515 - co dalej z tą linią?

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 04 wrz 2007, 23:37

emdegger pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Marysin się przecież specjalnie nie rozbudował przez te kilka lat...
Prace przy budowie Marsa Parku idą pełną parą. W przyszłości obwód powinno przerzucić się na Rekrucką - dojdzie jeden, ale za to dobrze obłożony przystanek, co najmniej tak jak Okularowa.
Gdzie budują ten "Marsa Park" :?:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 04 wrz 2007, 23:55

R-11 Kleszczowa pisze:
emdegger pisze:Prace przy budowie Marsa Parku idą pełną parą. W przyszłości obwód powinno przerzucić się na Rekrucką - dojdzie jeden, ale za to dobrze obłożony przystanek, co najmniej tak jak Okularowa.
Gdzie budują ten "Marsa Park" :?:
Paradoksalnie, na Ziemi! Marsa Park ma powstać na trupie starych magazynów między Okularową a Rekrucką niedaleko budynku Alcatela. Praca wre, a robotnicy już liczą kapitalistyczne złotówki. Główne wejście ma być jednak zlokalizowane od strony Rekruckiej, toteż napisałem, że dobrze byłoby w przeszłości tam zrobić przystanek i puśćić jakieś autobusy. Zwłaszcza że Rezedowa (a więc od strony Stepowej) to skansen.

Awatar użytkownika
Staad

Post autor: Staad » 05 wrz 2007, 8:38

ja nie rozumiem, co wam to 515 na obecnie trasie przeszkadza. Jezdzi nim duzo ludzi i to nie tylko z rembertowa. Pasazerowie chca takiej trasy, wiec po co na sile pchac na TS?? Przeciez komunikacja ma byc dla ludzi a nie odwrotnie. Czy to jest na zasadzie,ze "musi" byc jakas linia pospieszna na TS??? Nie sadze.
SPINNING WORLD

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 05 wrz 2007, 8:53

Przeszkadza w kombinacja z jednoczesnym 143 do Wiatracznej. To już większy error, w dodatku brygadożerny.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

tarasek

Post autor: tarasek » 05 wrz 2007, 9:46

Staad pisze:ja nie rozumiem, co wam to 515 na obecnie trasie przeszkadza. Jezdzi nim duzo ludzi i to nie tylko z rembertowa. Pasazerowie chca takiej trasy, wiec po co na sile pchac na TS?? Przeciez komunikacja ma byc dla ludzi a nie odwrotnie. Czy to jest na zasadzie,ze "musi" byc jakas linia pospieszna na TS??? Nie sadze.
Calkowicie sie z tym zgadzam :brawo:
Za błędy ortograficzne, interpunkcyjne, składniowe z góry przepraszam.
Za zwróconą uwagę o błędzie, z góry dziękuje...

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 05 wrz 2007, 9:57

pawcio pisze:Przeszkadza w kombinacja z jednoczesnym 143 do Wiatracznej. To już większy error, w dodatku brygadożerny.
Zgadza się, tylko powiedziałbym odwrotnie, że 143 jest ni przypiął, ni przyłatał do układu 515 oraz 145. Istnieją dwa wyjścia z sytuacji:

:arrow: planowane wcześniej przez ZTM 305
:arrow: skierowanie 143 od Marsa/Płowiecka na Gocław i dalej po trasie 301.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 05 wrz 2007, 10:58

emdegger pisze:
R-11 Kleszczowa pisze: Gdzie budują ten "Marsa Park" :?:
Paradoksalnie, na Ziemi! Marsa Park ma powstać na trupie starych magazynów między Okularową a Rekrucką niedaleko budynku Alcatela. Praca wre, a robotnicy już liczą kapitalistyczne złotówki. Główne wejście ma być jednak zlokalizowane od strony Rekruckiej, toteż napisałem, że dobrze byłoby w przeszłości tam zrobić przystanek i puśćić jakieś autobusy. Zwłaszcza że Rezedowa (a więc od strony Stepowej) to skansen.
Już kojarzę. Widziałem ostatnio tą budowę, ale nie wiedziałem, że to o to chodzi.

