Awarie i utrudnienia w metrze
Moderator: JacekM
13:45
[ Dodano: Czw 26 Wrz, 2013 16:02 ]
14:40
[ Dodano: Czw 26 Wrz, 2013 16:03 ]
15:45
[ Dodano: Czw 26 Wrz, 2013 16:13 ]
A teraz mój komentarz
Miałem okazję dziś podróżować na trasie Wilanowska - Kabaty, podczas wyłączenia odcinka Kabaty - Stokłosy.
Na Wilanowskiej powitał mnie komunikat o skróceniu trasy metra. Część pociągów zawracała na stacji Wilanowska, a część na Stokłosach - prawdopodobnie aby uniknąć zapchania odcinka ursynowskiego. Mimo tego na Stokłosach w zawracaniu pomagało dwóch maszynistów manewrowych.
Przystanek autobusowy na Stokłosach pękał w szwach. Za mało było autobusów - co 10 minut 179 oraz co ok. 5 minut autobus zastępczy. Bardzo trudno było wsiąść. Część osób decydowała się na spacer w kierunku południowym, w tym ja. Na szczęście na pobliskiej pętli Ursynów Płd. uruchamiano właśnie kolejny autobus zastępczy, więc w niego wsiadłem. Po 15 minutach byłem już na Kabatach.
Z ciekawości przeszedłem się na stację Kabaty. Czynności operacyjne policji dobiegały końca i o 15:40 otworzono stację. Po pięciu minutach pojawił się pierwszy pociąg, który przyjechał od stacji Natolin. Po 2 minutach wyruszył w kierunku Młocin.
Moje spóźnienie wyniosło tylko 1 godzinę
PS. A najgorsze było to, że kilka autobusów technicznych (zapewne na szczyt popołudniowy) jechało al. KEN w kierunku Kabat. Tylko nikt nie wpadł na genialny pomysł, aby jednorazowo użyć ich na linii zastępczej
. Jeden autobus nie zastąpi przecież jednego pociągu metra 
ZTM pisze: W związku z działaniami operacyjnymi policji zamknięta dla pasażerów została stacja metra KABATY. Metro kursuje na trasie IMIELIN - MŁOCINY.
[ Dodano: Czw 26 Wrz, 2013 16:02 ]
14:40
ZTM pisze: Od godz. 14:35 metro kursuje na trasie skróconej STOKŁOSY - MŁOCINY.
Uruchamia się zastępczą linię autobusową Z na trasie: OS. KABATY - al. KEN - URSYNÓW PŁN
[ Dodano: Czw 26 Wrz, 2013 16:03 ]
15:45
ZTM pisze: Przywrócono podstawową organizację ruchu w metrze. Linia zastępcza Z kursować będzie do godz. 16:00.
[ Dodano: Czw 26 Wrz, 2013 16:13 ]
A teraz mój komentarz
Miałem okazję dziś podróżować na trasie Wilanowska - Kabaty, podczas wyłączenia odcinka Kabaty - Stokłosy.
Na Wilanowskiej powitał mnie komunikat o skróceniu trasy metra. Część pociągów zawracała na stacji Wilanowska, a część na Stokłosach - prawdopodobnie aby uniknąć zapchania odcinka ursynowskiego. Mimo tego na Stokłosach w zawracaniu pomagało dwóch maszynistów manewrowych.
Przystanek autobusowy na Stokłosach pękał w szwach. Za mało było autobusów - co 10 minut 179 oraz co ok. 5 minut autobus zastępczy. Bardzo trudno było wsiąść. Część osób decydowała się na spacer w kierunku południowym, w tym ja. Na szczęście na pobliskiej pętli Ursynów Płd. uruchamiano właśnie kolejny autobus zastępczy, więc w niego wsiadłem. Po 15 minutach byłem już na Kabatach.
Z ciekawości przeszedłem się na stację Kabaty. Czynności operacyjne policji dobiegały końca i o 15:40 otworzono stację. Po pięciu minutach pojawił się pierwszy pociąg, który przyjechał od stacji Natolin. Po 2 minutach wyruszył w kierunku Młocin.
Moje spóźnienie wyniosło tylko 1 godzinę
PS. A najgorsze było to, że kilka autobusów technicznych (zapewne na szczyt popołudniowy) jechało al. KEN w kierunku Kabat. Tylko nikt nie wpadł na genialny pomysł, aby jednorazowo użyć ich na linii zastępczej
Niby tak, ale z drugiej strony w Śródmieściu nie ma problemów z komunikacją naziemną nad linią metra - są np. tramwaje na Marszałkowskiej. Gdyby tam był alarm bombowy, z komunikacją zastępczą nie byłoby problemu.ashir pisze:Dobrze, że tej "bomby" nie było w Centrum.
Natomiast na Ursynowie jest z tym problem - mało linii autobusowych nad linią metra. Wiadomo było od początku, że nawet linia zastępcza oraz 179, ew. inne linie nie dadzą rady. Dzisiejszy Ursynów jest oparty na metrze, szkoda, że nie ma żadnych wyjść awaryjnych
Oczywiście jest to fakt niezaprzeczalny, tylko że w Śródmieściu jest wiele możliwości ominięcia stacji (chociażby al. Jana Pawła II), a na Ursynowie jedyna opcja to linia zastępcza, która jeśli jest, to jeździ dosyć nieregularnie, oraz linia 179, która krąży przez cały UrsynówPaweł D. pisze:Śmiem twierdzić, że wyłączenie metra w Centrum jest bardziej problematyczne dla komunikacji zastępczej. Potoki są znacznie większe.
Inspiro nie pozwoliło o sobie dziś z rana zapomnieć 
http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje, ... 01401.html
http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje, ... 01401.html

A taka dobra była, ta kiełbasa wyborcza...Nawet przygrywali do tej kiełbasy.Szkoda że jeszcze pani HGW kawy nie rozdawała.Takie fajne było a się zepsuło 
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.