Komunikacja miejska na Dolnym Mokotowie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 30 gru 2010, 21:04

Glonojad pisze:Zaryzykowałbym wręcz tezę, że to potencjalny węzeł przesiadkowy może być.
Tak, jak zabiorą z Sobieskiego 130 będzie jak ulał przesiadka na 167 ](*,) .
Silna linia 131 to za mało? Wymiany na tym przystanku są symboliczne...
Pewnie chodzi o przystanek w Belwederskiej. Raz, że bliżej wielu budynków, dwa, że kolejka dla jadących w Gagarina jest dużo dłuższa, światła krótsze. Nie sprawdzałem, ale na oko to i 10 minut różnicy pewnie może być :(.

Pan Piotr
(XXXX)

Post autor: Pan Piotr » 30 gru 2010, 21:17

Glonojad pisze: Jeśli charakter którejś linii przyspieszonej zostanie zagrożony przez taki przystanek, to twierdzę, że to popychadło, a nie żaden charakter jest. Mamy takich linii sporo, najbardziej jaskrawy przykład to przesiadki z czerwonaków bemowskich na tramwaje na Okopowej czy - niegdyś kreowany na silny - obwód na Prymasa Tysiąclecia.

Jeśli bym jakiejś linii "odpuścił", to szczytówce przyspieszonej/ekspresowej, których celem jest zagospodarowanie pewnego dalekobieżnego potoku relacyjnego, najsilniejszego w szczycie właśnie.
Dokładnie. Poza tym dochodzi do absurdalnych sytuacji, że linie przyspieszone się najrzadziej zatrzymują w Śródmieściu. Np. 520 - super linia przyspieszona, która omija przystanki Hoża, Metro Świętokrzyska, Królewska i co poza tym. Pomijam fakt, że zazwyczaj te autobusy przyspieszone w Śródmieściu "omijają" przystanek na zasadzie, że stoją na światłach, bo przystanek przed skrzyżowaniem obok przystanku tyle, że z zamkniętymi drzwiami ](*,) Takie psychologiczne przyspieszenie, a że np z 520 łatwiej byłoby się przesiąść przy Świętokrzyskiej w kierunku południowym. Ale to dygresja.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 30 gru 2010, 21:21

Glonojad pisze: Zaryzykowałbym wręcz tezę, że to potencjalny węzeł przesiadkowy może być.
Z czego do czego się tam przesiadać :?:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 30 gru 2010, 21:21

XXXX pisze:
Glonojad pisze: Jeśli charakter którejś linii przyspieszonej zostanie zagrożony przez taki przystanek, to twierdzę, że to popychadło, a nie żaden charakter jest. Mamy takich linii sporo, najbardziej jaskrawy przykład to przesiadki z czerwonaków bemowskich na tramwaje na Okopowej czy - niegdyś kreowany na silny - obwód na Prymasa Tysiąclecia.

Jeśli bym jakiejś linii "odpuścił", to szczytówce przyspieszonej/ekspresowej, których celem jest zagospodarowanie pewnego dalekobieżnego potoku relacyjnego, najsilniejszego w szczycie właśnie.
Dokładnie. Poza tym dochodzi do absurdalnych sytuacji, że linie przyspieszone się najrzadziej zatrzymują w Śródmieściu. Np. 520 - super linia przyspieszona, która omija przystanki Hoża, Metro Świętokrzyska, Królewska i co poza tym. Pomijam fakt, że zazwyczaj te autobusy przyspieszone w Śródmieściu "omijają" przystanek na zasadzie, że stoją na światłach, bo przystanek przed skrzyżowaniem obok przystanku tyle, że z zamkniętymi drzwiami ](*,) Takie psychologiczne przyspieszenie, a że np z 520 łatwiej byłoby się przesiąść przy Świętokrzyskiej w kierunku południowym. Ale to dygresja.
już niedługo...

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 30 gru 2010, 21:22

XXXX pisze:Pomijam fakt, że zazwyczaj te autobusy przyspieszone w Śródmieściu "omijają" przystanek na zasadzie, że stoją na światłach, bo przystanek przed skrzyżowaniem obok przystanku tyle, że z zamkniętymi drzwiami
To nieprawda. Autobusy omijające przystanki na ciągach ze skoordynowaną sygnalizacją zyskują podwójnie: na uniknieciu zatrzymania oraz zdążając na zielona falę. Autobus, który staje na przystanku, wypada z koordynacji samochodowej (innej w mieście "nie znają"). Oczywiście tam, gdzie koordynacja źle działa, zatrzymanie na przystanku może nie pociągać straty czasu. Jednak to jest 10 do 15% przypadków.

ashir

Post autor: ashir » 30 gru 2010, 21:25

XXXX pisze:Np. 520 - super linia przyspieszona, która omija przystanki Hoża, Metro Świętokrzyska, Królewska i co poza tym.
PKP Koło, Syreny, Młynarska, Leszno, Okopowa. Odcinka Marysińskiego nie analizuję, bo w tych rejonach bywam bardzo rzadko. Dzięki ominięciu tych przystanków wyprzedziliśmy 190 na Okopowej, a jak wsiadałem do 520 (czekając 1-2 minuty) na przystanku Park Moczydło to nie widziałem jak odjeżdża to 190 i dzięki temu spokojnie wysiadłem na Woli-Ratusz i poczekałem chwilkę na ten autobus. :smile:

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 30 gru 2010, 21:28

Kleszczu pisze:
Glonojad pisze: Zaryzykowałbym wręcz tezę, że to potencjalny węzeł przesiadkowy może być.
Jedyna praktykowana relacja przesiadkowa to z Traktu na Czerniakowską, czasem 180 ginie w akcji i długo nie jedzie, więc się korzysta ze 116+131, sam tak czasem robię. Przesiadki w każdej innej relacji w tym miejscu są bez sensu.

Glonojadzie: największe wykorzystanie w tym zespole ma średnio związany z 501/519 przystanek na Gagarina w stronę Sielc. Przystanki na Belwederskiej są koszmarne puste, natomiast ten przed Hyattem jest przez większość dnia słabo wykorzystywany, ale jest kilka momentów dziennie, gdzie czeka troszkę więcej osób, jednakże zazwyczaj połyka je pierwsze co jedzie, niezależnie, czy to 131, czy 168.

Ciężko mi racjonalnie wytłumaczyć sens zatrzymania 501/519 tamże :-k
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 30 gru 2010, 21:29

Jarek pisze:
XXXX pisze:Pomijam fakt, że zazwyczaj te autobusy przyspieszone w Śródmieściu "omijają" przystanek na zasadzie, że stoją na światłach, bo przystanek przed skrzyżowaniem obok przystanku tyle, że z zamkniętymi drzwiami
To nieprawda. Autobusy omijające przystanki na ciągach ze skoordynowaną sygnalizacją zyskują podwójnie: na uniknieciu zatrzymania oraz zdążając na zielona falę. Autobus, który staje na przystanku, wypada z koordynacji samochodowej (innej w mieście "nie znają"). Oczywiście tam, gdzie koordynacja źle działa, zatrzymanie na przystanku może nie pociągać straty czasu. Jednak to jest 10 do 15% przypadków.
Ale czas podróży wydłuża się tym co chcą się przesiąść na inny środek transportu lub dojechać do celu podróży, np. omijanie przez 520 przystanku Metro Świętokrzyska

[ Dodano: |30 Gru 2010|, 2010 21:30 ]
R-9 Chełmska pisze:
Kleszczu pisze: Z czego do czego się tam przesiadać :?:
Jedyna praktykowana relacja przesiadkowa to z Traktu na Czerniakowską, czasem 180 ginie w akcji i długo nie jedzie, więc się korzysta ze 116+131, sam tak czasem robię. Przesiadki w każdej innej relacji w tym miejscu są bez sensu.

