Prawko i lewko

Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy

Michał J

Post autor: Michał J » 12 sty 2012, 23:05

Adam G. pisze:
- niezapięte pasy - 4 punkty karne i 100 zł
Bardzo kontrowersyjne. Jestem zdania, że to czy chcę wypaść przez okno czy nie, jest tylko i wyłącznie moją decyzją - nie powinno podlegać regulacji, a już tym bardziej nie powinno być karane mandatem. Zresztą były przypadki, kiedy niezapięte pasy uratowały komuś życie...
No nie do końca się z Tobą zgodzę. Jak się poobijasz bez pasów, to będziesz leczony z państwowych pieniędzy - nie do końca Twoja sprawa. A co do tego że brak pasów uratował komuś życie. Owszem, były przypadki, ale głównie przy uderzeniach bokiem w jakąś przeszkodę. Jeżeli walisz przodem, to bez pasów jest smutno. Głowa od razu leci w szybę (a ta przednia jest najtwardsza), a klatka piersiowa rozbija się o kierownicę.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 12 sty 2012, 23:12

Pomijając to, że państwo może być zainteresowane w tym, żeby obywatele dłużej płacili podatki, a nie ginęli w sile wieku w wypadkach.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
snooker

Post autor: snooker » 12 sty 2012, 23:23

JKTpl pisze:Kierowcy, zapinajcie pasy, piesi, uważajcie na chodnikach, naślijcie na mnie Drogowe Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe – toż to w ciągu jakiegoś roku zapisuję się na prawo jazdy :term: Którą szkołę polecacie w stosunku cena/jakość? Planuję zdawać a jakże na Bemowie.
Co prawda, to nie na Bemowie, a na Bielanach (ale do WORDu blisko): SLAVKO . Z trzech kolegów, którzy się tam uczyli, dwóch zdało za pierwszym, a jeden za drugim razem. Wszyscy sobie bardzo chwalili ;-)

cns80

Post autor: cns80 » 13 sty 2012, 7:51

KwZ pisze:Jest groźne, nawet jeśli nie dojdzie do wypadku.
No tak. Ale dużo groźniejsze jest jeśli byłoby z kim miec ten wypadek, czyli gdyby w pobliżu znajdował się pieszy. Okoliczności będzie oceniał policjant, a nie kierowca więc jakoś to bedzie.
Adam G. pisze:Bardzo kontrowersyjne. Jestem zdania, że to czy chcę wypaść przez okno czy nie, jest tylko i wyłącznie moją decyzją - nie powinno podlegać regulacji, a już tym bardziej nie powinno być karane mandatem.
Zgrany argument. Dopóki skutki wypadków są leczone ze składek społeczeństwa to będziesz pasy zapinał :)
bepe pisze:Właśnie - jeśli nic się nie stało. A jeśli się stało, to co wtedy? Pieszy jest bez szans, dlatego wyprzedzanie na przejściu zawsze powinno być surowo karane.
Jeśli się stało to jest zupełnie inna kwalifikacja czynu i przyjeżdża pan prokurator. Nijak to się ma do taryfikatora.
paolo11051 pisze:Ja uważam, że wyprzedzanie na pasach jest bardzo groźne. Ile razy z okna swojego mieszkania słyszę pisk opon, przynajmniej 1-2 razy w tygodniu, co tydzień.
Za każdym razem wyglądam, i co? Miszcz kierownicy pędzi na jednym pasie, próbując wyprzedzić samochód, który zwalnia, by się zatrzymać i przepuścić pieszego.
Nie odróżniasz podstawowych pojęć. To nie jest wyprzedzanie na pasach tylko omijanie pojazdu ustępującego pierwszeństwa pieszemu. Stąd też jest inna kwalifikacja i wyższy mandat (pkt 51 wskazanego przeze mnie linku)

