(!) Tramwajem na Tarchomin
Moderator: Wiliam
Rozumiem, że w szczycie ekspresy, poza coś+2 nie wystarczą?
Niestety nie. Mieszkam tu ponad 5 lat, więc wiem. Rano na pierwszym przystanku jest już sajgon.
214 (w wersji 2012) - był to pożyteczny muchowóz; choć nieekonomiczny, dowoził do eSKaeMki.
Teraz 101 w szczycie kursuje co 10 minut. Po okrojeniu zostałoby co ile? Może zamiast tego lepiej dołożyć brygadę albo dwie do E-6/8?
101 kursuje co 10 minut przez cały tydzień od rana do wieczora. Teraz to zbytni luksus. Co 15 minut spokojnie dałoby radę.
O dokładaniu brygad nie ma mowy, bo bieda przecież.
214 (w wersji 2012) - był to pożyteczny muchowóz; choć nieekonomiczny, dowoził do eSKaeMki.
Miałem na myśli dołożenie brygad w kontekście wycięcia 101Mario pisze:101 kursuje co 10 minut przez cały tydzień od rana do wieczora. Teraz to zbytni luksus. Co 15 minut spokojnie dałoby radę.
He he
Chodzi jednak o coś więcej, tj. o zapewnienie połączenia Tarcho i Dworów z ZP Prozy, które realizuje linia 101. Ta z pozoru niewiele znacząca relacja jest w skali mikro stosunkowo ważna, by kontynuować ją nieco słabszą 101.
101 jako 5xx bez przystanków wspólnych z 2 na Tarchominie, do tego E-8 rano i popołudniu, E-6 do wycięcia.
Domasie, a co z ZP Prozy? Chcesz 5xx pchać dołem?
Ja chyba też jestem za. Takie 508 na trasie Nowodwory - Metro Młociny z przystankami po drodze: Prozy, Tarchomin (tylko w stronę Nowodworów ze względu na ... bazarek), Mehoffera (w obu kierunkach jako dojazd także do przesiadek), Stefanika, Nowodwory (przy rondzie). Częstotliwość 4/10/4/10. Nie wiem tylko czy rano te 4 wystarczy, bo to de facto obcięcie 101. Większa liczba przystanków ma zachęcić w przyszłości do "wycięcia" linii bo oddaniu tramwaju do Ordonówny.
ZP Prozy ma 114Mario pisze:Domasie, a co z ZP Prozy? Chcesz 5xx pchać dołem?
Nie zrozumieliśmy się. Chodzi o połączenie Tarcho z Prozy.
To niech 5xx zatrzymuje się tam na żądanie.
Przecież chodzi właśnie m.in. o przesiadkę na ZP Prozy do 114 (i 181, 303) w kierunku UKSW. Tak z Tarchomina też dojeżdżają i nie zapewnia tego tramwaj.Domas pisze:ZP Prozy ma 114Mario pisze:Domasie, a co z ZP Prozy? Chcesz 5xx pchać dołem?
Ależ zapewnia. Wystarczy dojechać do Zajezdni Żoliborz i stamtąd cofnąć się 114. Aż taki wysiłek?
No wiesz, 114 w pewnych godzinach jest zwyczajnie niezabieralne, a 181 i 303 jednak oferują rezerwę miejsc.