Komunikacja po M2 do Księcia Janusza

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 paź 2020, 11:04

@fik Jaka Włodarzewska - Bis? NS?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 13 paź 2020, 11:25

Casus rozwoju zabudowy, nie lokalizacja.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 paź 2020, 11:33

Aaaa. Na akurat tam to autobus i tak powinien jeździć Bakalarską.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 13 paź 2020, 12:29

Jakby było przebicie Borsuczej do Instalatorów to oczywiście tak, ale tu już podobno poptokach. Chyba, że Bakalarska - Szybka - Popularna, ale to pieśń przyszłości i wstępem do tego jak najbardziej może być jakieś 143 na Instalatorów.

Analogicznie na Jadwisinie bardziej bym widział wykorzystanie Lechickiej i Radarowej/Sulmierzyckiej, też daje lepszą penetrację osiedla.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Bon Jovi

Post autor: Bon Jovi » 13 paź 2020, 12:33

Glonojad pisze:
13 paź 2020, 10:20
Bon Jovi pisze:
12 paź 2020, 16:11
Czyli bez utworzenia zupełnie nowej linii łączącej al. Jerozolimskie przez pl. Zawiszy z MRD nie uda się, bo zawsze trzeba by było jakiś odcinek inną linią załatać.
Nie, 178 jest do przeniesienia bez problemu gdy Kasprzaka dostanie tramwaj, a Jelonki zaczną jeździć do metra przez Bemowo-Wygon_przy_Lidlu. Co jest horyzntem lat 22/23.

Ja się zastanawiam nad jeszcze jednym pomysłem - a może autobusowy kontrapas na Towarowej? W końcu na wylocie tylko 2 pasy są potrzebne. Tylko sterowanie tym na Zawiszy, hm...
Chodzi o szybkie uruchomienie czegoś z Al. Jerozolimskich, czy piszemy o planach które mogą być zrealizowane jak tramwaj na Kasprzaka nie wiadomo na kiedy, takie trochę s-f? Bo na razie, nie widać nic co miałoby skutkować tym, że będzie ten tramwaj na Kasprzaka. Zmiana na już, to uruchomienie nowej linii która by ułatwiła dojazd do MRD ze strony Al. Jerozolimskich i ze Żwirek... Kiedyś tam jak powstanie tramwaj na Kasprzaka, można zmienić trasę linii 178 i nie tylko.
"Livin' On A Prayer"
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 paź 2020, 13:11

No jeśli ogłoszenie prztargu na budowę to jest nic, to faktycznie, niewiele się dzieje.

Natomiast uruchomienie linii autobusowej na istniejącej Towarowej jest i tak nonsensem ze względu na warunki ruchu.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 13 paź 2020, 13:27

Glonojad pisze:No jeśli ogłoszenie prztargu na budowę to jest nic, to faktycznie, niewiele się dzieje.

Natomiast uruchomienie linii autobusowej na istniejącej Towarowej jest i tak nonsensem ze względu na warunki ruchu.
Ciagle mi się kołacze ten sam pomysł: wiadukt nad PKP tylko dla komunikacji i taksówek, przynajmniej w stronę Ochoty. Dla reszty zawrotka.

Ewentualnie skręt z Towarowej tylko w prawo, w cieniu skręcającego tramwaju, z wydłużoną fazą. To by trzeba było wszystko pomierzyć. Oczywiście wiadukt Jerozolimskie - Jerozolimskie nad Zawiszy by się przydał...
ŁK

Gdynianin

Post autor: Gdynianin » 13 paź 2020, 13:32

Jeszcze raz warto zapytać:
1. Co ma 178 do tramwaju na Kasprzaka poza około 1,8 km między Daszyńskiego, a rondem Tybetu?
2. Co ma 178 do metra na Jelonkach?

Relacja ZP Berestecka - PKP Wola (unikalna - realizowana wyłącznie przez 178) pracuje dobrze. Alternatywa? Przesiadki przy koszmarnym dla pieszych RZS, gdzie dodatkowo np. 517 i 523 nie zatrzymują się?

Problem Placu Zawiszy mógłby rozwiązać się częściowo wraz z zaślepieniem Grójeckiej.

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 13 paź 2020, 15:32

Podziwiam wasze futurystyczne spojrzenie na ulice Instalatorów Borsucza i Bakalarska. Urządzamy się akurat na Apartamentach Rakow,. Stan tych 2 ulic to katorga dla zawieszenia samochodu. Dodać należy do tego pełzającą rewitalizcje Instalatorów .
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
Bon Jovi

Post autor: Bon Jovi » 13 paź 2020, 17:01

Na ul. Tamka, Kleszczowa, Chrobrego, Włodarzewska i na innych ulicach gdzie występują problemy z ruchem, zlikwidować powinni komunikacje? Tylko tam puszczać autobusy, gdzie jest nie ma korków? Od ogłoszenia przetargu aż do wbicia pierwszej łopaty, minie jakiś czas. A chyba gwarancją na to że coś powstanie, jest widok na plac budowy. Sam przetarg dla mnie jest tylko informacją, że jeszcze za wiele się nie dzieje, dopóki nie ruszą prace. To chyba ZTM tak samo myśli, dlatego w te rejony gdzie powinno być połączenie z metrem, nie ma. Dlatego nie odbudowano torów do skrętów w ulicę Towarową, które były.
"Livin' On A Prayer"
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 13 paź 2020, 17:41

Skręty mają chyba robić razem z wiaduktem.
ŁK

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 paź 2020, 20:24

Gdynianin pisze:
13 paź 2020, 13:32
Jeszcze raz warto zapytać:
1. Co ma 178 do tramwaju na Kasprzaka poza około 1,8 km między Daszyńskiego, a rondem Tybetu?
Odcinek 1,8 km między Daszyńskiego, a rondem Tybetu.
Popyt na komunikację na Kasprzka, który po metrze na Jelonkach będzie mogło spokojnie zaspokoić 105 i kierowanie tam 178 nie będzie sensowne. Sensowne natomiast będzie wzmocnienie ciągu bezszynowego tj. Alei Jerozolimskich.

Relacja ZP Berestecka - PKP Wola (unikalna - realizowana wyłącznie przez 178) pracuje dobrze.
Chętnie poznam jakieś weryfikowalne źródło tej obserwacji. Dodatkowo zadam pytanie- skąd się ci ludzie przy PKP Wola biorą? Bo osiedle JWC jeszcze nie otwarte, więc raczej skądś przyjeżdżają, a zatem i tak się przesiadają.

Sądziłem, że jednak podstawową funkcją 178 jest dojazd z południowego Urususa i Włoch (Skorosze i okolice) do metra Rondo Daszyńskiego, do którego to dojazd może być którędykowliek. Moją teorię wydaje się potwierdzać relacja kursów skróconych.
Bon Jovi pisze:
13 paź 2020, 17:01
Na ul. Tamka, Kleszczowa, Chrobrego, Włodarzewska i na innych ulicach gdzie występują problemy z ruchem, zlikwidować powinni komunikacje? Tylko
Na w/w ulicach nie ma alternatywy dla autobusu (no, nie licząc drobnego detalu pt/ metro po pół milarda za kilometr). Na Towarowej jest, w korku nie stoi, dlatego puszczanie tam autobusu, żeby zniszczyć mu jakąkolwiek punktualność jest, tak, nonsensem.

Zresztą z Włodarzewską to akurat bzdura, 208 stoi na Alejach, a nie na Włodarzewskiej.

Gdynianin

Post autor: Gdynianin » 13 paź 2020, 20:45

Glonojad pisze:
13 paź 2020, 20:24
Odcinek 1,8 km między Daszyńskiego, a rondem Tybetu.
Gdynianin pisze:
13 paź 2020, 13:32
Popyt na komunikację na Kasprzka, który po metrze na Jelonkach będzie mogło spokojnie zaspokoić 105 i kierowanie tam 178 nie będzie sensowne. Sensowne natomiast będzie wzmocnienie ciągu bezszynowego tj. Alei Jerozolimskich.
Jeśli coś ma wylecieć po uruchomieniu tramwaju na Kasprzaka, to mając wybór
- linia, która zdubluje tramwaj na ok. 5 km i 60% trasy, zaś niedublowany odcinek będzie w zasięgu dwóch stacji metra
- linia, która "zdubluje" tramwaj na jakichś 1,8 km i jako jedyna rozwiązuje relację skrętną Wola-Jerozolimskie zachodnie
to tak, świadomie wybieram jednak to drugie.
Glonojad pisze:
Chętnie poznam jakieś weryfikowalne źródło tej obserwacji. Dodatkowo zadam pytanie- skąd się ci ludzie przy PKP Wola biorą? Bo osiedle JWC jeszcze nie otwarte, więc raczej skądś przyjeżdżają, a zatem i tak się przesiadają.
Ci ludzie biorą się z przystanków na całym odcinku od Ronda Daszyńskiego do PKP Wola włącznie. W tym są jak piszesz: przesiadki z wielu linii. Ale jak sam zauważyłeś - jeszcze nie wszystkie osiedle czy biura są otwarte, więc będzie ich więcej.

Rozumiem, że to nie argumenty by wzmocnić relację Wola-Aleje, tylko zlikwidować połączenie i zachęcić pasażerów do biegania po koszmarku RZS (a części: do dodatkowej przesiadki) ? Za mało osób w relacji z/do biur czy handlu wzdłuż Alei, Włoch i Rakowa wybiera autobus?
Glonojad pisze:
Sądziłem, że jednak podstawową funkcją 178 jest dojazd z południowego Urususa i Włoch (Skorosze i okolice) do metra Rondo Daszyńskiego, do którego to dojazd może być którędykowliek. Moją teorię wydaje się potwierdzać relacja kursów skróconych.
Tak jest. A relacja kursów skróconych łączy też Wolę z centrami handlowymi na Szczęśliwcach i biurami dalej (i odwrotnie: tereny za Blue City z biurowcami przy Kasprzaka, też tymi dalej od Daszyńskiego). Nie wyklucza to twojej teorii.
fik pisze:
13 paź 2020, 12:29
Jakby było przebicie Borsuczej do Instalatorów to oczywiście tak, ale tu już podobno poptokach. Chyba, że Bakalarska - Szybka - Popularna, ale to pieśń przyszłości i wstępem do tego jak najbardziej może być jakieś 143 na Instalatorów.
Bakalarska-Równoległa-Szybka będzie rozwiązaniem ale jednak na Instalatorów coś powinno wówczas zostać. Problemem będą za duże odległości z bloków przy tej drugiej + podział działek (i prawdopodobne grodzenia)

Awatar użytkownika
Nordyk110

Post autor: Nordyk110 » 13 paź 2020, 21:10

Po zbudowaniu do końca metra, przewiduję szybki rozwój Ożarowa w okręgu plus minus 10 kilometrów i zamianę 713 w 105.
Przegubowce ,to sól tej ziemi .

Gdynianin

Post autor: Gdynianin » 13 paź 2020, 21:21

Takie "713" powinno dowozić Ożarów do Metra Karolin. Potem razem z czymkolwiek może zwozić Lazurową do metra Lazurowa.
Wówczas 105 do piachu.

W relacji Daszyńskiego-Kasprzaka-Wolska-Cm. Wolski widzę tylko:
1. coś zwiedzające na Jana Kazimierza (jak 255)
2. coś na Prymasa w kierunku ZP Berestecka i Włoch (jak 178)
3. opcjonalnie: zachowanie czegoś na Elekcyjną (jak 109 - ale niekoniecznie).
Dubel tramwaju: out.

ODPOWIEDZ