Jeśli Rembertów chce pozostawienia 515 - OK. Ale wtedy nie powinno ruszać się 143. Jeszcze raz pytam: dlaczego pośpiech na TS ma powstać w myśl idei, a nie w myśl realnego zapotrzebowania na takową linię. Dlaczego nie zainwestować w 416, które zabiła denna częstotliwość i nie skierować tej całotygodniowej linii w rejon Dworca Wschodniego :-k Wtedy można nawet pokusić się o skrócenie 123 tudzież wysłanie go na szeroko rozumiany Ursynów.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 05 wrz 2007, 15:43

R-11 Kleszczowa pisze:Jeszcze raz pytam: dlaczego pośpiech na TS ma powstać w myśl idei, a nie w myśl realnego zapotrzebowania na takową linię.
Myślę, że ono jest. Przecież obecnie dla całej okolicy za węzłem Płowiecka najdogodniejsze połączenie na Mokotów i Włochy to Trasa Łazienkowska i przesiadka na Metrze Politechnika. Patrząc, jakim powodzeniem na Gocławiu cieszy się 143, które na Mokotowie jedzie prawie donikąd (w porównaniu z planowanym 5xx), to to może mieć dużo sensu.
R-11 Kleszczowa pisze:Dlaczego nie zainwestować w 416, które zabiła denna częstotliwość i nie skierować tej całotygodniowej linii w rejon Dworca Wschodniego :-k Wtedy można nawet pokusić się o skrócenie 123 tudzież wysłanie go na szeroko rozumiany Ursynów.
Nie da rady. Na saskokępskim odcinku 123 musi coś pozostać i to w formie 1xx.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 wrz 2007, 15:49

R-11 Kleszczowa pisze:dlaczego pośpiech na TS ma powstać w myśl idei
R-11 Kleszczowa pisze:Dlaczego nie zainwestować w 416
Narysuj sobie obydwie na mapie, to będziesz wiedział. Poza tym kasację 416 można zastąpić niezłymi połączeniami alternatywnymi (a choćby 515/5 + 509), zaś nowa linia zaoferuje istotną poprawę połączenia między całymi częściami miasta, bez którego trzeba albo jechać przez centrum (przez co rozumiem także Politechnikę), albo kombinować z przesiadkami z obecnej 143.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 05 wrz 2007, 16:06

pawcio pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Jeszcze raz pytam: dlaczego pośpiech na TS ma powstać w myśl idei, a nie w myśl realnego zapotrzebowania na takową linię.
Myślę, że ono jest. Przecież obecnie dla całej okolicy za węzłem Płowiecka najdogodniejsze połączenie na Mokotów i Włochy to Trasa Łazienkowska i przesiadka na Metrze Politechnika. Patrząc, jakim powodzeniem na Gocławiu cieszy się 143, które na Mokotowie jedzie prawie donikąd (w porównaniu z planowanym 5xx), to to może mieć dużo sensu.
Tylko, że to 143 jest dla Gocławian wygodne - jedzie przez środek osiedla. 515 będzie na szeroko rozumianym wygwizdowie. Linie jadące z Gocławia na TS będą nadal cieszyć się uznaniem pasażerów (nie tylko z Gocławia), a do 515 przesiądą się dopiero na lewym brzegu Wisły. Dlatego też takowe 168 wedle projektu ZTM mogłoby pojechać prosto do Wału..., a wbrew pozorom mało komu będzie się chciało zasuwać - szczególnie zimną do czerwoniaka na TS...
Bastian pisze:Narysuj sobie obydwie na mapie, to będziesz wiedział. Poza tym kasację 416 można zastąpić niezłymi połączeniami alternatywnymi (a choćby 515/5 + 509), zaś nowa linia zaoferuje istotną poprawę połączenia między całymi częściami miasta, bez którego trzeba albo jechać przez centrum (przez co rozumiem także Politechnikę), albo kombinować z przesiadkami z obecnej 143.
141 nie jedzie przez Politechnikę... :roll: ;)
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 wrz 2007, 16:35

R-11 Kleszczowa pisze:
Bastian pisze:Narysuj sobie obydwie na mapie, to będziesz wiedział. Poza tym kasację 416 można zastąpić niezłymi połączeniami alternatywnymi (a choćby 515/5 + 509), zaś nowa linia zaoferuje istotną poprawę połączenia między całymi częściami miasta, bez którego trzeba albo jechać przez centrum (przez co rozumiem także Politechnikę), albo kombinować z przesiadkami z obecnej 143.
141 nie jedzie przez Politechnikę... :roll: ;)
Misiu kolorowy, ile czasu z ZP Płowiecka do <M> Służew jedzie 141, a ile jechałoby 515/6?

W relacji Ursynów - Praga nie ma, jak mi się wydaje, takich rozbieżności przy połączeniach alternatywnych - zwłaszcza uwzględniając PCO (Przeciętny Czas Oczekiwania ;)).

Co do 168 - mogę się zgodzić, czysto intuicyjnie bardziej mi się podoba przebieg przez całą Fieldorfa.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 05 wrz 2007, 16:48

Bastian pisze:
R-11 Kleszczowa pisze: 141 nie jedzie przez Politechnikę... :roll: ;)
Misiu kolorowy, ile czasu z ZP Płowiecka do <M> Służew jedzie 141, a ile jechałoby 515/6?

W relacji Ursynów - Praga nie ma, jak mi się wydaje, takich rozbieżności przy połączeniach alternatywnych - zwłaszcza uwzględniając PCO (Przeciętny Czas Oczekiwania ;)).
No dobra - przyjmuję. Chociaż nadal nie widzą mi się te tłumy czekające z napięciem na najbliższy kurs czerwonej linii na TS. Naprawdę myślicie, że do jej zapełnienia wystarczy Anin, Marysin i Rembertów oraz Wesoła i ew. ludzie z podmiejskich (och - jaka tam będzie wygodna przesiadka z nich :rotfl: ) Międzylesie, Radość i Zastów na TS i Mokotów wybierze 119 - jeszcze jakby wreszcie mogło pomknąć przez Wąbrzeską, Falenica pojedzie 146 do TS... Moim zdaniem zbyt uparcie lansuje się skierowanie tej linii nowym odcinkiem TS... Znacznie praktyczniejszym byłoby skierowanie jej przez Gocław np. na Witolin. Przesiadki ze wspomnianych dzielnic byłyby przy Promenadzie i nad Wałem, a dodatkowo linia łapałaby zapełnienie na Gocławiu znaaaaaaaacznie większe niż na wygwizdowie na TS. Wtedy wskazane byłoby aby ta linia jechała Umińskiego :-k
Bastian pisze: Co do 168 - mogę się zgodzić, czysto intuicyjnie bardziej mi się podoba przebieg przez całą Fieldorfa.
:grin:
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 wrz 2007, 17:16

R-11 Kleszczowa pisze:Moim zdaniem zbyt uparcie lansuje się skierowanie tej linii nowym odcinkiem TS... Znacznie praktyczniejszym byłoby skierowanie jej przez Gocław np. na Witolin.
Zwróć uwagę, że Gocław zachowuje dwie linie na TS: 168 i 301. Nowa linia to szansa na odciągnięcie iluś tam ludzi od TŁ, której nie daje nawet 143 - bo zbyt długo jedzie, nawet mimo dość prostego przebiegu przez Gocław. Czemu wszyscy po tamtej stronie tak wrzeszczą o linie do Politechniki? Cukierki tam rozdają? Czy też chodzi w sporej mierze o ludzi jadących stąd metrem na południe? Im nowa linia może naprawdę znacznie skrócić czas podróży. Skoro winiki symulacji frekwencyjnych były zachęcające, to warto spróbować.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 05 wrz 2007, 17:30

Bastian pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Moim zdaniem zbyt uparcie lansuje się skierowanie tej linii nowym odcinkiem TS... Znacznie praktyczniejszym byłoby skierowanie jej przez Gocław np. na Witolin.
Zwróć uwagę, że Gocław zachowuje dwie linie na TS: 168 i 301. Nowa linia to szansa na odciągnięcie iluś tam ludzi od TŁ, której nie daje nawet 143 - bo zbyt długo jedzie, nawet mimo dość prostego przebiegu przez Gocław. Czemu wszyscy po tamtej stronie tak wrzeszczą o linie do Politechniki? Cukierki tam rozdają? Czy też chodzi w sporej mierze o ludzi jadących stąd metrem na południe? Im nowa linia może naprawdę znacznie skrócić czas podróży. Skoro winiki symulacji frekwencyjnych były zachęcające, to warto spróbować.
Hmmm.... z jednej strony racja. Z drugiej strony 143 i 301 puste nie kursują. A najwięcej pasażerów nie łapią przy Płowieckiej (143) tylko na Gocławiu. Dla wielu tamtych rejonów linia do Politechniki = linia do centrum. Kto chce jechać na południe przesiądzie się do 301 w stronę Górnego Mokotowa, a do 143 na Dolny Mokotów. 301 z racji jazdy na Górny Mokotów nadal będzie atrakcyjne dla pasażerów. 515 przejmie jednak ludzi ze 143 i ew. ze 141... hmmm no może i warto spróbować :-k Chociaż ogromną zaletą 143 jest jazda przez osiedla - 515 będzie je omijało szerokim łukiem... To będzie linia, która będzie łączyła Płowiecką z Doliną Służewiecką i Metrem Służew. Bo po drodze to będą szczątkowe ilości pasażerów. Jeżeli faktycznie jest zapotrzebowanie na taką tranzytową linię to OK. Ale jakoś mnie to nadal nie przekonuje szczególnie, że będzie 168 z osiedla Stegny na Gocław i Grochów.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 05 wrz 2007, 17:45

Ponawiam tedy prośby o rozsądek. Naprawdę 1/3 Gocławia (tak ta na której mieszkam, jeszcze "sobkiem" jak to pisano do mnie na PM ](*,) ) traci na wypchnięciu wszystkiego przez Bora. Przystanek Gocław póki nie dojazdu od strony Os.Las nie jest i nie będzie węzłem przesiadkowym. Po co psuć na siłę co dobre.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

ODPOWIEDZ