Veturilo - rower miejski
Moderator: Wiliam
mam wrażenie że masz mi za złe, że ZTM wprowadza niezabezpieczone systemy na łapu-capu i nie audytuje ich na bieżąco. nie odpowiadam za bezpieczeństwo systemów ZTM (tylko pokazuje jakie tam są błędy), więc proponuję kierować żale do odpowiednich osób w ZTM.Adam G. pisze:Mam wrażenie, że Twoje pojmowanie "charakteru edukacyjnego" trochę różni się od mojego. Jeżeli hackowanie karty miejskiej też uznawałeś za "edukacyjne", to może ja "edukacyjnie" kogoś pobiję do nieprzytomności? Wyjdzie na to samo, nauczy się że takie rzeczy są możliwe
[ Dodano: |10 Sie 2012|, 2012 13:47 ]
z jakiej pirackiej strony? piractwo to łamanie ustawy o prawach autorskich w kontekście licencji na oprogramowanie. zapewniam cię, że oprogramowanie jakie tam jest wykorzystywane (centos, varnish, apache, nginx, gimp) jest w 100% legalne.TLG pisze:Oczekujemy niezwłocznego usunięcia z pirackiej strony wszystkich elementów powiązanych z WAWKOMEM.
- fik
- Naczelne Chamidło
Bardzo nas to cieszy, a teraz usuń logo wawkomu z legalnych stron.asq pisze: z jakiej pirackiej strony? piractwo to łamanie ustawy o prawach autorskich w kontekście licencji na oprogramowanie. zapewniam cię, że oprogramowanie jakie tam jest wykorzystywane (centos, varnish, apache, nginx, gimp) jest w 100% legalne.
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories
Może zabrzmię dość egoistycznie, ale cała ta możliwość zostawiania Bemowskich rowerów w stacjach innych niż na Bemowie spowodowała, że Bemowskie rowery z tej dzielnicy niemal wyparowały. Wczoraj zwiedziłem cztery stacje, na których były góra 3 macierzyste rowery. Reszta należała do Veturilo. Nie robiłbym z tego wielkie halo, gdyby oba regulaminy się zgadzały. Niestety jak mieszkaniec Bemowa chce teraz pojeździć na rowerze musi się godzić z regulaminem, gdzie w razie straty musi płacić 2000 PLN. Przed wprowadzeniem Veturilo wsiadał na rower i nie ciążyła na nim tak duża odpowiedzialność.
M1 6 33 112 171 181 184 523 E-2 701
A weź, kurde... z WIDAWSKIEJ po południu wziąłem ostatni kompletny (tj. ze światłami i, co najczęściej ginie, dzwonkiem) bemowski, przeprowadziłem go na NOWE BEMOWO, też same veturile...Maciek pisze:Może zabrzmię dość egoistycznie, ale cała ta możliwość zostawiania Bemowskich rowerów w stacjach innych niż na Bemowie spowodowała, że Bemowskie rowery z tej dzielnicy niemal wyparowały.
W ogóle to musiałem fajnie wyglądać na tym bolidzie z... autoopuszczanym siodełkiem

Przypominam, iż jest tam zakaz ruchu za wyjątkiem ZTM. A rower to nie ZTMpaszym pisze:Np. trasę ZOO-Wilanów powinno się przejechać rowerem (przez Most Świętokrzyski) szybciej niż komunikacją miejską.

Część kierowców stosuje (dziwną) metodę uprzedzania rowerzysty o jego wyprzedzaniu poprzez krótkie trąbnięcie.KwZ pisze:Bo jeśli rowerzysta jedzie prawidłowo, to trąbić na niego nie wolno!
Takim, to bym od razu zabierał prawo jazdy + mandat za tamowanie ruchu.paszym pisze:E, jak jadę przepisowo ulicą, a samochód na mnie trąbi, to na pewno się nie oglądam, tylko po prostu wyjeżdżam na środek pasa i przestaję pedałować.
Innymi słowy - im więcej osób chce przepłynąć szeroką rzekę, tym większa szansa, że się komuś uda...kajo pisze:No i więcej rowerzystów to większe bezpieczeństwo w przeliczeniu na jednego rowerzystę.

Ja bym powiedział, że to wręcz rowerofilska nowelizacja była. Bo z roweru zrobiono pojazd o wymogach jak względem pieszego.kajo pisze:Z resztą wypadków z udziałem rowerzystów od czasu prorowerowej zmiany ustawy maleje.

S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Bastian
- Sułtan Maroka
Gdzie taki zakaz?! W ZOO, w Wilanowie, czy na moście Świętokrzyskim?!!Wolfchen pisze:Przypominam, iż jest tam zakaz ruchu za wyjątkiem ZTM. A rower to nie ZTMpaszym pisze:Np. trasę ZOO-Wilanów powinno się przejechać rowerem (przez Most Świętokrzyski) szybciej niż komunikacją miejską.![]()
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Ale to raczej przez wieś jadąc, gdzie samochód może byc dla rowerzysty zaskoczeniem. Jak jedzie Trasą Łazienkowską, to raczej wie, ze z tyłu może czasem nadjechac samochód.Wolfchen pisze:Część kierowców stosuje (dziwną) metodę uprzedzania rowerzysty o jego wyprzedzaniu poprzez krótkie trąbnięcie
Zresztą ponoć metoda jest przeciwskuteczna, bo odruchem takiego rowerzysty jest ruch kierownicą w prawo - tak gdzieś czytałem
Popatrz, jaka franca!
Sorry, myślałem o Świętokrzystkim, pisałem o Ś-D... Mea culpa. Świętokrzyskim jak najbardziej, zresztą nawet i DDR tam jest.Bastian pisze:Gdzie taki zakaz?! W ZOO, w Wilanowie, czy na moście Świętokrzyskim?!!
Niektórzy przenoszą swoje nawyki do miastadrapka pisze:Ale to raczej przez wieś jadąc, gdzie samochód może byc dla rowerzysty zaskoczeniem.

Owszem, stąd dodałem, że dziwna...drapka pisze:Zresztą ponoć metoda jest przeciwskuteczna, bo odruchem takiego rowerzysty jest ruch kierownicą w prawo - tak gdzieś czytałem

S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Na Moście Śląsko-Dąbrowskim obowiązuje zakaz wjazdu, wyłączający m. in. pojazdy jednośladowe. Jeśli rower się do nich zalicza (logika na to wskazuje, niemniej jednak nigdy w życiu nie chciałbym się zagłębiać w te głupie przepisy), to jak najbardziej i po Moście Śląsko-Dąbrowskim mogą jeździć rowery.Wolfchen pisze:Sorry, myślałem o Świętokrzystkim, pisałem o Ś-D...
wszystkie linie metra na bialoleke!
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 17
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 17