Ścieżki i pasy rowerowe
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No strasznie szczęśliwe to zakończenie na podjeździe nie jest. Na zjeździe nic lepszego, ze względu na sygnalizację, raczej nie dało się wymyślić.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Solaris U10
A może niech się zmienia w pas po drugiej stronie?
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Na przykład między przejściem a tarczą skrzyżowania, albo za przejściem jak autobus jest krótki.emyl pisze:Poczekać na przejściu dla pieszych, czy na środku skrzyżowania?
Polecam: http://www.zm.org.pl
Widzę tam miejsca na przynajmniej 2 rowery
I to zakładając, że autobusy wykorzystają całą żółtą linię, co jednak ma rzadko miejsce.
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Linia przystankowa ma 30 metrów, dwa przegubowce zajmują około 37, a 7 metrów, to właśnie odległość od przejścia do zygzaka.
[ Dodano: Pon 27 Maj, 2013 18:44 ]
[ Dodano: Pon 27 Maj, 2013 18:44 ]
Stada 105 do rzadkości wcale nie należą...KwZ pisze: I to zakładając, że autobusy wykorzystają całą żółtą linię, co jednak ma rzadko miejsce
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Niezgodnie z przepisami stoją na środku skrzyżowania lub wpychają się na pas obok. Tylko, że ich nikt za to (o dziwo!) nie każe, a rowerzyści będą dostawać mandaty. Zamiast przedłużać ten pas, chociaż to rozwiązanie okrężne, należałoby umożliwić zjazd z jezdni na ścieżkę rowerową płn-płd, a następnie ruch rowerowy poprowadzić specjalnie oznakowaną (czerwona powierzchnia) ścieżką obok Rosmana. Następnie, za przystankiem, można ponownie wprowadzić ruch rowerowy na jezdnię. W obecnym układzie skrzyżowania przeciągnięcie bikepasa to debilizm. Niczego to nie ułatwia, a murowane jest, że utrudni życie kierowcom indywidualnym, kierowcom autobusów, pieszym-pasażerom, a wreszcie rowerzystom i nawet komarom...
Przejeżdżałem dzisiaj ul.Nowaka-Jeziorańskiego i zerknąłem na Poligonową. Jest zrobiona do ronda na skrzyżowaniu z Kompasową. Zastanawiam się czy naprawdę na takiej uliczce trzeba robić ścieżkę rowerową? W efekcie cała ulica sprawa wrażenie przewymiarowanej. Tam chyba powinno być tempo30 albo pasy rowerowe. Naprawdę segregacja ruchu powinna być ostatecznością...
[ Dodano: Pią 31 Maj, 2013 23:53 ]
A i jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała. Na ul.Walecznych między ul.Niekłańską i ul.Peszteńską ustawiono stację Veturilo. Ja rozumiem że nie sposób robić organizację ruchu do każdej stacji roweru miejskiego, ale zastanawiam się dlaczego nikt nie wymyślił kontrapasa rowerowego na Walecznych między ul.Międzynarodową i ul.Niekłańską. Ulica jest wystarczająco szeroka, po jednej stronie nie ma parkowania, aż się prosi o taki kontrapas. https://maps.google.pl/?ll=52.236268,21 ... .15,,0,3.5
W tym momencie żeby dojechać do Francuskiej (druga stacja na Saskiej Kępie, też przy ul.Walecznych) legalnie trzeba się trochę nakrążyć po uliczkach.
[ Dodano: Pią 31 Maj, 2013 23:53 ]
A i jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała. Na ul.Walecznych między ul.Niekłańską i ul.Peszteńską ustawiono stację Veturilo. Ja rozumiem że nie sposób robić organizację ruchu do każdej stacji roweru miejskiego, ale zastanawiam się dlaczego nikt nie wymyślił kontrapasa rowerowego na Walecznych między ul.Międzynarodową i ul.Niekłańską. Ulica jest wystarczająco szeroka, po jednej stronie nie ma parkowania, aż się prosi o taki kontrapas. https://maps.google.pl/?ll=52.236268,21 ... .15,,0,3.5
W tym momencie żeby dojechać do Francuskiej (druga stacja na Saskiej Kępie, też przy ul.Walecznych) legalnie trzeba się trochę nakrążyć po uliczkach.