Generalnie wyprzedzanie na pasach często nie jest groźne i jakieś 80% kierowców robi to nie zdając sobie sprawy. Np. sytuacja kiedy przejście dla pieszych jest w szczerym polu i z dobrą widocznością na drodze o dwóch pasach ruchu w jednym kierunku. Jedziesz sobie jakieś 70 km/h jakimś vanem i masz dobrą widoczność. Na prawym pasie masz mały samochód z prędkością 50 km/h i widzisz całe pasy, bo on nie zasłania Ci widoczności. Większość kierowców nawet nie pomyśli że właśnie trwa wyprzedzanie na pasach. Podobnie zachowują się np. jadąc drogą z pierwszeństwem (dwa pasy w jednym kierunku) i dojeżdżając do skrzyżowania z drogą podporządkowaną. Jest tam przejście, ale oba samochody jadą prawie równo (ten z lewej minimalnie szybciej) i też trwa właśnie wyprzedzanie na pasach. Trzecia sytuacja jest taka sama jak druga z tym że skrzyżowanie wyposażone jest w sygnalizację świetlną. Wszyscy wyprzedzają, bo można (skrzyżowanie o ruchu kierowanym) i robią to rutynowo codziennie. Ale w sytuacji gdy sygnalizacja się zepsuje kierowcy jadą dokładnie tak samo zwracając tylko baczniejszą uwagę (mam nadzieję) na sytuację na drodze. Ale prawie żaden nie pomyśli że to wyprzedzanie na przejściu, które codziennie jest dozwolone dziś w wyniku awarii sygnalizacji jest zabronione :)

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 13 sty 2012, 7:52

JKTpl pisze:
Daniel_FCB pisze:Ja bym polecał polowanie na Citeama/Grupona ;)
A co to?
Na wymienionych serwisach istnieją promocje 50% dla dużej liczby osób, również na kursy prawa jazdy. Dzięki takiej promocji kupiłem w Jarze kurs za 700 zł (słyszałem że Imola też coś takiego robiła). Tylko trzeba mieć szczęście, żeby akurat w inter?esującym nas terminie jakaś porządna szkoła robiła taką promocję. Inną wadą jest to, że jak jest dużo ludzi zapisanych do szkoły, to trzeba planować jazdy z dużym wyprzedzeniem. Ale imho to się i tak opłaca, 500 zł piechotą nie chodzi. ;)
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

Awatar użytkownika
Michał W.
Kontakt:

Post autor: Michał W. » 13 sty 2012, 8:49

JKTpl: szkoła CEZAR. Dlaczego? a) Nawet po zeszłorocznej podwyżce mają cenę poniżej 1100zł. b) teorię mają w centrum (CH Jupiter na Towarowej) c) na teorię można się umawiać bardzo indywidualnie (a to dlatego, że ja tam miałem max dwie osoby na teorii, a zazwyczaj byłem sam). Bardzo to wygodne
after da równik

www.fotokolej.waw.pl

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 13 sty 2012, 9:31

snooker pisze:Z trzech kolegów, którzy się tam uczyli, dwóch zdało za pierwszym, a jeden za drugim razem. Wszyscy sobie bardzo chwalili ;-)
Sugerujesz, że po marnych 30h nauczyli się jeździć?

radeom

Post autor: radeom » 13 sty 2012, 9:43

Pawel_ pisze:
snooker pisze:Z trzech kolegów, którzy się tam uczyli, dwóch zdało za pierwszym, a jeden za drugim razem. Wszyscy sobie bardzo chwalili ;-)
Sugerujesz, że po marnych 30h nauczyli się jeździć?
Co w tym dziwnego, że zdali?

Ja tam Grupona nie polecam, może jak się trafi na porządną szkołę, to jest okej, ale słyszałem parę niepochlebnych opinii.

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 13 sty 2012, 9:48

radeom pisze:Co w tym dziwnego, że zdali?
To, że zdali, to nic dziwnego... Sam zdałem za pierwszym razem, ale to, że po 30h potrafią jeździć - to już jest dla mnie 'coś' dziwnego.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 13 sty 2012, 9:52

A po 40 czy 50 godzinach nagle zaczną potrafić? :>
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 13 sty 2012, 9:54

Pawel_ pisze:
radeom pisze:Co w tym dziwnego, że zdali?
To, że zdali, to nic dziwnego... Sam zdałem za pierwszym razem, ale to, że po 30h potrafią jeździć - to już jest dla mnie 'coś' dziwnego.
A gdzie ktoś napisał, że po kursie ma umieć jeździć? Ma zdać egzamin i tyle. Po żadnej szkole nie nauczy się tego, tylko lata praktyki.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 13 sty 2012, 10:29

