Zaś 90% piszących na forum Gazety to skrajni debile, którzy nie mają co robić. Od dawna tego nie czytam, szkoda nerwówStary Pingwin pisze:Ja ująłbym to delikatnie- kontroler biletów nie jest zawodem zaufania społecznego.
Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
Tyle że sami kontrolerzy zachowują się delikatnie rzecz biorąc dyskusyjnie. Ze dwa tygodnie temu wracałem metrem z Ursynowa i na którejś ze stacji w centrum, gdy maszynista zatrąbił, że będzie zamykał drzwi do środka zaczęło się wpychać ze trzech mężczyzn na oko ok 50-tki. Wpychali się na chama tak że drzwi w składzie Alstomu zablokowały się w połowie przy zamykaniu i tak zostało. Na co jeden z mężczyzn próbował je domknąć ręcznie.Stary Pingwin pisze:Ja ująłbym to delikatnie- kontroler biletów nie jest zawodem zaufania społecznego.
Zależy który okres masz na myśli. Gdy była prywatna firma z Krakowa, zatrudniająca kanarów (z którą w końcu rozwiązano umowę), to ja widziałem kontrole nawet o wiele częściej niż teraz. Ci to nie dawali spokojnie wyjść z autobusu (pomimo że człowiek nie ma czterech rąk), tylko chcieli bilet lub dokument....jgas pisze:k to się zwykle dziwię, że pomimo wzmożonych kontroli biletów, których jest znaaacznie więcej niż kiedyś,
No rozumiem kontrole w czasie czekania na metro, w pociągu, ale jak ktoś się spieszy na kolejny środek transportu to już nie ważne? Nawet jak ktoś mieszka poza Warszawą i jedzie linią prywatną kursującą co godzinę? To trochę bardziej nadgorliwość.Premo pisze:Jesteś w strefie biletowej więc masz obowiązek okazać bilet i uprawnienia do ulgi kontrolerowi.
Zależy dla kogo, dla mnie to problem, bo mimo wszystko mam swoje zasady- nie mam biletu to nie jade...A co to za problem wejść do metra bez biletu?
To sam ryzykuje bo prywaciarze lubią stawać w różnych miejscach i odjeżdżać przed czasem.michalek^ pisze:Nawet jak ktoś mieszka poza Warszawą i jedzie linią prywatną kursującą co godzinę?
Ty może tak, jednak nie wszyscy pasażerowie są tak uczciwi.michalek^ pisze:mam swoje zasady- nie mam biletu to nie jade...
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.
Nie popadajmy w paranoję, kontrola biletu to max 30 sekund (o ile nosisz go w kieszeni i nie szukasz kilka minut) - do nadrobienia przyśpieszeniem kroku. Z autopsji wiem, że więcej czasu tracisz na schodach.
Okołometrowskie pytanie: czy kontroler ma prawo zatrzymać mnie i zażądać biletu, podczas gdy sprawdza go kilku innym osobom? Osobiście bym to raczej olał, o ile by mi od ręki nie sprawdził biletu, tylko kazał zaczekać. 
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43