StraĹź Miejska - po co oni istniejÄ ?
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Toś się zbłaźnił odrobinę:jacek pisze:Tobie na głowę, to pomysł, jak znalłGlonojad pisze:Albo nawet nakleić folię...
A propos folii - ZTCW nowe radiowozy policji są fabrycznie srebrne i niebieski pasek to właśnie folia...
W straży miejskiej to nawet wzoru malowania nie potrafią dobrze zerżnąć...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
W kurierze podali, że policja po obejrzeniu tych samochodów stwierdziła, że jednak się różnią i zezwoliła na ich użytkowanie. Nie wykluczone, że na pojazdach z boku pojawi się szachownica, która pozwoli mieszkańcom Warszawy rozróżnić radiowozy.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
-
- Zbanowany
Ciekawe czy sie zorientowali że to Fusiony, a nie FocusyBernard pisze:W kurierze podali, że policja po obejrzeniu tych samochodów stwierdziła, że jednak się różnią i zezwoliła na ich użytkowanie. Nie wykluczone, że na pojazdach z boku pojawi się szachownica, która pozwoli mieszkańcom Warszawy rozróżnić radiowozy.
Oczywiście się nie dogadali. To się robi już śmieszne... Policja będzie dawać mandaty strażnikom, a strażnicy w zamian odholują im auta z ulicy.
http://www.polskatimes.pl/warszawa/6841 ... ,id,t.htmlPolska The Times pisze:Policja i straż będą się nawzajem karać
Marcin Zieliński 2008-12-09 10:03:00, aktualizacja: 2008-12-09 10:14:05
W czwartek na ulice Warszawy wyjadą nowe samochody straży miejskiej. Będą łudząco podobne do radiowozów policji.
Stąd awantura pomiędzy tymi służbami, którą opisaliśmy już 10 dni temu. Według ustawy o policji, srebrnymi samochodami z niebieskim paskiem na boku mogą jeździć jedynie policjanci. A 37 nowych fordów fusion (wartych ponad 2 miliony 800 tysięcy zł) straży pomalowano również na kolor srebrny z granatowym paskiem. Jedyne, co odróżnia je od policyjnych, to napis na drzwiach.
Jeszcze kilka dni temu policjanci i strażnicy zapewniali, że na pewno dojdą do jakiegoś porozumienia w tej sprawie. Nic z tego jednak nie wyszło. Policja sprzeciwia się dopuszczeniu do służby aut straży.
Samochody tej ostatniej były do tej pory białe z żółto-czerwonymi paskami po bokach.
Jednak komendant do spraw logistyki Danuta Cimaszewska postanowiła to zmienić. Powodem takiej decyzji, jak sama przyznała, były względy praktyczne, ponieważ białe auta szybciej się brudziły. Dlatego zamówiła srebrne.
Według Komendy Głównej różnice są na tyle małe, że warszawiacy mogą mylić obie służby. Dlatego policjanci uznali, że barwy samochodów straży muszą zostać zmienione. - Podczas spotkania kierownictwa Biura Logistyki KGP z kierownictwem straży miejskiej m.st. Warszawy ustalono, że do radiowozów zostaną domalowane elementy w kolorach Warszawy (żółto-czerwonych) umożliwiające jednoznaczną identyfikację - mówi Krzysztof Hajdas, oficer prasowy z KGP.
Jednak komendant straży miejskiej twierdzi, że żadnego spotkania nie było. Mało tego, zapewnia, że samochody nie będą przemalowane. - Z naszymi samochodami wszystko jest w porządku - mówi "Polsce" Zbigniew Leszczyński, komendant. - Dlatego nie zamierzamy nic z nimi robić.
Obecnie czekają na zarejestrowanie i wyjadą jeszcze w tym tygodniu na ulice - dodaje. Jeśli komendant spełni swoją zapowiedź, policjanci będą musieli karać strażników miejskich mandatami lub wnioskami do sądów grodzkich. Strażnicy odgrażają się z kolei, że będą polować na radiowozy policyjne zaparkowane w niedozwolonych miejscach. W grę wchodzi nawet ich odholowywanie.
Nieoficjalnie udało się nam dowiedzieć, że straż miejska nie zamierza przemalowywać swoich samochodów, bo oznaczałoby to przyznanie się do błędu. W takim przypadku ktoś musiałby ponieść za to odpowiedzialność. Ponadto w budżecie miejskiej formacji nie ma pieniędzy na zmianę barw nowych aut. A jest to kwota niebagatelna. Z wyliczeń strażników koszt takiej operacji mógłby sięgnąć nawet 100 tys. złotych.
Pozdrawiam.
