To ja proponuję najpierw zobaczyć dokąd dowozi transport szynowy i nie likwidować połączeń autobusowych, których transport szynowy nie obsługuje, a co jest wytłumaczeniem tychże likwidacji.inż. Glonojad pisze:Proponuję poczytać politykę transportową miasta. Poza tym, jak się dobrze przyjrzeć, to ZTM wcale nie jest taki proszynowy.
515 - co dalej z tÄ liniÄ ?
Moderator: Wiliam
-
Pan Piotr
- (XXXX)
Rosa pisze:Tyle że po połączeniu 408 z 515 zniknie linia z M Politechnika (przystanek na Waryńskiego) a z pewnością autobusów na Waryńskiego nie jest obacnie za duzo.
A może w takim razie połączyć 408 z 515, ale z drobną zmianą trasy:
REMBERTÓW-KOLONIA ( tak jak obecne 515 ) - Metro Politechnika - Waryńskiego -
pl. Konstytucji - Marszałkowska - pl. Bankowy - al. "Solidarności" - Wolska -
Półczyńska ( tak jak obecne 408 ) OS. GÓRCZEWSKA
W ten sposób:
- linia 515 zatrzymywałaby się na przystanku METRO POLITECHNIKA na Waryńskiego
( razem z 405,502,514,520,525 )
- zastąpiła dawne 125 ( między placem Bankowym a Os. Górczewska )
- jako linia przyspieszona nie dublowałaby 26 ( tak jak 125 )
Można by wtedy zasilić 523 ( jako rekompensata za 408 na Ochocie ).
Czy taki pomysł nie jest lepszy?
W sumie pomysł nie głupi, ale wydaje mi się, że nie przejdzie. 408 od dawna jest linią, która łączy początek i koniec Trasy Łazienkowskiej i dobrze aby tak zostało.XXXX pisze:A może w takim razie połączyć 408 z 515, ale z drobną zmianą trasy:
W ten sposób:
Ale subiektywnie...125 zostawić jak jest teraz, nowe 515 tak zrobić...w sumie dobrze.
Gocławska linia mikrobusowa:
211 Gocław, Bora - Komorowskiego, Jugosłowiańska, Fieldorfa, Umińskiego, Rechniewskiego, Nowaka - Jeziorańskiego, Żymirskiego, Motorowa, Poligonowa, Grenadierów, Grochowska, Praga Płd. - Ratusz
Bo fantazja jest od tego
211 Gocław, Bora - Komorowskiego, Jugosłowiańska, Fieldorfa, Umińskiego, Rechniewskiego, Nowaka - Jeziorańskiego, Żymirskiego, Motorowa, Poligonowa, Grenadierów, Grochowska, Praga Płd. - Ratusz
Bo fantazja jest od tego
-
Pan Piotr
- (XXXX)
Proponowane przystanki na nowym 515:Maro D. pisze:W sumie pomysł nie głupi, ale wydaje mi się, że nie przejdzie. 408 od dawna jest linią, która łączy początek i koniec Trasy Łazienkowskiej i dobrze aby tak zostało.XXXX pisze:A może w takim razie połączyć 408 z 515, ale z drobną zmianą trasy:
W ten sposób:
Ale subiektywnie...125 zostawić jak jest teraz, nowe 515 tak zrobić...w sumie dobrze.
OS. GÓRCZEWSKA. SZOBERA, BATALIONÓW CHŁOPSKICH, SIEMIATYCKA, STERNICZA,
CIEPŁOWNIA WOLA, PL. BANKOWY, CENTRUM, PL. KONSTYTUCJI, METRO POLITECHNIKA,
PL. NA ROZDROŻU, OS. MAJDAŃSKA (na żądanie), WIATRACZNA, PŁOWIECKA,
REMBERTÓW-RATUSZ, ESKULAPÓW, REMBERTÓW-AON, TOPOGRAFICZNA, CZERWONYCH BERETÓW, REMBERTÓW-KOLONIA ( liczba przystanków zredukowana do minimum )
Proponowana częstotliwość: 10-15-15
Krańce Trasy Łazienkowskiej praktycznie łączy 523. Jak już wcześniej mówiłem można zasilić.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Dodatkowo jeszcze Wola Ratusz, DT Wola i Kino Femina.XXXX pisze:
Proponowane przystanki na nowym 515:
CIEPŁOWNIA WOLA, PL. BANKOWY, (...) ( liczba przystanków zredukowana do minimum )
Zależy czy za koniec TŁ przyjmujemy Wiatrak czy węzeł przy Płowieckiej...XXXX pisze:Krańce Trasy Łazienkowskiej praktycznie łączy 523. Jak już wcześniej mówiłem można zasilić.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
-
Pan Piotr
- (XXXX)
Ale DT WOLA, WOLA-RATUSZ i KINO FEMINA jako warunkowe. Linia 515 miałaby szybko dowieźć pasażerów do węzła przesiadkowego CIEPŁOWNIA WOLA. W przeciwnym wypadkuR-11 Kleszczowa pisze:Dodatkowo jeszcze Wola Ratusz, DT Wola i Kino Femina.XXXX pisze:
Proponowane przystanki na nowym 515:
CIEPŁOWNIA WOLA, PL. BANKOWY, (...) ( liczba przystanków zredukowana do minimum )
515 powtórzy historię dawnego 518.
[ Komentarz dodany przez: Bastian: 2007-09-05, 13:26 ]
Korekta tagów.
-
Pan Piotr
- (XXXX)
1. E-2 zatrzymuje się również na placu Bankowym ( tam też można się przesiadać ).Colony pisze:Kino Femina to spory węzeł przesiadkowy na którym staje także E-2. Przy Ratuszu siłą rzeczy powinien się zatrzymywać, a DT Wola to dojazd dla pracowników zajezdni i ludzi na Woli.
2. Na przystanku WOLA-RATUSZ nie zatrzymuje się linia E-2, a nowe 515 moim zdaniem powinno bardziej przypominać ekspres niż linię przyspieszoną typu 520 czy 522.
3. Przy DT WOLA proponuję przystanek warunkowy, ponieważ:
a) pracownicy zajezdni zapewne dojeżdżają tam tylko w określonych godzinach
b) jeżeli przystanek warunkowy okaże się niewystarczający zawsze będzie można go przekształcić w stały.
Dlatego na początek można by dać przystanki warunkowe: WOLA-RATUSZ i DT WOLA.
KINO FEMINA budzi moje wątpliwości.
[/b]
Jeżeli twierdzisz, że jakakolwiek linia może się nie zatrzymywać na przystanku Kino Femina, to daleko nie zajdziesz. Przyjrzyj się kiedyś, jakie tam są wymiany.XXXX pisze:Dlatego na początek można by dać przystanki warunkowe: WOLA-RATUSZ i DT WOLA.
KINO FEMINA budzi moje wątpliwości.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Colony
- Kontakt:
Wszystkie 3 muszą być moim zdaniem, przy czym jedynie w przypadku DT Wola można myśleć o nż. One są położone w takiej odległości od siebie, że nie spowalnia to ich biegu. Na trasie DT Wola - Ciepłownia Wola, to 515 omijałoby 6-7 przystanków. To naprawdę sporo.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)
-
Pan Piotr
- (XXXX)
Moim zdaniem samo 520 w relacji: plac Bankowy - Trasa Łazienkowska może nie wystarczyć.pawcio pisze:Ja tylko nie wiem, po co takie kombinacje. Na moje oko zmiana 408 w 5xx najzupełniej by wystarczyła.
Zmiana 408 w 5xx jest mało prawdopodobna ( pokrywa się z wieloma innymi liniami przys-
pieszonymi. Dlatego 515 byłoby moim zdaniem znacznie lepsze. Relacja: Ochota-Rembertów jest obecnie podstawowo obsługiwana przez S2. Co do przystanku KINO FEMINA to rzeczywiście może być potrzebny.
Odcinek CIEPŁOWNIA WOLA - PL. BANKOWY przedstawiałby się następująco:
CIEPŁOWNIA WOLA, DT WOLA (n/ż), WOLA-RATUSZ, KINO FEMINA, PL. BANKOWY
Na odcinku: CIEPŁOWNIA WOLA - METRO POLITECHNIKA 515 miałoby więc przystanki:
DT WOLA(n/ż), WOLA-RATUSZ, KINO FEMINA, PL. BANKOWY, CENTRUM, PL. KONSTYTUCJI
Sześć przystanków - czyli tyle samo co obecne 408 na takim odcinku, tyle że nowe 515 mogłoby obsłużyć znacznie więcej osiedli. Zapewniałoby również dojazd do ścisłego Centrum.
408+przesiadka w metro ( Politechnika - Centrum ) zajęłaby więcej czasu niż
samo 515 np. z Rembertowa do Centrum.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
No i pięknie, przecież oczywiste jest, że 515 przez TS będzie pracować odcinkowo, a nie tranzytowo w relacji Rembertów - Ursus....XXXX pisze: Relacja: Ochota-Rembertów jest obecnie podstawowo obsługiwana przez S2.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"