Światła, które są na "rondach" w rzeczywistości są na skrzyżowaniach z wyspą centralną. Tym się to różni od normalnego ronda, że wjeżdżając na skrzyżowanie z wyspą centralną, a chcesz jechać prosto, to ... nie musisz skręcać. Na normalnym rondzie musisz skręcić w prawo, inaczej wjedziesz w trawnik pośrodku.Plesim pisze:nie da inaczej niż przez sygnalizację świetlną. Przecież u nas probuje się ją stawiać nawet na rondach.
Przebudowa skryĹźowania WĹoĹciaĹska / SĹowackiego
Moderator: Wiliam
- tarantula01
- Kontakt:
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Miałem na myśli Babkę, które napewno rondem jest.tarantula01 pisze:Światła, które są na "rondach" w rzeczywistości są na skrzyżowaniach z wyspą centralną. Tym się to różni od normalnego ronda, że wjeżdżając na skrzyżowanie z wyspą centralną, a chcesz jechać prosto, to ... nie musisz skręcać. Na normalnym rondzie musisz skręcić w prawo, inaczej wjedziesz w trawnik pośrodku.Plesim pisze:nie da inaczej niż przez sygnalizację świetlną. Przecież u nas probuje się ją stawiać nawet na rondach.
Sposobów jest kilka, ale to było już wałkowane. Bardziej chodziło mi o przykład, że w Warszawie zawsze idzie się po najmniejszej linii oporu. Bardziej praktyczne (choć często i droższe) rozwiązania nie wchodzą w grę. Kiedyś we Francji widziałem skrzyżowanie połączone z rondem na którym była sygnalizacja świetlana. Polegało to na tym, że kto chciał jechać prosto przecinał krzyżówke na swoim zielonym, środkiem skrzyżowania. Kto chciał skręcić wjeżdzał na rondo na ktorym też były światła i skręcał w swoją stronę, na zielonym w prawo bez czekania, a w lewo dojeżdzał do środka skrzyżowania i czekał na swoje światło.geograf pisze:Światła może w tym przypadku nie są idealne, ale jaki masz pomysł na udrożnienie Ronda Babka?
Wiadukt, tunel?
(Tak z ciekawości)
- Bastian
- Sułtan Maroka
Często taki model skrzyżowania jest używany w Rosji.Plesim pisze:Sposobów jest kilka, ale to było już wałkowane. Bardziej chodziło mi o przykład, że w Warszawie zawsze idzie się po najmniejszej linii oporu. Bardziej praktyczne (choć często i droższe) rozwiązania nie wchodzą w grę. Kiedyś we Francji widziałem skrzyżowanie połączone z rondem na którym była sygnalizacja świetlana. Polegało to na tym, że kto chciał jechać prosto przecinał krzyżówke na swoim zielonym, środkiem skrzyżowania. Kto chciał skręcić wjeżdzał na rondo na ktorym też były światła i skręcał w swoją stronę, na zielonym w prawo bez czekania, a w lewo dojeżdzał do środka skrzyżowania i czekał na swoje światło.geograf pisze:Światła może w tym przypadku nie są idealne, ale jaki masz pomysł na udrożnienie Ronda Babka?
Wiadukt, tunel?
(Tak z ciekawości)
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
A w Pile są takie skrzyżowania bez sygnalizacji. I funkcjonują całkiem nieźle, choć jak wjeżdżasz na nie pierwszy raz, to zastanawiasz się, jak pojechać.tarantula01 pisze:Światła, które są na "rondach" w rzeczywistości są na skrzyżowaniach z wyspą centralną. Tym się to różni od normalnego ronda, że wjeżdżając na skrzyżowanie z wyspą centralną, a chcesz jechać prosto, to ... nie musisz skręcać. Na normalnym rondzie musisz skręcić w prawo, inaczej wjedziesz w trawnik pośrodku.
Przsunięcie przejścia, tunel, kładka. Z naciskiem na opcję nr 2.geograf pisze:pomysł na udrożnienie Ronda Babka
xxx
- MeWa
- Cukiereczek
skoro już jesteśmy przy rondach - zwykle jest tak, że pierwszeństwo ma samochód będący na rondzie, jednak w Częstochowie spotkałem się z odwrotnym przypadkiem - pierwszeństwo ma samochód wjeżdżające na rondo. Które rozwiązane jest korzystniejsze?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Bastian
- Sułtan Maroka
Z analizy sytuacji ruchowej. Pierwszeństwo dla wjazdu było przed remontem na pl. Zbawiciela...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
No i tam jeszcze na dodatek nie ma pasów na jezdni. Zawsze dziwiłem się jak oni sobie bez nich radząSiecool pisze:IMHO pierwsze, słynne studium przypadku to rondo dookoła Łuku Triumfalnego w Paryżu, gdzie funkcjonuje pierwszeństwo dla wjeżdżających, co powoduje korkowanie się tego interesu.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Kostka.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Mówisz zapewne między innymi o sławetnym rondzie przy Rodle? Znam je i faktycznie można się pogubićHieronim pisze:(...)A w Pile są takie skrzyżowania bez sygnalizacji. I funkcjonują całkiem nieźle, choć jak wjeżdżasz na nie pierwszy raz, to zastanawiasz się, jak pojechać.