Odczytywanie komunikatów w autobusach i tramwajach

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

fraktal

Post autor: fraktal » 12 cze 2025, 22:47

reserved pisze:
12 cze 2025, 16:40
person pisze:
12 cze 2025, 16:38
Myślę, że zwróci bardziej niż na krój liter albo wielkość (rodzaj: wielkie/małe) liter na wyświetlaczach ;)
Nie jestem przekonany. Sam wkurzałem się mega gdy widziałem małe litery na wyświetlaczach bo były trudniejsze w odczytaniu. Za to jakbyś mnie zapytał kto w autobusach zapowiadał przystanki to bym się zaczął zastanawiać... :P
A Ty nie udzielałeś się kiedyś w Radiu Kampus? Czyli w radiu, w audycjach którego gościem był Tomasz Knapik? Może nie codziennie był gościem, ale jednak pamiętam taką audycję.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 12 cze 2025, 22:48

fraktal pisze:
reserved pisze:
Nie jestem przekonany. Sam wkurzałem się mega gdy widziałem małe litery na wyświetlaczach bo były trudniejsze w odczytaniu. Za to jakbyś mnie zapytał kto w autobusach zapowiadał przystanki to bym się zaczął zastanawiać... :P
A Ty nie udzielałeś się kiedyś w Radiu Kampus? Czyli w radiu, w audycjach którego gościem był Tomasz Knapik?
Może chodziło o to, że reserved nie do końca pamięta kto zapowiada który przystanek ;p
ŁK

px33

Post autor: px33 » 12 cze 2025, 23:36

fraktal pisze:
12 cze 2025, 13:00
person pisze:
12 cze 2025, 12:15

Mało tego: ile jeszcze czasu ZTM/WTP/szeroko rozumiane miasto będzie nagrywać dosłownie każdą z zapowiedzi zamiast iść z duchem czasu, podpisać jedną umowę na głos, zebrać materiał i generować dowolną zapowiedź w przyszłości?
Austriacy z OeBB robią już tak od kilku lat...
https://www.unsereoebb.at/de/artikel/20 ... ris-lohner
Mało kto się na to zgadza. W Polsce zgodził się co prawda ostatnio Piotr Fronczewski, by dodać swój głos do banku głosów, ale generalnie lektorzy odmawiają, bo chcą mieć większy wpływ na zapowiedzi wypowiadane swoim głosem.
No ale tu całość byłaby pod kontrolą publicznego podmiotu i myślę że umowa musiałaby uwzględnić użycie głosu wyłącznie do celów związanych z komunikacją miejską. Myślę że też uczciwe byłoby płacenie jakiegoś ryczałtu w okresie wykorzystywania głosu.

reserved

Post autor: reserved » 13 cze 2025, 0:22

fraktal pisze:
12 cze 2025, 22:47
reserved pisze:

A Ty nie udzielałeś się kiedyś w Radiu Kampus? Czyli w radiu, w audycjach którego gościem był Tomasz Knapik? Może nie codziennie był gościem, ale jednak pamiętam taką audycję.
Byłem 7 lat w Radiu Kampus ale nie pamiętam takiej audycji.
Łukasz pisze:
12 cze 2025, 22:48
fraktal pisze: A Ty nie udzielałeś się kiedyś w Radiu Kampus? Czyli w radiu, w audycjach którego gościem był Tomasz Knapik?
Może chodziło o to, że reserved nie do końca pamięta kto zapowiada który przystanek ;p
Tak, to miałem na myśli. Miewałem takie myśli, że w sumie słucham tych zapowiedzi ale jest mi tak obojętne kto je zapowiada że jakby ktoś mnie zapytał kto zapowiadał przystanki to miałbym problem i musiałbym posłuchać ich jeszcze raz.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 17 cze 2025, 13:00

fraktal pisze:
12 cze 2025, 22:44
person pisze:
12 cze 2025, 16:38

Yyyyy.... :shock: :shock: :shock:
No tak, bo z wyprodukowanych przez agencje reklamowe reklam nie da się wyciągnąć dźwięku i go przetwarzać...

Ergo: czyli wymówka.
Może dlatego Ci najlepsi lektorzy rzadko użyczają głosu w reklamach.
Czubówna na to: :shock: :shock: :shock: :shock:
fraktal pisze:
Może zresztą prawdziwy powód jest inny: że za każde nagranie zarabia się kasę, a w sytuacji komunikatu wygenerowanego sztucznie rozliczenie jest inne. Jakkolwiek by było, efekt ten sam - ci najlepsi nie dają zgody.
Wtedy kupujesz prawo na własność. Czy ktokolwiek Knapikowi płacił ryczałt/abonament? Nie, płacono mu za nagranie... (a później np. składano komunikat z części - przecież on nie nagrywał całych zdań w stylu "Następny przystanek: Dworzec Wileński").

Albo robisz konkurs - jak Berlin.
Chociaż może konkurs to nienajlepszy pomysł, bo wyszłyby z tego kolejne wiaty AMSu...

michael112

Post autor: michael112 » 17 cze 2025, 23:35

person pisze:
12 cze 2025, 12:15
kiedy WSZYSTKIE nazwy będą ujednolicone? Nikomu nie służy wielogłos.
Ba - kiedy w KAŻDEJ trakcji będzie ten sam głos? Inny lektor w SKM, inny w M1, inny w M2, jeszcze inny w tramwajach i autobusach...
No ja myślę, że Maciej Gudowski mógłby nagrywać zapowiedzi do wszystkich przystanków i stacji. Podoba mi się jego głos, ale poza subiektywnym odczuciem ma dwie cechy, które wyróżniają go spośród pozostałych lektorów:
1) po pierwsze: żyje, a jego stan zdrowia pozwala na nagrywanie kolejnych zapowiedzi;
2) po drugie: już nagrał część komunikatów, a mianowicie: nazwy stacji metra (obu linii, bo w nowych składach na M1 zapowiada właśnie Gudowski) i SKM.
Jestem natomiast przeciwny generowaniu zapowiedzi AI udających głos realnego, rozpoznawalnego publicznie, lektora.

fraktal

Post autor: fraktal » 17 cze 2025, 23:59

person pisze:
17 cze 2025, 13:00
fraktal pisze:
Może dlatego Ci najlepsi lektorzy rzadko użyczają głosu w reklamach.
Czubówna na to: :shock: :shock: :shock: :shock:
No Czubówna to akurat zły przykład. Kto nie widział, niech zerknie - ciekawie zrobiona i fonia i wizja.
https://www.youtube.com/watch?v=DoQ1MKNvWvQ

mb112

Post autor: mb112 » 18 cze 2025, 0:55

michael112 pisze:
17 cze 2025, 23:35
No ja myślę, że Maciej Gudowski mógłby nagrywać zapowiedzi do wszystkich przystanków i stacji. Podoba mi się jego głos, ale poza subiektywnym odczuciem ma dwie cechy, które wyróżniają go spośród pozostałych lektorów:
1) po pierwsze: żyje, a jego stan zdrowia pozwala na nagrywanie kolejnych zapowiedzi;
2) po drugie: już nagrał część komunikatów, a mianowicie: nazwy stacji metra (obu linii, bo w nowych składach na M1 zapowiada właśnie Gudowski) i SKM.
Jestem natomiast przeciwny generowaniu zapowiedzi AI udających głos realnego, rozpoznawalnego publicznie, lektora.
Ale właściwie dlaczego Wam przeszkadza że jest tak jak jest ? Co z tego że jest kilka różnych głosów, skoro wszystkie są poprawne i dobrze słyszalne ? Dla mnie głos pana Tomasza to już stały element komunikacji, wręcz głupio mi się jeździ jak się coś spieprzy i go nie słychać :) A że już nie będzie możliwości dogrywania jego komunikatów to trudno, a to że cały czas jest słyszalny na co dzień w mieście to chyba najlepsza forma jego upamiętnienia, na razie dogrania wymagała niewielka część, pewnie najwyżej kilka % w mieście, to chyba nie jest duży problem.
michael112 pisze:
17 cze 2025, 23:35
Tak, jego głos też jest jak najbardziej ok. Natomiast - jak najbardziej mu życzę długiego i zdrowego życia i doczekania ukończenia M4, ale pewnie realnie to może mieć już wtedy z 90 lat jak nie więcej... Nawet jeśli ostateczne nazwy stacji będą znane nieco wcześniej, to dość odległa perspektywa. Nie mówiąc już o M5.
Tak, zdecydowanie, żadnego AI. (-X

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 18 cze 2025, 13:42

mb112 pisze:
18 cze 2025, 0:55
A książki powinny być tworzone/pisane ręcznie przez benedyktynów, a nie przez te piekielne maszyny z czcionkami, tak?

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 18 cze 2025, 13:52

Kompromis- benedyktyn piszący na maszynie do pisania.
miłośnik 13N

Awatar użytkownika
Krzysztof_J
Kontakt:

Post autor: Krzysztof_J » 18 cze 2025, 14:09

mb112 pisze:
Ale właściwie dlaczego Wam przeszkadza że jest tak jak jest ? Co z tego że jest kilka różnych głosów, skoro wszystkie są poprawne i dobrze słyszalne ? Dla mnie głos pana Tomasza to już stały element komunikacji, wręcz głupio mi się jeździ jak się coś spieprzy i go nie słychać :) A że już nie będzie możliwości dogrywania jego komunikatów to trudno, a to że cały czas jest słyszalny na co dzień w mieście to chyba najlepsza forma jego upamiętnienia, na razie dogrania wymagała niewielka część, pewnie najwyżej kilka % w mieście, to chyba nie jest duży problem.
Mi osobiście zbytnio nie przeszkadza, jednak coś czuję, że w pewnym momencie zacznie to przeszkadzać samemu ZTM-owi (patrząc na ich tendencje do czasem wręcz przesadnego ujednolicania wszystkiego, zwłaszcza tego, na co pasażer z reguły zwraca najmniejszą uwagę), tylko że pewnie znając życie, to pewnie zrobi się jeszcze większy bałagan, ponieważ okaże się, że np. tu nie wgrają, bo trzeba zmienić coś w systemie, tam nie, bo "Zaraz idzie do kasacji" itd.
person pisze:
18 cze 2025, 13:42
mb112 pisze:

A książki powinny być tworzone/pisane ręcznie przez benedyktynów, a nie przez te piekielne maszyny z czcionkami, tak?
Co innego forma nanoszenia tekstu na papier, a co innego tworzenie samej treści. A chyba raczej każdy wolałby ksiażki pisane przez człowieka, niż generowane przez AI (co pewnie jeśli nawet nie teraz, to za jakiś czas będzie możliwe).

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 18 cze 2025, 14:19

Krzysztof_J pisze:
18 cze 2025, 14:09
Co innego forma nanoszenia tekstu na papier, a co innego tworzenie samej treści. A chyba raczej każdy wolałby ksiażki pisane przez człowieka, niż generowane przez AI (co pewnie jeśli nawet nie teraz, to za jakiś czas będzie możliwe).
Co jest treścią w zapowiedziach przystankowych?

BTW - "piekielne maszyny z czcionkami" to maszyny drukarskie/drukarki/inne powielacze...Czy one tworzą treść książek, które produkują?

fraktal

Post autor: fraktal » 19 cze 2025, 7:55

person pisze:
18 cze 2025, 14:19
Krzysztof_J pisze:
18 cze 2025, 14:09

Co jest treścią w zapowiedziach przystankowych?

BTW - "piekielne maszyny z czcionkami" to maszyny drukarskie/drukarki/inne powielacze...Czy one tworzą treść książek, które produkują?
Lektor Jacek Brzostyński wyraził zgodę na wykorzystanie jego głosu przez AI i z dotychczasowych próbek nie wyszło to zbyt dobrze. Jedyne pozytywne próby z AI są wtedy, gdy zmienia się barwę głosu na inną jak to zrobiono w serialu "Rojst" gdzie na kwestie wypowiadane przez Filipa Pławiaka został nałożony przez AI głos młodego Fronczewskiego i brzmiało to dobrze. Podobnie ma być w dubbingu najnowszej części Shreka, gdzie prawdopodobnie na głos Macieja Stuhra zostanie nałożony przez AIgłos Jerzego Stuhra. Ale to trochę co innego niż generowanie zapowiedzi od początku do końca przez AI, bo te póki co nie dorównują ludzkim.

Choć ja już jestem w szoku, że chat gpt potrafi generować zdjęcia na podstawie opisu i wyglądają prawie tak jakby były naprawdę zrobione. Teraz się tym bawię i nie mogę wyjść z podziwu. W sensie, że nie są to rysunki a zdjęcia. Podobną funkcję ma Gemini, choć robi więcej pomyłek, a google już reklamuje się, że na pidstawie opisu tekstowego można robić klipy wideo z dźwiękiem. Ale ato wie, jak to będzie z zapowiedziami głosowymi za kilka lat.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 cze 2025, 0:51

Przecież sociale są już zalane fejkowymi zdjęciami opuszczonych zamczysk tudzież na przykład filmami o marynarzach ratujących polarne niedźwiedzie czy też na odwrót. Ludzie ich przecież nie realizowali.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 20 cze 2025, 10:05

fraktal pisze:
19 cze 2025, 7:55
Lektor Jacek Brzostyński wyraził zgodę na wykorzystanie jego głosu przez AI i z dotychczasowych próbek nie wyszło to zbyt dobrze.
To trzeba zmienić lektora.

Do znudzenia będę podawał przykład OeBB:
Our voice
So that everything works via loudspeakers, we have one voice: Chris Lohner – digitised. Our text-to-speech system converts continuous text into acoustic speech. Written text is broken down into its phonetic components and assembled into a digital audio file. Words are edited into an integrated dictionary and thus adapted to a uniform pronunciation throughout Austria. The information system also offers our operational staff a flexible way to quickly communicate any deviations from normal operations.
https://infrastruktur.oebb.at/en/compan ... nformation

A tu macie próbkę z YT. Można znaleźć tam inne nagrania:
https://www.youtube.com/watch?v=7vEl0AHOBBo
(ten delikatny, austriacki akcent <3)

Mam wrażenie, że krytykujący "głos z AI" mają chyba w głowie Ivonę i totalnie nie wiedzą o co w tym OBECNIE chodzi...

ODPOWIEDZ