Komunikacja miejska na Gocławiu i Saskiej Kępie

Moderator: Wiliam

Rosa

Post autor: Rosa » 02 mar 2008, 21:52

Jarek pisze:
Rosa pisze:Trzeba uważnie śledzic forum GW to może się wcześniej dowiemy
A co tam takiego można przeczytać?
No tam mozna było przeczytać o propozycji 502 przez Gocław i o najnowszych zmianach tramwajowych :)

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 02 mar 2008, 21:59

Rosa pisze:No tam mozna było przeczytać o propozycji 502 przez Gocław i o najnowszych zmianach tramwajowych
W takim razie muszę zacząć tam zaglądać! :idea:

Awatar użytkownika
hubik
Kontakt:

Post autor: hubik » 03 mar 2008, 19:07

Rosa pisze:
hubik pisze:To nie są jakieś niedostępne tereny, komunikacja też jet w miarę.
Komunikacja jest niezła na głównych ciągach ale są też miejsca gdzie do przystanku trzeba iść ponad 10 min.
na Gocławiu ??? jak dla mnie max to 5 min z jakiegokolwiek miejsca na osiedlu. Nawet z Pekinu nie idzie się 10 minut (i tak mają bliżej do TŁ), zresztą to już w sumie nie jest Gocław
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Kazik - Cztery pokoje ;)

Rosa

Post autor: Rosa » 03 mar 2008, 19:49

Domy za Kościołem na Rechniewskiego, daleko zarowno na przystanek Gocław, os Wilga jak i C Optyki. Przypominam że do 10 czy 10:30 Promenada jest zamknięta i trzeba niezłe nadrobic aby dojść na przystanek na Ostrobramskiej. Rozmawialem ostatnio z kobietą która tam mieszka, nie ma na razie samochodu i skarżyła się że do 401 ktorym jeździ do pracy musi iśc prawie 15 minut.
A z Pekinu też się idzie za długo, dlatego przydałaby się linia na Jeziorańskiego. Zresztą patrząc na plany developerów to za parę lat ta ulicą pewnie będą musialy przeguby jeździć. Na razie ukończone sa bloki z osiedla Promenada (jeszcze nie zasiedlone) ale przecież zabudowane tez mają być te wszystkie parkingi przy N-Jeziorańskiego.

Awatar użytkownika
hubik
Kontakt:

Post autor: hubik » 03 mar 2008, 20:04

Rosa pisze:Domy za Kościołem na Rechniewskiego, daleko zarowno na przystanek Gocław, os Wilga jak i C Optyki. Przypominam że do 10 czy 10:30 Promenada jest zamknięta i trzeba niezłe nadrobic aby dojść na przystanek na Ostrobramskiej. Rozmawialem ostatnio z kobietą która tam mieszka, nie ma na razie samochodu i skarżyła się że do 401 ktorym jeździ do pracy musi iśc prawie 15 minut.
A z Pekinu też się idzie za długo, dlatego przydałaby się linia na Jeziorańskiego. Zresztą patrząc na plany developerów to za parę lat ta ulicą pewnie będą musialy przeguby jeździć. Na razie ukończone sa bloki z osiedla Promenada (jeszcze nie zasiedlone) ale przecież zabudowane tez mają być te wszystkie parkingi przy N-Jeziorańskiego.
w przyszłości na pewno coś puszczą (do rozebrania progi na Rechniewskiego przy okazji) a co do tych 15 minut z bloków za kościołem to proszę Cię... może ta kobieta ma problemy z chodzeniem?

Ja mieszkam na Bukowskiego, przy Fieldorfa (w sumie na wysokości tych bloków za kościołem) i idąć normalnym tempem dojdę do 401 na piechotę w 15 minut przy czym mam do niego zdecydowanie dalej.

Obejście Promenady wokół (a nie przez nią) to też nie jakiś wysiłek - góra 2 minuty więcej się idzie...

Ja rozumiem że każdy chciałby mieć autobus pod blokiem ale nigdy tak nie będzie. ja np. mam dwa kroki do 123,148 i 168 a i tak najczęściej korzystam z przystanku na Zamienieckiej (najszybciej do Centrum) - wolnym krokiem idę tam 6-7 minut

Kazik - Cztery pokoje ;)

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 03 mar 2008, 20:14

Ja wychodzę z założenia, że jeśli gdzieś autobus może się przydać (a w rejonie Rechniewskiego i Nowaka - Jeziorańskiego na pewno się przyda) i ulica ma odpowiednie parametry to należy go tam skierować. Komunikacja powinna być jak najbardziej przyjazna potencjalnym pasażerom.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
hubik
Kontakt:

Post autor: hubik » 03 mar 2008, 20:18

R-11 Kleszczowa pisze:Ja wychodzę z założenia, że jeśli gdzieś autobus może się przydać (a w rejonie Rechniewskiego i Nowaka - Jeziorańskiego na pewno się przyda) i ulica ma odpowiednie parametry to należy go tam skierować. Komunikacja powinna być jak najbardziej przyjazna potencjalnym pasażerom.
ja nie mam nic przeciwko temu... co prawda może i na Rechniewskiego by sie przydal ale na odcinku Nowaka-Jeziorańskiego od Promenady do Pekinu wg. mnie już raczej nie - przynajmniej na razie, póki wzdłuż tej ulicy nie ma jeszcze scisłej zabudowy

