Kącik porad komputerowych
Moderatorzy: Tyrystor, Szeregowy_Równoległy
- hafilip84
- Jego Gryząca Albumowość
Zdarza mi się czasem pobierać coś z torrentów i korzystam w tym celu z µTorrenta. Problem polega na tym, że w momencie kiedy on zaczyna pobierać to BARDZO spada komfort korzystania z www... Do tego stopnia, że często przeglądarki kapitulują i twierdzą, że nie mają połączenia z siecią. Czy da się jakoś ustawić priorytety aplikacjom w korzystaniu z sieci? Odpada tutaj ustawianie stałego limitu na µTorrenta, bo często się zdarza, że akurat w nic nie klikam na żadnej stronie i nie ma powodu by ściąganie było ograniczane.
- hafilip84
Konfiguracja jest taka: modem ADSL (a)Teokryt pisze:Priorytety - jeśli masz router zainteresuj sie QoS. Ale jak połączeń dużo to QoS nie służy.
W konfiguracji (a) nie mogę znaleźć QoS, a w (b) jest, owszem, ale dotyczy całego numerka IP, a nie poszczególnych portów - więc nie wiem co by mi to mogło pomóc...
Na razie tak zrobiłem, choć z niejasnych dla mnie powodów miałem już ustawiony limit na 92 kB/s... Choć nie wiem czy to coś zmieni, bo i tak wysyłało się z szybkością około 13 do 15 kB/s...Teokryt pisze:lepiej zastosować to co pisze Maybach, obniżyć wysyłanie tak by z całkowitego uploadu zostało z 4KB/s (więcej nie trzeba).
- hafilip84
Toć piszę, że nie ma możliwości ustawień dla portów... Tylko dla całego IP...Teokryt pisze:tak, QoS ustawiasz w B dla konkretnego numeru IP i konfigurujesz które porty maja mieć pierwszeństwo.
Natomiast metoda Maybacha nie podziałała... Tzn nadal mi się przeglądarki buntują... Za to torrent się ściąga tak na oko dwa razy szybciej... Wcześniej ledwo przekraczał 100kB/s, teraz mu się zdarza docierać do 200 kB/s
- hafilip84
Możliwość mam... Czasu za cholerę...
Z innej beczki... Wydruk z AutoCADa... Czy ktokolwiek ma pomysł dlaczego przy użyciu stylu wydruku monochrome.ctb zrobił mi się kolorowy wydruk? Jest to wysoce niepożądane przy rysunku składającym się z kilkunastu różnokolorowych, w większości jaskrawokolorowych, warstw...
[ Dodano: Nie 24 Sty, 2010 01:18 ]
Dobra... Już wiem... To nie było .ctb, tylko .stb... Bez sensu...![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Z innej beczki... Wydruk z AutoCADa... Czy ktokolwiek ma pomysł dlaczego przy użyciu stylu wydruku monochrome.ctb zrobił mi się kolorowy wydruk? Jest to wysoce niepożądane przy rysunku składającym się z kilkunastu różnokolorowych, w większości jaskrawokolorowych, warstw...
[ Dodano: Nie 24 Sty, 2010 01:18 ]
Dobra... Już wiem... To nie było .ctb, tylko .stb... Bez sensu...
- fik
- Naczelne Chamidło
Klasyczny objaw pojawiający się przy przekroczeniu limitu jednoczesnych połączeń TCP, wprowadzonego przez Microsoft w SP2 do XP - ponieważ idea działania programów p2p polega na otwarciu wielu równoległych połączeń, limit (domyślnie bodaj 10) się szybko wyczerpuje i przeglądarka oczekuje (nierzadko bezskutecznie) na możliwość otwarcia połączenia. Rozwiązaniem jest oczywiście wyłączenie limitu - za pomocą programu XP-AntySpy, wygooglasz sobie. Wyjątkowo wkurzająca, nieudana i bezsensowna modyfikacja MS, na szczęście już się z niej wycofali i w W7 nic nie przeszkadza w normalnym korzystaniu z sieci.hafilip84 pisze:Zdarza mi się czasem pobierać coś z torrentów i korzystam w tym celu z µTorrenta. Problem polega na tym, że w momencie kiedy on zaczyna pobierać to BARDZO spada komfort korzystania z www... Do tego stopnia, że często przeglądarki kapitulują i twierdzą, że nie mają połączenia z siecią.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Fik, wyjaśnij mi ten super fakt że ja mam XP, limit połączeń do 10 a sprawdzałem właśnie sieć torrent i działa bez zarzutu. poza tym limit 10 połączeń bym wykorzystał w kilka sekund, przeglądarka, klienci poczty, komunikatory, serwery rdp, serwer ftp, i dwa połączenia szyfrowane.hafilip84 pisze:O... To miło wiedzieć, że mam kolejny powód do przesiadki na Win7
niby 7 połączeń a jak wiele połączeń masz otwartych? zajrzyj do cmd i tam wpisz netstat-o
sieci Wifi rzadko wyrabiają z połączeniami - znajomy miał podobne problemy jak hafilip po podpięciu kabla problemy znikły.
