(!) Budżet miasta 2013 - komunikacja miejska
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Po co?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
"Spokojna linia, mało ludzi. Relaks..."Adam G. pisze:Jest to o tyle dziwne, że czasy pełnego 510 z/do Centralnego dawno minęły. Teraz zapełnia się sensownie co najwyżej od Arkadii.Glonojad pisze:Połączenie z Centralnym to podstawowy argument (albo "argument") obrońców 510, więc nie dziwię się temu ersatzowi.
Chyba, że kierowcy ściemniają.
Adam G. pisze:Teraz zapełnia się sensownie co najwyżej od Arkadii.
W stronę centralnego połowa pasażerów wysiada na Marymoncie, potem prawie reszta przy arkadii, z czego zostają 2-3 osoby do centralnego (sprawdzałem ostatnio sam
BTW. Otwórzcie może temat o tarchodworach
Po to żeby zrobić z 510 porządek i pokazać że ma się twarde dane wskazujące na bezsens takiej linii. Pewnie jestem naiwny, ale oczekiwałbym takiego argumentowania zmian, a nie "wytniemy sobie bo nam się podoba, albo jednak nie, bo są protesty". Nie każdy musi się znać na komunikacji, nie każdy może dojść sam do odpowiednich wniosków. W takich momentach ZTM powinien podjąć jakiś trud edukacji, a nie bezsensownie się uginać.Glonojad pisze:Po co?
Dziś większość lini tzw. mocnych, na których wprowadzono specjalne rozkłady powinna kursować co 20 minut, a poprzez wprowadzenie brygad MX, częstotliwość mogłaby być w godzinach 10-18, podbita do 15 minut.MichalJ pisze:A dziś autobusy zapełnione 1,2,5,7,20 pasażerami. To ostatnie to 131 na Puławskiej. W niedzielę każdą, a w święta tym bardziej, wystarczyłaby jedna któraś kursów...
Np. 509 NOWODWORY
4:40
5:10 40
6:10 40
7:00 20 40
8:00 20 40
9:00 20 40
10: 00 15 30 45
11: 00 15 30 45
12: 00 15 30 45
13: 00 15 30 45
14: 00 15 30 45
15: 00 15 30 45
16: 00 15 30 45
17: 00 15 30 45
18: 00 20 40
19: 00 20 40
20: 00 20 40
21: 00 20 40
22: 10 40
23: 10
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wątpię, by kogokolwiek dało się przekonać pomiarami. Ci, których przekonają argumenty, tego nie potrzebują, pozostali zdania też nie zmienią.Wiliam pisze:Po to żeby zrobić z 510 porządek i pokazać że ma się twarde dane wskazujące na bezsens takiej linii. Pewnie jestem naiwny, ale oczekiwałbym takiego argumentowania zmian, a nie "wytniemy sobie bo nam się podoba, albo jednak nie, bo są protesty". Nie każdy musi się znać na komunikacji, nie każdy może dojść sam do odpowiednich wniosków. W takich momentach ZTM powinien podjąć jakiś trud edukacji, a nie bezsensownie się uginać.Glonojad pisze:Po co?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Przecież ZTM ma ich już mnóstwo. I co z tego?Wiliam pisze:Po to żeby zrobić z 510 porządek i pokazać że ma się twarde dane wskazujące na bezsens takiej linii.Glonojad pisze:Po co?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Nie wiem, może jestem jakoś mało rozgarnięty, ale naprawdę nie widziałem żeby na stronie ZTMu czy w jakimś innym medium pojawiły się takie argumenty. Nie mam wątpliwości że niektórych się nie przekona, ale przynajmniej przy wycięciu będzie oficjalna podpórka. Co za problem pokazać takie pomiary?
Nie chcę wszystkiego sprowadzać do PRu, ale po prostu uważam że ZTM ma ogromny problem z publicznym uzasadnianiem swoich decyzji, nawet jeśli są one słuszne. W efekcie, ZTM łatwo poddaje się żądaniom jakichś małych grupek czy dziennikarzy.
Nie chcę wszystkiego sprowadzać do PRu, ale po prostu uważam że ZTM ma ogromny problem z publicznym uzasadnianiem swoich decyzji, nawet jeśli są one słuszne. W efekcie, ZTM łatwo poddaje się żądaniom jakichś małych grupek czy dziennikarzy.

To prawda, teraz komunikatem powinno być*: "od teraz na Dworzec Centralny z UW dojedziesz 128, a na Lotnisko Chopina wygodnym pociągiem SKM", a nie "kasujemy 175" i gdzieś małą czcionką info o 128. Nie rozumiem, do pojęcia tego nie potrzeba trzystopniowych studiów z marketingu...
* o ile ZTM-owi faktycznie zależy na wycięciu 175.
* o ile ZTM-owi faktycznie zależy na wycięciu 175.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
W gniocie co 20 minut pomieścisz pasażerów z 36 tramwajów na godzinę? Brednia...
Na czym opierasz swoją teze? Dlatego bo troche rozpieszczonych gimnazjalistów i studentów tupie nóżkami? Bo im się zabawki zabiera do zabawy? 175 jest w pełni zastępowalny innymi liniami autobusowymi oraz SKM/KM. Poza tym to nie jest kwestia czy wyciąc 175 czy nie. ZTM stoi przed problemem cięć budżetowych na komunikacje w tym roku oraz o 60 spada plan taborowy u ajentów.michalek^ pisze:Od początku nie kłócę się o 175- bez względu czy jestem za kasacją czy nie, bo jest to dla mnie prawie pewne, że 175 I TAK ZOSTANIE.* o ile ZTM-owi faktycznie zależy na wycięciu 175.