[M1] Eksploatacja, frekwencja itp.
Moderator: JacekM
Ja bym jednak powstrzymał się z twierdzeniami typu 'w ferie komfort podróży się nie pogorszył'. Popyt przecież jest mniejszy...
Kwestii częstotliwości w nocy nawet nie poruszę, bo bym musiał chyba same bluzgi zamieścić.
Kwestii częstotliwości w nocy nawet nie poruszę, bo bym musiał chyba same bluzgi zamieścić.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Chciałem zapytać, czy ktokolwiek pilnuje częstotliwości odjazdów pociągów metra. Oto wszedłem na stację Centrum ok.22.30 i oczom mym ukazał się monitor informujący, iż następny pociąg będzie za 6 minut, a kolejny za 8 minut. Na Ursynowie z kolei po odjeździe pociągu, z którego wysiadłem, zaczęło się odliczanie do kolejnego - 1 min. 40 s.
Tak, ja wiem, że częstotliwość oblicza się na stacjach początkowych i takie tam, ale nikt mi nie wmówi, że jeśli między pierwszym a drugim pociągiem jest 6 minut, a między drugim a trzecim niecałe 2 minuty, to one odjechały w równych odstępach, a ten trzeci po prostu nadrobił tyle minut...
Tak, ja wiem, że częstotliwość oblicza się na stacjach początkowych i takie tam, ale nikt mi nie wmówi, że jeśli między pierwszym a drugim pociągiem jest 6 minut, a między drugim a trzecim niecałe 2 minuty, to one odjechały w równych odstępach, a ten trzeci po prostu nadrobił tyle minut...
- MeWa
- Cukiereczek
Tak, częstotliwość jest pilnowana przez dyspozytorów, a dodatkowo na stacjach zdarzają się cichociemni ZTM-u.
Poza tym do podawania faktycznej częstotliwości służy zegar na początku peronu, a nie monitor z przybliżonym prognozowanym czasem przyjazdu pociągu.
Poza tym do podawania faktycznej częstotliwości służy zegar na początku peronu, a nie monitor z przybliżonym prognozowanym czasem przyjazdu pociągu.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
W sobotę miałem właśnie taki przypadek, że metro odjechało, a na wyświetlaczach się pojawiło następne właśnie za jakąś 1 min. 40s. Po chwili monitory dodały, że to będzie przejazd bez pasażerów i faktycznie był. Sprawdzałeś może co przyjedzie? W sumie wtedy byłoby logiczne, że tyle nadrobił.bepe pisze:Chciałem zapytać, czy ktokolwiek pilnuje częstotliwości odjazdów pociągów metra. Oto wszedłem na stację Centrum ok.22.30 i oczom mym ukazał się monitor informujący, iż następny pociąg będzie za 6 minut, a kolejny za 8 minut. Na Ursynowie z kolei po odjeździe pociągu, z którego wysiadłem, zaczęło się odliczanie do kolejnego - 1 min. 40 s.
Wczoraj jechałem metrem z Politechniki na Gdański i około 21:40 dochodzę do bramek i widzę informację że pociąg w stronę Młocin stoi przy peronie, ale że kolejny jest za 1:40. Nie powiem, mocno mnie to zdziwiło.W związku z tym nie biegłem jak wariat by zdążyć na ten który stał na stacji. Schodząc na peron słyszałem jak system informacji dźwiękowej zupełnie zwariował i wydawał dziwne dźwięki (głos z Ivony, ale treści żadnej). Po kilkudziesięciu sekundach na stację wjechał zapowiedziany pociąg w stronę Młocin, ale był pusty. Drzwi się nie otworzyły, zaś w środku wyglądał jakby tornado przeszło (wszędzie leżały arkusze z reklamami z podsufitowych ramek). Chwilę postał, zatrąbił i pojechał.
-
Stary Pingwin
- vernalisadonis
Metro też to będzie mieć? Na początku myślałem, że będą mieć te naklejki tylko autobusy, a tu się okazuję że Metro warszawskie też dostałe. Teraz tylko czekać jak się pokażą jeszcze na składach SKM.MeWa pisze:Na dwóch pociągach alstomowskich w pętli południowej widziałem dzisiaj naklejki ZTM-u - umieszczone nad pierwszymi i ostatnimi drzwiami w każdym z wagonów.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej