Bastian pisze:A gdyby 175 pojechało ze Żwirek ulicami Wawelską, Waryńskiego i Marszałkowską? Załatwiłoby połączenie WUM z Politechniką (
kasacja 188) oraz fragment relacji 117 (Politechnika - pl. Konstytucji - Centrum - Rondo de Palma)
Pomysł niezły. Ale czy można pozbyć się 188 na TŁ? Jechałem tym przyznaję tylko 2 razy w szczycie rannym i byłem zaskoczony jego obciążeniem. Po całej dyskusji i argumentach różnych osób zaczynam się zastanawiać nad poniższym rozwiązaniem.
Wariant 1 :
175 do kasacji jednak.
188 zostaje
148 zostaje ale ma podbitą f do 20 min minimum
Wariant 2 :
175 zostaje ale do Pruszkowskiej (tu bym zrobił kryterium uliczne by nie jechać na Szczęściwice) z kursami wariantowymi do Lotniska (co 20/30)
188 i 148 bez zmian.
Uwaga w obydwu wariantach konieczna lepsza koordynacja po 20 z Lotniska obecna jest taka sobie.
Dlaczego tak: Kolej na Lotnisko to naprawdę nieporozumienie (punktualność, takt, zgadywanie przewoźnika, możliwość przesiadek, obecne usytuowanie stacji lotniskowej - otwarcie ex. T1 dużo nie pomoże stacja dalej będzie z boku - czy naprawdę nie może ten pociąg kończyć biegu wcześniej, nawet kosztem dorobienia jakichś zwrotnic - nikt nie może przyznać się do błędu?), rozsądnym wydaje się zapewnienie możliwości dojazdu z Lotniska w różne części miasta do przesiadek lub do celu.
Pozwolę sobie na drobną dygresję jak dojazd z lotniska jest rozwiązany za tzw. granicą.
1. Praga - kilka linii busowych w tym jedna silna co 6/12 - bardzo dobrze obciążona, taryfa miejska, bardzo łatwo kupić bilet. A - zapomniałem przedłużają metro A docelowo do Rużyn.
2. Budapeszt - linia busowa (200) do metra, obciążenie OK, taryfa miejska, zakup biletu to wyzwanie (jak ktoś był to wie).
3. Belgrad - bus do miasta, zapełnienie OK, bilet nabyłem bez problemu.
4. Bukareszt - bus do Centrum, musisz mieć leie, ale jest kiosk z biletami na peronie, wyzwaniem jest właściwe skasowanie biletu.
5. Berlin - kilka linii busowych, nie byłem tam dawno bo akurat muszę dojeżdżać w rejon Ostbahnhof i tu wybieram pociąg z Warszawy, czasowo wychodzi podobnie.
Świadomie nie piszę tu o innych miastach tzw. Zachodu bo to nieco inny świat, popatrzmy przez pryzmat podobnych krajów stąd naprawdę zastanówmy się nad tym czy pociąg na lotnisko jest koniecznie niezbędny.
Pzdr