Kazik - Cztery pokoje ;)

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 03 mar 2008, 20:33

ja nie mam nic przeciwko temu... co prawda może i na Rechniewskiego by sie przydal ale na odcinku Nowaka-Jeziorańskiego od Promenady do Pekinu wg. mnie już raczej nie - przynajmniej na razie, póki wzdłuż tej ulicy nie ma jeszcze scisłej zabudowy
Do samej Promenady dojedzie mnóśtwo ludzi. Poza tym przenoszą Centrum Optyki - trzeba tam jakoś dojechać.

Awatar użytkownika
hubik
Kontakt:

Post autor: hubik » 03 mar 2008, 21:00

Jarek pisze:
Do samej Promenady dojedzie mnóśtwo ludzi. Poza tym przenoszą Centrum Optyki - trzeba tam jakoś dojechać.
to są w sumie jakieś argumenty ale coś nie widzę żeby w tym kierunku cokolwiek się działo. np. na abrachama postawili już przystanki a do tej pory nie wiadomo co ZTM planuję tam puścić...

na Nowaka-Jeziorańskiego przystanki to melodia przyszlości, o Rechniewskiego nie wspomnę bo tam jeszcze dochodzi problem progów zwalniających

Kazik - Cztery pokoje ;)

Rosa

Post autor: Rosa » 03 mar 2008, 21:22

Te progi są problemem , a właściwie jakiś "ważny" idiota który sprzeciwia się ich usuwaniu i nie chce żeby mu autobusy pod oknami jeździły. Mam nadzieję że władze dzielnicy zrobią w końcu z tym porządek.

Awatar użytkownika
hubik
Kontakt:

Post autor: hubik » 03 mar 2008, 22:07

Rosa pisze:Te progi są problemem , a właściwie jakiś "ważny" idiota który sprzeciwia się ich usuwaniu i nie chce żeby mu autobusy pod oknami jeździły. Mam nadzieję że władze dzielnicy zrobią w końcu z tym porządek.
ja się w ogóle dziwię że się tam pojawiły - to nie jest przecież uliczka osiedlowa, nie ma przy niej szkoły czy przedszkola... no chyba że mohery wybłagały te progi :D

Kazik - Cztery pokoje ;)

Awatar użytkownika
slupek

Post autor: slupek » 03 mar 2008, 22:33

hubik pisze:no chyba że mohery wybłagały te progi
1.5 miesiąca temu w tym temacie:
Maro D. pisze: Fakt też, że blisko jest do Os. Wilga (przystanek), ale dla nich to powinno coś jeździć Anińską i (IMHO) Rechniewskiego. Niestety, ta druga ulica nie nadaje się pod autobus, trzebaby ją przebudować, ale ksiądz proboszcz z Patryka, z kółkiem różańcowym, to blokuje.
;-)

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 10 mar 2008, 13:26

Obejrzałem sobie planowany schemat trasy 148 po wydłużeniu jej do Okęcia i naszła mnie myśl następująca.
Obecnie w zespole Al. Witosa bardzo duże znaczenie mają przesiadki w relacji wschód-południe. Może więc warto by było przenieść 148 na Czerniakowską. Dodatkoqwą zaletą takiej zmiany byłoby wyciągnięcie tej linii z korka, jaki rano się tworzy na Al. Witosa przed Idzikowskiego i Sobieskiego.
Koncepcja jest luźna, więc nie bijcie za mocno. Sam sobie zdaję sprawę, że tak po prostu tej linii z Sobieskiego (z racji relacji Stegny-Ursynów) wyciągnąć się nie da.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 10 mar 2008, 15:19

Gdyby istniała silna linia na Chełmskiej, to można by w tej sytuacji wrócić do koncepcji 141 przez Witosa, ale to znowu przewracamy całą komunikację tam do góry nogami.

Swoją drogą jeszcze zastanawiałem się nad zbliżającą kwietniową reformą, która poza Wyczółkam i Ursusem dotknie zapewne i Gocławia. Mówię tu o autobusie na Abrahama. Skoro tak, to może:

117 przez Umińskiego i Abrahama
502 przez TS i Bora, a potem jak stare 410 :arrow: ten wariant daje możliwosc uzupełnienia osłabionego ciągu Bora, daje obsługę Orlika, Jantaru i Os.Kopernika
Do tego w ramach koncepcji mieszania z E-5, w przypadku reformy bądź przenosin tej linii można pomyśleć o 407 z Gocławia do Centralki tudzież Zachodniego.

To też jest luźna koncepcja.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
hubik
Kontakt:

Post autor: hubik » 10 mar 2008, 15:25

Colony pisze:a potem jak stare 410
weź pod uwagę remont wiaduktów na TŁ...

Kazik - Cztery pokoje ;)

ODPOWIEDZ