Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach (cz. 1)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 23 lip 2008, 13:30

Dziwne, że jeszcze do tej pory wrzucono jedynie artykuł, za to nikt nie wrzucił linka do strony ZTMu z oficjalnym komunikatem:
http://www.ztm.waw.pl/tarchomin2etap.php

Ultimatum w sprawie linii 126 jest dosyć "ciekawe". Czyżby ZTM liczył, że jedni "zagryzą"/zakrzyczą drugich? Bo ultimatum jest jednoznacze: należy złożyć ofiarę w postaci 126 na ołtarzu E-8.

Za to ze 126 mam inne pytanie: czy nie jest możliwe skierowanie tej linii na Nowodwory, ale nie Ordonówny, ale Mehoffera właśnie? (skręt na skrzyżowaniu Światowida i Mehoffera)
Czy nie jest możliwy skręt autobusów w tej relacji?
Pogodziłoby się w ten sposób interesy mieszkańców Majolikowej, Mehoffera, Książkowej, a jednocześnie zwolniono by miejsce na Tarchominie.

(Dechy na E-4 i E-8 będą wyjątkowo smakowite ;-) )

[ Dodano: Sro 23 Lip, 2008 13:34 ]
Patryk2222 pisze:czemu te E-8 ma się zatrzymywać pod ratuszem jak by niemógł przy Konwaliowej
Już kiedyś na tym forum napisano dlaczego: na przystanku KONWALIOWA nie może zatrzymywać się więcej linii (kursów), bo przystanki te nie są do tego przystosowane i się "zatkają".

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 23 lip 2008, 13:35

jacek pisze:Zwłaszcza że bedzie przedłuzona trasa do ronda przy obwodnicy,
A gdzie to jest ujęte w projekcie ZTMu?

[ Dodano: Sro 23 Lip, 2008 13:50 ]
geograf pisze:Za to ze 126 mam inne pytanie: czy nie jest możliwe skierowanie tej linii na Nowodwory, ale nie Ordonówny, ale Mehoffera właśnie? (skręt na skrzyżowaniu Światowida i Mehoffera)
Czy nie jest możliwy skręt autobusów w tej relacji?
Skręt jest możliwy, ale po co mieszkańcom Nowodworów 126 na pętli? Występują o tę linię czy co?

Lepiej jej trasę skorygować tak:
a) ...Modlińska - Mehoffera - Majolikowa - Pomorska - pętla przy Pomorskiej. Plac
dawnego zwałowiska żużlu wymaga dokładniejszego sprzątnięcia i ułożenia na nim
wysepki przystankowej z płyt.
W efekcie najliczniejsza grupa korzystających ze 126 (pasażerowie z przystanku
Leśnej Polanki oraz mieszkańcy ul. Pomorskiej) będzie miała lepiej.

Inna możliwość, to:
b) doprowadzić do ponownej używalności dawną pętlę autobusową
przy skrzyżowaniu Mehoffera i Nowodworskiej/Płudowskiej i tam wrzucić 126.

W obu przypadkach osiągamy podobny efekt (zmniejszenie wozokilometrów na 126, zwłaszcza w wersji "a" trasy).
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 23 lip 2008, 14:48

JotPeCet pisze:Obecna trasa 511 jest trasą stałą.
Czyzby przeguby miały wjezdzać na Dąbrówke Wislaną?

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 23 lip 2008, 16:14

Pętla, jak i nowe skrzyżowanie z ulicą Modlińską będzie spełniało parametry.
Polityka złym doradcą w pracy!

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 23 lip 2008, 16:22

JotPeCet pisze:Pętla, jak i nowe skrzyżowanie z ulicą Modlińską będzie spełniało parametry.
No to pieknie, a liczyłem na to że mieszkńcy tego osiedla zostaną pozbawieni 511 :vampir:

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 23 lip 2008, 16:23

jacek pisze:
JotPeCet pisze:Pętla, jak i nowe skrzyżowanie z ulicą Modlińską będzie spełniało parametry.
No to pieknie, a liczyłem na to że mieszkńcy tego osiedla zostaną pozbawieni 511 :vampir:
Buków chyba.

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 23 lip 2008, 16:25

Krzysiek pisze:
jacek pisze: No to pieknie, a liczyłem na to że mieszkńcy tego osiedla zostaną pozbawieni 511 :vampir:
Buków chyba.
Właśnie Dabrówka Wiślana, Buków nie jest strategiczny i 144 wystarczy ;-)

[ Dodano: Sro 23 Lip, 2008 16:35 ]
Z tego co pamietam pierwotny plan zakładał, zawrotke 511 na rondzie i długie wyrównawcze postoje na Marymoncie :-k

Awatar użytkownika
zeus

Post autor: zeus » 23 lip 2008, 17:01

A czy ZTM zamierza coś zrobić w kwestii zwiększenia częstotliwości kursowania 510?
Skoro mamy ciąć linie socjalne to proponuję zlikwidować 326 i zmniejszyć częstotliwość kursowania 133, dzięki czemu dostaniemy brygady do rozporządzenia na 510 (w szczycie i w święta) nawet mogły by robić jako wtyczki..?
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi

526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE

Tak dla budowy parkingów Park & Ride

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 23 lip 2008, 17:08

zeus pisze:A czy ZTM zamierza coś zrobić w kwestii zwiększenia częstotliwości kursowania 510?
Na to bym nieliczył, ale na E8 brygady beda potrzebne, więc raczej z 510 zostanie coś zabrane :-"
zeus pisze:Skoro mamy ciąć linie socjalne to proponuję zlikwidować 326 i zmniejszyć częstotliwość kursowania 133, dzięki czemu dostaniemy brygady do rozporządzenia na 510 (w szczycie i w święta) nawet mogły by robić jako wtyczki..?
Tu się mylisz, wokól 326 było wiele zawieruchy , ale linia jest nieśmiertelna, jedyne co by mozna było zrobic, to z lini 126,202 i 326 zrobić dwie, tasując ich trasy, tylko raczej brygad tym sposobem nie odzyskamy :?:
Co do 133, to jedyne sensowne rozwiazanie polaczenie jej ze 152, zabierając z Żerania FSO, tworząc dojazdówke, do lini jadacych do Centrum :idea:

Awatar użytkownika
zeus

Post autor: zeus » 23 lip 2008, 17:17

Tak w ogóle to ZTM stawia wszystko na pętle Marymont i przesiadkę do metra - OK, rozumiem. Ale uważam że powinna pozostac jakaś alternatywa w dojeździe do Centrum właśnie w postaci 510. Nadal mi też cięzko zrozumieć argumentację zmiany trasy linii 503 - bezpośrednie połączenie Tarchomina z pl. Wilsona. Przecież tą relację obsługuje 508/510/E4 + metro :!: Uważam że zabieranie tej linii z ulicy Jagiellońskiej jest bez sensu ponieważ z moich ostatnich obserwacji wynika że pasażerowie wcale nie chcą się tak tłumnie przesiadać to Tramwajów na Żeraniu. 503 będzie utykać w korku na moście Grota i na Wisłostradzie, do tego jeszcze mniejsza częstotliwość (co 12 min zamiast co 10 w szczycie). Wychodzi na to że zmiany bedą robione dla samych zmian i po to żeby ukryć zabieranie brygad z 503 ](*,)

[ Dodano: Sro 23 Lip, 2008 17:19 ]
A tak poza wszystkim ze stacji metra do petli Marymont jest całkiem spory kawałek w porównaniu z przesiadką na pl. Wilsona

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 23 lip 2008, 17:47

geograf pisze:Ultimatum w sprawie linii 126 jest dosyć "ciekawe". Czyżby ZTM liczył, że jedni "zagryzą"/zakrzyczą drugich? Bo ultimatum jest jednoznacze: należy złożyć ofiarę w postaci 126 na ołtarzu E-8.
Owszem, najlepiej jest nie robić nic wogóle, a potem narzekać, że jest źle. 126 to linia o niszowym znaczeniu na Tarchominie.
zeus pisze:Ale uważam że powinna pozostac jakaś alternatywa w dojeździe do Centrum właśnie w postaci 510.
Przecież nikt nie mówi o kazacji 510.
zeus pisze:Nadal mi też cięzko zrozumieć argumentację zmiany trasy linii 503 - bezpośrednie połączenie Tarchomina z pl. Wilsona.
Nie zauważyłem, żeby 503 miał na Wilsona zakończyć. To kolejna linia do Centrum.
zeus pisze:503 będzie utykać w korku na moście Grota i na Wisłostradzie,
Tak jak teraz utyka na dłużej na Moście Gdańskim.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 23 lip 2008, 17:47

zeus pisze:Tak w ogóle to ZTM stawia wszystko na pętle Marymont i przesiadkę do metra
I się na tym wkrótce przejedzie O-)
Juz teraz jest ścisk na peronie 508/511, a po wakacjach na ta druga zawitają przeguby i do tego jeszcze zapewne dojdzie E8 i wtedy sie zacznie kociołek po całosci :D
Powinni w projekcie ująć jeszcze jeden peron kosztem, tej wielkiej budy w której jest przeciąg i spęd, wszelkich miłośników :^o

Awatar użytkownika
zeus

Post autor: zeus » 23 lip 2008, 17:53

MisiekK pisze:Przecież nikt nie mówi o kazacji 510
Chodziło mi o silne 510, najlepiej z mniejszą liczbą przystanków, a nie 510 które kursuje co 12-15 min w szczycie i co 30 min w święta (rano i po południu)
MisiekK pisze:Nie zauważyłem, żeby 503 miał na Wilsona zakończyć. To kolejna linia do Centrum.
To po co zmieniać trasę :?:
Tak jak teraz utyka na dłużej na Moście Gdańskim.
Szybciej się przebić przez korek na Gdańskim niż na Moście Grota i wisłostradzie

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 23 lip 2008, 17:59

zeus pisze:Szybciej się przebić przez korek na Gdańskim niż na Moście Grota i wisłostradzie
Zawrotka i skręt w Miedzyprkowa, faktycznie jest korkogenny i wozy traca na tym odcinku po kilkanascie minut nawet :idea:

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 24 lip 2008, 9:15

zeus pisze:
MisiekK pisze:Przecież nikt nie mówi o kazacji 510
Chodziło mi o silne 510, najlepiej z mniejszą liczbą przystanków, a nie 510 które kursuje co 12-15 min w szczycie i co 30 min w święta (rano i po południu)
Ale jaki ma to cel? 510 nie narzeka na obłożenia, a pokrywa się ze sporą liczbą innych linii.
zeus pisze:
MisiekK pisze:Nie zauważyłem, żeby 503 miał na Wilsona zakończyć. To kolejna linia do Centrum.
To po co zmieniać trasę :?:
Po to, żeby jechał szybciej i obsługiwał rejony gdzie jedzie więcej pasażerów. Do tego z Krakowskiego będzie można wykosić jedną ze zwykłych linii i odzyskać z niej brygady na częste 503.
zeus pisze:Szybciej się przebić przez korek na Gdańskim niż na Moście Grota i wisłostradzie
Jak widać nie masz pojęcia jak wygląda jazda 503 po Gdańskim i Jagiellońskiej
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Zablokowany