A samorząd nie moze zrefundować mieszkańcom kosztów wymiany podstawowych dokumentów (dowód osobisty, prawo jazdy)?MeWa pisze:Ale - nie zwolnisz z opłat za wszystkie dokumenty, nieleżące w gestii samorządu, nie zwolnisz z konieczności zmieniania i uaktualniania danych w bankach itp., jeszcze większe problemy w przypadku działalności gospodarczej.
O nazwach ulic
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- MeWa
- Cukiereczek
napisałem właśnie, że podstawowe dokumenty to nie wszystkie... Poza tym potem i tak jest dużo zachodu z podawaniem nowego adresuWolfchen pisze:A samorząd nie moze zrefundować mieszkańcom kosztów wymiany podstawowych dokumentów (dowód osobisty, prawo jazdy)?MeWa pisze:Ale - nie zwolnisz z opłat za wszystkie dokumenty, nieleżące w gestii samorządu, nie zwolnisz z konieczności zmieniania i uaktualniania danych w bankach itp., jeszcze większe problemy w przypadku działalności gospodarczej.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Z tego co pamiętam, to bardziej urzędnicy nie chcieli, by zmieniano nazwy ulic w Wesołej, argumentując, że to niepotrzebne w tej chwili koszty. Oni bodajże mieli płacić za podstawowe dokumenty (dowód, prawko).
Poza tym pisano, że w banku nazw ulic nie wystarczyłoby na zamianę wszystkiego. Choć co za problem wymyślić jakieś nowe sensowne nazwy?
Osobiście chętnie zamieszkałbym na nowej ulicy. Teraz bywa zamieszanie z korespondencją.
Poza tym pisano, że w banku nazw ulic nie wystarczyłoby na zamianę wszystkiego. Choć co za problem wymyślić jakieś nowe sensowne nazwy?
Osobiście chętnie zamieszkałbym na nowej ulicy. Teraz bywa zamieszanie z korespondencją.
Kasa na MSI częściowo poszła w błoto.ravenheart pisze:Konsekwentnie:JotPeCet pisze:Dobry pomysł. Miejscem centralnym Pragi jest Targowa przy pl. Wileńskim. Natomiast dla Pragi Południe głównym miejscem jest rondo Wiatraczna - czyli Grochów
P.S. Ciekawe co sądzą mieszkańcy Gocławia na temat tej zmiany
Targówek zmienić na Bródno
Włochy na Okęcie
Białołęka na Tarchomin
jest jak jest, a zmiana wszystkich pieczątek, tabliczek MSI, itd. pocciągałąby za sobą zbyt duże koszty.
Jak dla mnie tylko 5 z 18 dzielnic mają sensownie wyznaczone osiedla (Śródmieście, Żoliborz, Rembertów, Wesoła i właśnie Praga Płd. - najlepiej ze wszystkich).
W innych dzielnicach pozostawiono wiele mało znanych lub dziwnie brzmiących nazw osiedli, które nadają się do włączenia w inne. Są to Wyglądów, Ksawerów na Mokotowie; Pyry na Ursynowie; Czyste i Mirów na Woli; Szamoty na Ursusie; Załuski we Włochach; Fort Bema na Bemowie; Placówka na Bielanach; Pelcowizna na Pradze Płn.; Elsnerów i Utrata na Targówku; Sadul w Wawrze; Szamocin, Kobiałka, Henryków, Brzeziny na Białołęce.
Sztuczny wydaje się też podział na Wilanów niski i wysoki oraz Marymontu na Kaskadę i Rudę.
To że o nich nie słyszałeś, nie znaczy że są mało znane. Zapewniam Cię że prawie wszystkie wymienione przez Ciebie osiedla są głęboko zakorzenione wśród mieszkańców.Andrzej pisze:Kasa na MSI częściowo poszła w błoto.
Jak dla mnie tylko 5 z 18 dzielnic mają sensownie wyznaczone osiedla (Śródmieście, Żoliborz, Rembertów, Wesoła i właśnie Praga Płd. - najlepiej ze wszystkich).
W innych dzielnicach pozostawiono wiele mało znanych lub dziwnie brzmiących nazw osiedli, które nadają się do włączenia w inne. Są to Wyglądów, Ksawerów na Mokotowie; Pyry na Ursynowie; Czyste i Mirów na Woli; Szamoty na Ursusie; Załuski we Włochach; Fort Bema na Bemowie; Placówka na Bielanach; Pelcowizna na Pradze Płn.; Elsnerów i Utrata na Targówku; Sadul w Wawrze; Szamocin, Kobiałka, Henryków, Brzeziny na Białołęce.
P.S.
Masz włączoną autokorektę?Andrzej pisze:Wyglądów
Polityka złym doradcą w pracy!
Czyste też? Rozciąganie Czystego do skrzyżówania Okopwej z Al. Solidarności to już koszmarne nadużycie. Jak zapytasz o zajezdnię na Czystem, nikt nie pomyśli o Młynarskiej..JotPeCet pisze:Andrzej napisał/a:
Kasa na MSI częściowo poszła w błoto.
To że o nich nie słyszałeś, nie znaczy że są mało znane. Zapewniam Cię że prawie wszystkie wymienione przez Ciebie osiedla są głęboko zakorzenione wśród mieszkańców.
O niektórych słyszałem, ale nie są potrzebne. A co do zakorzenienia nazw u tubylców - Zbójna Góra też jest mocno zakorzeniona, a mimo to została "skasowana".JotPeCet pisze:To że o nich nie słyszałeś, nie znaczy że są mało znane. Zapewniam Cię że prawie wszystkie wymienione przez Ciebie osiedla są głęboko zakorzenione wśród mieszkańców.Andrzej pisze:Kasa na MSI częściowo poszła w błoto.
Jak powiem, że mieszkam na Placówce to mało kto skojarzy, gdzie to jest. Ale Piaski, Słodowiec czy Chomiczówkę, każda choć trochę znająca Warszawę osoba, powinna już kojarzyć z Bielanami.
Nie, korzystałem ze strony ZDM, a tam są błędy-literówki w nazwach. To co wiedziałem, poprawiłem..JotPeCet pisze:P.S.Masz włączoną autokorektę?Andrzej pisze:Wyglądów
[ Dodano: |2 Sie 2009|, 2009 13:27 ]
Śródmieście ładnie podzielono.JKTpl pisze:Zaraz usłyszę, że Śródmieście Północne i Południowe to też jakaś pomyłka![]()
Fort Bema niepotrzebnie wyróżniany? Bzdura.
A ja mam pytanie z innej beczki. Chodzi mi o nazwę Rondo "Radosława". Czy, skoro mamy np. ul. Zgrupowania AK "Kampinos", rondo też nie powinno miec nazwy Rondo Zgrupowania AK "Radosław"? Tak powstał jakiś dziwny skrót myślowy...
Wilanowski miłośnik KM i zakładu R-1.
Objęty obsługą linii 116, 139, 164, 180, 217, 317, 519, 522, 700, 710, 724, E-2, N31, N50, N81.
ZP Instytut Neurologii, ZP Łowcza i ZP Sobieskiego.
Objęty obsługą linii 116, 139, 164, 180, 217, 317, 519, 522, 700, 710, 724, E-2, N31, N50, N81.
MSI na tablicach kierunkowych (tu) chyba też używa nazwy Rondo "Radosława"...
EDIT:
Hehe, w tym samym momencie o tym pomyśleliśmy
EDIT:
Hehe, w tym samym momencie o tym pomyśleliśmy
Czy tylko na kierunkowych? Nie bywam tam zbyt często, ale wydaje mi się, że tablice MSI na samym rondzie też podają taką nazwę...
Wilanowski miłośnik KM i zakładu R-1.
Na tablicach ulicznych jest pełna nazwa. Również na tablicy informacyjnej - http://powstanie44.um.warszawa.pl/sites ... 05_web.jpg.
- MeWa
- Cukiereczek
no i bardzo dobrze - długie nazwy są niepraktyczne, a w sercu wielu nadal jest to Rondo Babka.altar pisze:A ja mam pytanie z innej beczki. Chodzi mi o nazwę Rondo "Radosława". Czy, skoro mamy np. ul. Zgrupowania AK "Kampinos", rondo też nie powinno miec nazwy Rondo Zgrupowania AK "Radosław"? Tak powstał jakiś dziwny skrót myślowy...
[ Dodano: Sro 12 Sie, 2009 18:42 ]
ZTM przede wszystkim stwierdził, że nowa nazwa jest za długa na nazwę przystanku...Wujcio pisze:Oficjalnie nosi nazwę Rondo Zgrupowania AK "Radosław". Natomiast potocznie mówi się Rondo "Radosława", bo tak jest krócej i wygodniej. Tym też tropem poszedł ZTM...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"