i jeszcze ze stony MS:
http://support.microsoft.com/kb/314882/pl
limit dotyczy połączeń przychodzących - co jest bardzo ciekawe bo w przypadku Torrenta masz mało połączeń przychodzących a mnóstwo nawiązujących.
Ludzie pomóżcie, bo już mnie krew zalewa....
Posiadam płytę główną Gigabyte M61PM-S2.
Mam podłączone dwa dyski SATA firmy Seagate. Problem polega na tym, że często się jeden z nich "zawiesza" na parę sekund, a czasem to i cały system... Problem nie występuje gdy dysk jest jeden.
Od razu odpowiem na jednym dysku jest Windows XP a na drugim Windows 7. Problem występuje na obydwu systemach, z XP o tyle gorzej, że potrafi po takim zwisie zepsuć MBR dysku twardego i trzeba go na nowo wczytywać...
Dysk z Windows 7 jest nówka, bo poprzednik po roku olał sprawę i się zepsuł na amen.
Dysk z Windows XP, był rok temu w naprawie (2 miesiące po kupnie, wrócił jako sprawny). Do tego jakieś pół roku temu był zerowany przeze mnie...
BIOS jest aktualny, wymieniany rok temu (z F6, na F9C Beta).
Podejrzewam, że mam rąbnięty kontroler SATA choć ogólnie z tym komputerem są śmieszne rzeczy, bo nawet w układzie dysk SATA + dysk ATA też ten drugi potrafi przestać działać i zrobić zwis systemu...
Posiadam płytę główną Gigabyte M61PM-S2.
Mam podłączone dwa dyski SATA firmy Seagate. Problem polega na tym, że często się jeden z nich "zawiesza" na parę sekund, a czasem to i cały system... Problem nie występuje gdy dysk jest jeden.
Od razu odpowiem na jednym dysku jest Windows XP a na drugim Windows 7. Problem występuje na obydwu systemach, z XP o tyle gorzej, że potrafi po takim zwisie zepsuć MBR dysku twardego i trzeba go na nowo wczytywać...
Dysk z Windows 7 jest nówka, bo poprzednik po roku olał sprawę i się zepsuł na amen.
Dysk z Windows XP, był rok temu w naprawie (2 miesiące po kupnie, wrócił jako sprawny). Do tego jakieś pół roku temu był zerowany przeze mnie...
BIOS jest aktualny, wymieniany rok temu (z F6, na F9C Beta).
Podejrzewam, że mam rąbnięty kontroler SATA choć ogólnie z tym komputerem są śmieszne rzeczy, bo nawet w układzie dysk SATA + dysk ATA też ten drugi potrafi przestać działać i zrobić zwis systemu...
Lepiej nie mów o poprzednim BIOSie, który był fabryczny na płycie (F6)... No chyba, że uważasz za normalne, że na planszy przed bootowaniem literki znikają, mrygają, kolorują się i następuje zawieszenie komputerahafilip84 pisze:Sprawdzałeś czy problem występuje na finalnym biosie? Nawet starszym?
Mam pytanie, które nie dotyczy kwestii stricte komputerowych, choć z użytkowaniem komputera jak najbardziej się wiąże. Otóż jak ściągnięty filmik z YouTube przemaglować IVONĄ? Guglałem, ale chyba nie dość skutecznie, bo żadne informacje nie były na tyle wyczerpujące, żeby mi się udało dopiąć swego. Niektórzy zalecali ściągnięcie dodatkowych programów typu All Player, toteż ściągnąłem, ale nadal nie mam pojęcia, jak zmodyfikować taki filmik. A przede wszystkim jak nakładać partie syntezatora na postacie.Poza tym mam ten problem, że IVONA nie obsługuje Flash Playera i plików .flv.
Ktoś poradzi?

Ktoś poradzi?
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese