Buspasy

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 cze 2009, 20:23

<tgm mode>z mokotowa i tak zabieraja</tgm mode> :-P BP NMSP.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 27 cze 2009, 23:45

:arrow: A poza Warszawą widziałbym buspas przez Raszyn do Janek (przynajmniej na tych odcinkach, gdzie są po trzy pasy ruchu w jedną stronę).
Ale to chyba tylko marzenia :P.

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 28 cze 2009, 13:22

Gdyby Raszyn był dzielnicą Warszawy to nie było by problemu. Tylko tu już nie rządzi Inżynier Ruchu a GDDKiA. Co więcej przedmiot zamówienia na studium buspasowe obejmował tylko Warszawę. Raszyn nie był badany i tu jest problem - brak "naukowego" potwierdzenia zasadności wytyczenia, choć jak jest każdy widzi.
Póki co powiem tak (z lekką zawiłością): może uda się pojechać nam na południe od granicy Warszawy.

Bastianie, racja: nie ma co dywagować, trzeba decydować.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 28 cze 2009, 19:45

Glonojad pisze:<tgm mode>z mokotowa i tak zabieraja</tgm mode> :-P BP NMSP.
No dokładnie. A i kasy na nowe linie by się znalazło gdyby rozsądnie były pieniądze wydawane. Remontuje się pętle, na których nie ma co potem krańcować. Albo buduje P&R jak na Połczyńskiej. Albo prostuje proste tory. :twisted:
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 28 cze 2009, 20:07

Jakby była kasa na nowe linie busowe, to rozsądniej byłoby ją spożytkować na linie biegnące tam, gdzie są tramwaje, czy tam, gdzie tramwajów nie ma?
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 28 cze 2009, 20:28

Wilanów, Sobieskiego, (Spacerowa, Marszałkowska, Jerozolimskie), JP II...
Wilanów, Wisłostrada, (Spacerowa, Marszałkowska, Jerozolimskie), JP II...
TŁ, Chałubińskiego, JP II...
:>
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 cze 2009, 22:39

MZ pisze::arrow: A poza Warszawą widziałbym buspas przez Raszyn do Janek (przynajmniej na tych odcinkach, gdzie są po trzy pasy ruchu w jedną stronę).
bez wybudowania ulic wyjazdowych to byłby niewyobrażalny horror. Przecież tam jest największe natężenie ruchu. Bardzo dobrze, że pozostaje to tylko w sferze marzeń.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 cze 2009, 0:23

MeWa pisze:
MZ pisze::arrow: A poza Warszawą widziałbym buspas przez Raszyn do Janek (przynajmniej na tych odcinkach, gdzie są po trzy pasy ruchu w jedną stronę).
bez wybudowania ulic wyjazdowych to byłby niewyobrażalny horror. Przecież tam jest największe natężenie ruchu. Bardzo dobrze, że pozostaje to tylko w sferze marzeń.
Primo, horror to jest teraz, właśnie stworzenie korytarzy autobusowych ma szansę mu zapobiec. Z tym, że wypadałoby uruchomić zdecydowanie (o rząd wielkości więcej, jeśli chodzi o liczbę brygad) lepszą komunikację podmiejską, bo przy tym urban sprawl'u z którym tam mamy do czynienia, naprawdę wiele ludzi nie ma alternatywy dla auta.

Secundo, to akurat na tej trasie będzie lada dzień budowany alternatywny wlot - ograniczenie przepustowości starego z chwilą otwaracia nowej trasy jest niezbędne.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 29 cze 2009, 0:55

Glonojad pisze:horror to jest teraz, właśnie stworzenie korytarzy autobusowych ma szansę mu zapobiec. Z tym, że wypadałoby uruchomić zdecydowanie (o rząd wielkości więcej, jeśli chodzi o liczbę brygad) lepszą komunikację podmiejską, bo przy tym urban sprawl'u z którym tam mamy do czynienia, naprawdę wiele ludzi nie ma alternatywy dla auta.
owszem, horror to jest teraz, zwłaszcza w piątki i żadne buspasy czy też zwiększenie uruchomienia brygad nie spowoduje, że warszawiacy i przyjezdni przestaną wyjeżdżać na wakacje, do rodzin, na weekendy itp. A korek się wydłuży na te ulice, gdzie i tak nie ma buspasów - i jeszcze wtedy cała Ochota będzie stała (łącznie z tramwajami przy Banacha i Wawelskiej), co się nie raz zdarzało.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 cze 2009, 1:15

Układu drogowo - ulicznego nie projektuje się na wakacyjne piątkowe popołudnia.

Poza tym, największym problem są dojeżdżający regularnie, a nie okazjonalnie.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 29 cze 2009, 1:19

Piątek występuje raz w tygodniu, a nie tylko w wakacje.
A zresztą naprawdę ludzie dojeżdżają regularnie z dalszych obszarów, niż Nadarzyn czy Złotokłosy.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 29 cze 2009, 1:29

MeWa pisze:A zresztą naprawdę ludzie dojeżdżają regularnie z dalszych obszarów, niż Nadarzyn czy Złotokłosy.
:arrow: Wracając w sobotę wieczorem z Warszawy PKS-em, pokonałem (bez żadnych korków) trasę z Dworca Zachodniego do dworca w Radomiu dokładnie w 99 minut. Gdyby w piątkowe popołudnia była podobna alternatywa - 100 minut autobusem lub 150 minut (z czego 60 w korku) samochodem, to dla części osób wybór byłby oczywisty. I nie mam na myśli tylko Radomia, ale prawie całe Mazowsze na południe od Warszawy.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 29 cze 2009, 1:39

Świetna alternatywa, tylko po pierwsze, policz dojazd drzwi-w-drzwi, po drugie i kolejne, komunikacja publiczna niedomaga w niektórych rejonach, nie zawsze to się kalkuluje, nie zawsze to szczyt wygody, jak i to, że transport publiczny też nie narzeka w tych newralgicznych porach na brak pasażerów. Dopóki nie powstanie więc alternatywa, o której pisał Glon, jestem bardzo sceptyczny dla tego pomysłu.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 29 cze 2009, 1:50

:arrow: Zgadzam się z Tobą, ale chodzi przecież o wyeliminowanie tylko części ruchu indywidualnego, a buspas mógłby to spowodować.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 29 cze 2009, 1:54

Porozmawiamy, jak będzie nowa droga. Na razie to najbardziej obciążona wylotówka z Warszawy (jak i nie spośród dróg w Polsce, ale tu nie wiem, czy jakaś górnośląska nie wypadała lepiej)

ODPOWIEDZ