Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 wrz 2008, 15:19

Wiesz, przed ofertą ciężko powiedzieć, ale z moich informacji wynika, że SIRIO.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 26 wrz 2008, 15:19

Pewnie Sirio, lub taki, jaki wyprodukowali dla Göteborga.
W każdym razie, mówiłem, że się zgłoszą, to mi niektórzy nie wierzyli ;)
noidea

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 wrz 2008, 15:28

Ale nie mówiłeś, że z NEWAGiem :p

Aczkolwiek, rzeczywiście, mówiłeś i, rzeczywiście, nie wierzyłem.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

TLG

Post autor: TLG » 26 wrz 2008, 18:43

Tm pisze:Sirio czy może coś innego?
SIRIO. Reszta pojazdów w ofercie Ansaldo to typowe jednostki LRV i metra. A, że montaż w NEWAGU? Pewien mądry człowiek skomentował ten dziwny twór "obawiam się, że jakość tych produktów będzie zbliżona do Polskiego Fiata 1xxP" :D
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 26 wrz 2008, 18:46

Malucha to niektórzy potrafili doraźnie naprawić przy użyciu damskich rajstop. Może więc taki tabor o zbliżonych możliwościach naprawy byłby odpowiedni dla TW ;-) .
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 wrz 2008, 20:49

Niektórzy instruktorzy CR wyglądają, jakby damskich rajstop nigdy na oczy nie widzieli :p

BP, NMSP.

przewoz

Post autor: przewoz » 29 wrz 2008, 9:10

CAF to też głównie EZT klepie. Cegelec? Czym? Szkoda, że Skoda się nie mogła dostać.
TW pisze:1. Cegelec a.s., Praha 4, Chodovskă 3/228, CZ-14100, Republika Czeska,
2. Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A. (CAF), ul. Padilla 17, 28006 Madryt, Hiszpania,
A reszta do właściwie była pewniakami do dostania się do przetargu. Ja nie miał bym nic przeciwko, jakbym zobaczył tramwaje każdego z tych producentów :)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 wrz 2008, 9:33

No nie wiem, widziałem to 15T i wcale mi skody nie żal. Zwłaszcza, że wieść niesie, że we Wrocku mają tragicznie mało przejechanych kilometrów...

przewoz

Post autor: przewoz » 29 wrz 2008, 15:02

inż. Glonojad pisze:Zwłaszcza, że wieść niesie, że we Wrocku mają tragicznie mało przejechanych kilometrów...
Pytanie dlaczego. Równie dobrze mogło to spotkać każdy inny pojazd.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 29 wrz 2008, 20:25

inż. Glonojad pisze:No nie wiem, widziałem to 15T i wcale mi skody nie żal. Zwłaszcza, że wieść niesie, że we Wrocku mają tragicznie mało przejechanych kilometrów...
Ale to wina pierwszego okresu - wtedy ciągle mieli jakieś remonty i były okresy, ze w ogóle nie jeździły, teraz już powinny śmigać regularnie.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Adam G.

Post autor: Adam G. » 29 wrz 2008, 21:06

ja bym bardzo niechętnie widział w Warszawie Bombardiery... przynajmniej w takiej wersji, jakie dostarczono dla Krakowa. Nie podoba mi się rozplanowanie wnętrza, archaiczny pulpit, hałaśliwe drzwi, kolorystyka wnętrza i jeszcze parę innych dupereli.
noidea

Aclan

Post autor: Aclan » 30 wrz 2008, 13:09

Przecież krakowskie Bombki nie są całkowicie niskopodłogowe - ta wersja nam nie grozi :)

Na Skyscrapercity w tym wątku przerzucają się pomysłami na to, co kto może w tym przetargu zaoferować. Warto popatrzeć chociażby na zdjęcia :)

Czy ktoś wie, jakie opinie krążą o tramwajach Alstoma? Wytrzymałe to? Awaryjne?

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 30 wrz 2008, 13:25

Ja osobiście byłem zachwycony paryskimi Citadisami i raczej awaryjne one nie były (a zjeździłem obie zcitadisowane linie wzdłuż i wszerz).
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Aligator

Post autor: Aligator » 01 paź 2008, 11:36

Myslę że najlepiej byłoby gdyby przetarg zagarnęła PESA.

01. PESA nie wyprowadzi kapitału za granicę - co niewątpliwie stanie sie w wypadku wygranej Stadlera lub Bombardiera (w jakim celu mamy napędzać gospodarkę Szwajcarom lub Kanadyjczykom skoro możemy napędzać swoją?)
02. Tramwaje PESY nie są tragiczne - a firma bądź co bądź aktywnie się rozwija i wbrew pozorom nie przejada zysków a raczej je inwestuje.
03. W razie poważniejszych awarii blisko do serwisu (Mińsk Maz.).

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 01 paź 2008, 11:40

Ciekawe czy pesa w ogóle podoła takiemu przetargowi
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

ODPOWIEDZ