JacekM pisze:A po 40 czy 50 godzinach nagle zaczną potrafić? :>
Też nie, ale chwalenie sobie szkoły jazdy za to, że się zdało, to - jak dla mnie - dziwne. Jak się ma smykałkę do jazdy, pójdzie się na egzamin na luzie, to i się zda za pierwszym razem. Mój znajomy, który naprawdę potrafił jeździć bez Prawa Jazdy koncertowo, zdał je dopiero za ósmym czy dziewiątym razem. Dodam, że za pierwszym razem w... Łomży. ;-)

fraktal

Post autor: fraktal » 13 sty 2012, 11:03

Pawel_ pisze:Też nie, ale chwalenie sobie szkoły jazdy za to, że się zdało, to - jak dla mnie - dziwne. Jak się ma smykałkę do jazdy, pójdzie się na egzamin na luzie, to i się zda za pierwszym razem. Mój znajomy, który naprawdę potrafił jeździć bez Prawa Jazdy koncertowo, zdał je dopiero za ósmym czy dziewiątym razem.
No niekoniecznie. Można jeździć samochodem pewnie, a nie znać (wszystkich) przepisów i wtedy też się nie zdaje. Zwłaszcza że na egzaminie trzeba robić kilka rzeczy, których nie stosuje się na ogół w praktyce - na przykład trzymać się prawego pasa czy oszczędnie używać sygnału dźwiękowego.

reserved

Post autor: reserved » 13 sty 2012, 11:40

JKTpl pisze:Kierowcy, zapinajcie pasy, piesi, uważajcie na chodnikach, naślijcie na mnie Drogowe Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe – toż to w ciągu jakiegoś roku zapisuję się na prawo jazdy :term: Którą szkołę polecacie w stosunku cena/jakość? Planuję zdawać a jakże na Bemowie.
A ja polecam Imolę. Różne zdania o tej firmie padały, ale wszędzie zdarzyć się może jakaś czarna owca. Mimo to ja jestem bardzo z tej firmy zadowolony, naprawdę fachowi i bardzo koleżeńscy instruktorzy i nawet udało mi się zdać za pierwszym razem.

paolo11051

Post autor: paolo11051 » 13 sty 2012, 12:08

cns80 pisze:
KwZ pisze:Jest groźne, nawet jeśli nie dojdzie do wypadku.
No tak. Ale dużo groźniejsze jest jeśli byłoby z kim miec ten wypadek, czyli gdyby w pobliżu znajdował się pieszy. Okoliczności będzie oceniał policjant, a nie kierowca więc jakoś to bedzie.
Adam G. pisze:Bardzo kontrowersyjne. Jestem zdania, że to czy chcę wypaść przez okno czy nie, jest tylko i wyłącznie moją decyzją - nie powinno podlegać regulacji, a już tym bardziej nie powinno być karane mandatem.
Zgrany argument. Dopóki skutki wypadków są leczone ze składek społeczeństwa to będziesz pasy zapinał :)
bepe pisze:Właśnie - jeśli nic się nie stało. A jeśli się stało, to co wtedy? Pieszy jest bez szans, dlatego wyprzedzanie na przejściu zawsze powinno być surowo karane.
Jeśli się stało to jest zupełnie inna kwalifikacja czynu i przyjeżdża pan prokurator. Nijak to się ma do taryfikatora.
paolo11051 pisze:Ja uważam, że wyprzedzanie na pasach jest bardzo groźne. Ile razy z okna swojego mieszkania słyszę pisk opon, przynajmniej 1-2 razy w tygodniu, co tydzień.
Za każdym razem wyglądam, i co? Miszcz kierownicy pędzi na jednym pasie, próbując wyprzedzić samochód, który zwalnia, by się zatrzymać i przepuścić pieszego.
Nie odróżniasz podstawowych pojęć. To nie jest wyprzedzanie na pasach tylko omijanie pojazdu ustępującego pierwszeństwa pieszemu. Stąd też jest inna kwalifikacja i wyższy mandat (pkt 51 wskazanego przeze mnie linku)
Nie do końca dokładnie doczytałeś tekst, który napisałem.
"próbując wyprzedzić samochód, który zwalnia by się zatrzymać i przepuścić pieszego"
Ten wyprzedzany samochód niekoniecznie musi stać by przepuszczać, ile razy wystarczy zwolnić z daleka np. do 20km/h, by pieszy, oceniając poprawnie naszą prędkość, wszedł na pasy i zaczął przechodzić przez jezdnię. I wtedy jesteś pojazdem wyprzedzanym, a nie omijanym ;)
Chyba że pieszy nam nie zaufa, to i tak zwolnimy do zera.
Ceterum censeo E-2 optimam lineam esse.
Numquam a nemine ea deleta esse solet, in secula seculorum

ODPOWIEDZ