Ostrobramskiej :-k A propos, czy propozycje, jakie przedstawiasz to Twoje autorskie koncepcje, czy też odzwierciedlają one stanowisko Rembertowa wobec propozycji ZTM-u? A może jedno i drugie? ;)
A więc propozycje jakie przedstawiłem, omawiałem już z jedną radną, ale nie wiem jeszcze, co dokładnie Rembertów zaproponuje ZTMowi. Będę chciał o tym wkrótce porozmawiać.

Co do zastępstwa dla 408 na Ostrobramskiej, to dla Rembertowa istotniejsze i korzystniejsze jest posiadanie częstej linii całotygodniowej na Saską, TŁ i Politechnikę, niż koniecznie dojazd do Promenady czy Rawaru. Przy rozdzieleniu relacji na Grochów i TŁ obie linie będą mieć słabe częstotliwości, a w ogóle istnienie linii 5xx zamiast 4xx na Ostrobramską będzie mało prawdopodobne, skoro nie było to możliwe przed powstaniem SKMki.

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 14 sie 2007, 13:30

Nazgul pisze: więc propozycje jakie przedstawiłem, omawiałem już z jedną radną, ale nie wiem jeszcze, co dokładnie Rembertów zaproponuje ZTMowi. Będę chciał o tym wkrótce porozmawiać.
To pisz tu cały czas co z tego wyjdzie.
Co do zastępstwa dla 408 na Ostrobramskiej, to dla Rembertowa istotniejsze i korzystniejsze jest posiadanie częstej linii całotygodniowej na Saską, TŁ i Politechnikę, niż koniecznie dojazd do Promenady czy Rawaru. Przy rozdzieleniu relacji na Grochów i TŁ obie linie będą mieć słabe częstotliwości, a w ogóle istnienie linii 5xx zamiast 4xx na Ostrobramską będzie mało prawdopodobne, skoro nie było to możliwe przed powstaniem SKMki.
Trudno Ci nie przyznać racji z jednej strony, ale... Ostrobramska jest bardzo potokogenna i żadnej linii bez zastępstwa usunąć stamtąd nie można. Dwa, to odcięcie od DWZ (405 raczej na pewno zmieni trasę).
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

mariow

Post autor: mariow » 14 sie 2007, 13:39

Nazgul pisze: a w ogóle istnienie linii 5xx zamiast 4xx na Ostrobramską będzie mało prawdopodobne, skoro nie było to możliwe przed powstaniem SKMki
no kiedys zdaje się 515 jechało Ostrobramską ;-) , poza tym byłaby to linia na TŁ więc nie powinno sie wydawać niemożliwe

[ Dodano: 2007-08-14, 13:42 ]
emdegger pisze:405 raczej na pewno zmieni trasę
a własnie - jak w ogóle wygląda wykorzystanie 405 po prawej stronie?
bo w teorii linia powinna stanowić mocną podstawę dla Ostrobramskiej gdyż konczy bieg na obszarze gesto zabudowanym podczas gdy pozostałe tj. 502,514, 515, 520, 525 jadą dalej na obszary o przewadze zabudowy niższej bądź jednorodzinnej
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 14 sie 2007, 13:43

mariow pisze:no kiedys zdaje się 515 jechało Ostrobramską
A jak zabrali, to zaczęła się era czterominutówek na 520 :dance: :vampir:

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 14 sie 2007, 13:43

emdegger pisze:Trudno Ci nie przyznać racji z jednej strony, ale... Ostrobramska jest bardzo potokogenna i żadnej linii bez zastępstwa usunąć stamtąd nie można. Dwa, to odcięcie od DWZ (405 raczej na pewno zmieni trasę).
W przypadku wypadnięcia 408 z Ostrobramskiej bardzo możliwe, że lukę po nim zastąpi wzmocnione 520, gdyż po wypadnięciu 515, jako jedyna linia dowozi Bielany bezpośrednio do Centrum oraz też jako jedyna linia dowozi bezpośrednio z ciągu Marszałkowskiej/Andersa zza Centrum na TŁ i odwrotnie, w związku z tym na pewno wzrośnie jej obłożenie. Nie wiadomo też, co będzie z E-1 po wakacjach.

[ Dodano: 2007-08-14, 13:45 ]
mariow pisze:no kiedys zdaje się 515 jechało Ostrobramską ;-) , poza tym byłaby to linia na TŁ więc nie powinno sie wydawać niemożliwe
Chyba nigdy nie było linii całotygodniowej z Rembertowa przez Ostrobramską przy istnieniu 143 na Grochów. Wcześniej było to 415, a nie 515. 515 pojawiło się, jeśli mnie pamięć nie myli przy okazji rewolucji po otwarciu Mostu Siekierkowskiego.

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 14 sie 2007, 13:51

mariow pisze:bo w teorii linia powinna stanowić mocną podstawę dla Ostrobramskiej gdyż konczy bieg na obszarze gesto zabudowanym podczas gdy pozostałe tj. 502,514, 515, 520, 525 jadą dalej na obszary o przewadze zabudowy niższej bądź jednorodzinnej
520 także jedzie na blokowisko. Ale nie w tym nawet sęk. 405 nie powinno być podstawą na Ostrobramskiej z racji braku obsługi Płowieckiej i podaży na południową - najbardziej obłożoną - część Witolina. Tam można dojechać częstszymi połączeniami przekraczającymi Marsa/Płowiecką. W rejony pętli jeździ znacznie mniej osób, nie mówiąc już o Płowieckiej i terenach za nią położonych. Oś wyznacza odcinek Płowiecka - Metro Politechnika, nie Centrum Optyki - Metro Politechnika. Z racji uwarunkowań, rozkładu potoków lokalnych (będących w zdecydowanej mniejszości wobec absolutnie dominujących potoków tranzytowych ), możliwości przesiadek na ciągu oraz wytrasowania poszczególnych połączeń linią kluczową nie jest 405, tylko 520. 405 to fiasko na całej linii, wygarnia tylko olbrzymie nadwyżki z rana. Ale to równie dobrze moga zrobić dodatki z R-10 na 520 czy 525 zaczynające od Zajezdni. Nie potrzeba było do tego oddzielnej linii.

[ Dodano: 2007-08-14, 13:57 ]
Nazgul pisze:W przypadku wypadnięcia 408 z Ostrobramskiej bardzo możliwe, że lukę po nim zastąpi wzmocnione 520
Cóż, wzmocnienie 520 to dla Ostrobramskiej błogosławieństwo (i całej komunikacji na TŁ), ale z Andersa to raczej ją zdejmą IMO. Szczerze mówiąc ruchy z E-1 są niejasne, z 520 także nie. E-1 jest prawdodobne na Kasprowicza, jak mówi dyr. Franków. To sugerowałoby, że 520 jednak pozostanie na Bielanach. Ale może przez Al. JP II (bo rozprawa z pośpiechami nad metrem nastąpi i tak) :-k

mariow

Post autor: mariow » 14 sie 2007, 14:10

emdegger pisze:520 także jedzie na blokowisko
no takie zdecydowanie mniejsze :)
emdegger pisze:405 nie powinno być podstawą na Ostrobramskiej z racji braku obsługi Płowieckiej i podaży na południową - najbardziej obłożoną - część Witolina.
no do pierwszego to jasne ale co do drugiego to przeciez 405 obsługuje południową cześć Witolina :/.
emdegger pisze:E-1 jest prawdodobne na Kasprowicza,
to mnie dzis zdziwiło - myslałem ze raczej dadzą Bródno-Stegny .....
PURA VIDA!

ODPOWIEDZ