Glonojadzie: największe wykorzystanie w tym zespole ma średnio związany z 501/519 przystanek na Gagarina w stronę Sielc. Przystanki na Belwederskiej są koszmarne puste, natomiast ten przed Hyattem jest przez większość dnia słabo wykorzystywany, ale jest kilka momentów dziennie, gdzie czeka troszkę więcej osób, jednakże zazwyczaj połyka je pierwsze co jedzie, niezależnie, czy to 131, czy 168.

Ciężko mi racjonalnie wytłumaczyć sens zatrzymania 501/519 tamże :-k
Mi się widzą obie linie jako zwykłe. Z przystanków Idzikowskiego i Kostrzewskiego nie ma nic do metra. Z tego pierwszego jakiś czas temu było sporo wystąpień.

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 30 gru 2010, 21:35

Dęboszczak pisze:Z przystanków Idzikowskiego i Kostrzewskiego nie ma nic do metra.
Jest 130.

Sam z tych przystanków korzystam, niemiłosiernie irytują mnie przesiadki 116/501 przy Dolnej, ale nie bardzo widzę sens zatrzymywania tam pięćsetek - przy Idzikowskiego autobus wypadnie z zielonej fali, a załapie pojedynczych pasażerów...
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 30 gru 2010, 21:35

Dęboszczak pisze: Mi się widzą obie linie jako zwykłe. Z przystanków Idzikowskiego i Kostrzewskiego nie ma nic do metra. Z tego pierwszego jakiś czas temu było sporo wystąpień.
172 =; .

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 30 gru 2010, 21:36

R-9 Chełmska pisze:
Dęboszczak pisze:Z przystanków Idzikowskiego i Kostrzewskiego nie ma nic do metra.
Jest 130.

Sam z tych przystanków korzystam, niemiłosiernie irytują mnie przesiadki 116/501 przy Dolnej, ale nie bardzo widzę sens zatrzymywania tam pięćsetek - przy Idzikowskiego autobus wypadnie z zielonej fali, a załapie pojedynczych pasażerów...
Linia co 20/20/20 w niepełnych godzinach jest ofertą? wolne żarty.
Najbliższa stacja to M Politechnika

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 30 gru 2010, 21:41

Dęboszczak pisze: Linia co 20/20/20 w niepełnych godzinach jest ofertą? wolne żarty.
Najbliższa stacja to M Politechnika
Nie ja taki rozkład układałem =; Rano jest co 12' nawet ;)

A najbliższa stacja od Idzikowskiego to Wierzbno, ale chyba w ten sposób nie będziemy się licytować?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 gru 2010, 21:45

Kleszczu pisze:
Ze 180 do 501/519, jeśli chcę jechać dalej Sobieskiego, a 116 mi uciekło albo mam dziwaczny pomysł jazdy "byle do przodu". Ze 131 do 503, jeśli chcę jechać na wschodnią część Ursynowa lub na Służew nad Dolinką - bo 505 ciężko za atrakcyjną ofertę uznać. Albo w drugą stronę - z Sielc na Tarchomin. Albo po co tak daleko sięgać - na trakt wręcz.

W skrócie -albo mamy system przesiadkowy i umożliwiamy przesiadki, albo przestańmy udawać i zróbmy system relacyjny. Wtedy węzłów przesiadkowych nie ma, to nie muszą tam czerwońce stawać.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 30 gru 2010, 21:51

A właściwie po co 195 na NŚ? Dać Jerozolimskimi i Marszałkowską jak dawniej 119 i po problemie. Kostrzewskiego, Idzikowskiego i nawet Warneńska będzie mieć dojazd do metra.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 gru 2010, 21:52

Pewnie, jeszcze więcej nieruszalnych, niereformowalnych bylejakich dziadów o unikalnych relacjach... Oczywiście zdajesz sobie sprawę, że wówczas odpada i tak cieniuchna "osłona" 503 i następnym krokiem jest jej uzwyklenie?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ODPOWIEDZ