-
- Zbanowany
8917 pisze:Nieoficjalnie udało się nam dowiedzieć, że straż miejska nie zamierza przemalowywać swoich samochodów, bo oznaczałoby to przyznanie się do błędu.
No i jak w tym kraju ma być dobrze, skoro nawet w takich kwestiach, nie mogą sie takie służby dogadać, strasząc sie nawzajem mandatami8917 pisze:Jeśli komendant spełni swoją zapowiedź, policjanci będą musieli karać strażników miejskich mandatami lub wnioskami do sądów grodzkich. Strażnicy odgrażają się z kolei, że będą polować na radiowozy policyjne zaparkowane w niedozwolonych miejscach. W grę wchodzi nawet ich odholowywanie.
ŻW pisze:Znikający papier toaletowy skłócił straż miejską
Afera w formacji: strażnicy wynoszą do domów papier toaletowy. Sprawa dotarła już do komendantury.
Papier toaletowy szary, miękki, perforowany, wykonany z czystej celulozy, osiem sztuk w opakowaniu można kupić już za niecałe 4,5 zł. Niby niewiele, ale okazuje się, że jest w stołecznej SM artykułem pożądanym. I to tak bardzo, że funkcjonariusze zabierają przydzielone im na służbę rolki papieru do domów.
O procederze zrobiło się głośno, gdy rzecz w mocnych słowach określiła zastępca komendanta ds. logistyki Danuta Cimaszewska. Gdy dowiedziała się o tym, miała powiedzieć (cytat oryginalny): „O szesnastej jak ci ten strażnik, wiesz, z tym papierem, no właśnie tym szarym, o którym mówicie, tak on idzie do domu i targa je do domu, to mnie po prostu jest trochę wstyd, że on jest moim kolegą. Tak naprawdę, że jest takim gó....zjadem. Bo tak naprawdę to ile kosztuje ta rolka papieru, dwa złote?“.
Cytat pochodzi z pisma, jakie strażnicy wysłali do komendanta SM. Funkcjonariuszy nie oburzyło, że ich koledzy wynoszą do domów papier, lecz to, że wynoszących zastępca komendanta brzydko nazwała.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Straż Miejska już dawno powinna być zlikwidowana (by nie rzecz, że w ogóle nie powinna powstać) - to taka śmiesznie zakompleksiona instytucja
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
-
- Zbanowany
No to wiadomo, jak ich teraz przekupić w razie potrzebyTGM pisze:Papier toaletowy szary, miękki, perforowany, wykonany z czystej celulozy, osiem sztuk w opakowaniu można kupić już za niecałe 4,5 zł. Niby niewiele, ale okazuje się, że jest w stołecznej SM artykułem pożądanym. I to tak bardzo, że funkcjonariusze zabierają przydzielone im na służbę rolki papieru do domów.
"Nie lubię poniedziałku"jacek pisze:No to wiadomo, jak ich teraz przekupić w razie potrzebyTGM pisze:Papier toaletowy szary, miękki, perforowany, wykonany z czystej celulozy, osiem sztuk w opakowaniu można kupić już za niecałe 4,5 zł. Niby niewiele, ale okazuje się, że jest w stołecznej SM artykułem pożądanym. I to tak bardzo, że funkcjonariusze zabierają przydzielone im na służbę rolki papieru do domów.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
Trochę odkopię temat o SM. Otóż mam ważną informację dla tych, którzy będą mieli nieprzyjemność zastać swoje auto na lawecie (jeszcze nie odholowane). Uważajcie, za co płacicie ! W przepisach jasno jest napisane, że jeśli właściciel pojazdu przyjdzie w momencie, gdy jego auto jest na lawecie, zdjęcie z lawety kosztuje tyle, co cała usługa holowania. Tymczasem ktoś wyższy rangą (jakiś naczelnik SM) nakazał, aby pobierać też dodatkową opłatę 28 zł za pierwszą dobę postoju na parkingu - co jest kompletnym absurdem! Z tej dodatkowej opłaty 8 zł trafia do kasy miasta a 20 zł do firmy holującej (nie pytajcie nawet o powiązania właścicieli z tym, kto nakazał pobierać te 28 zł...). No i kiedyś było średnio 150 aut w miesiącu odholowywanych, teraz liczba ta wzrosła parokrotnie...
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
Po pierwsze, to trzeba parkować zgodnie z przepisami w miejscach do tego przeznaczonych. Osoby, ktore zostawiają bezmyślnie samochody gdzie popadnie muszą zdawać sobie sprawę z konsekwencji i być przygotowane na opłaty. Komunikacja miejska w tym mieście istnieje.Paweł_K pisze:Trochę odkopię temat o SM. Otóż mam ważną informację dla tych, którzy będą mieli nieprzyjemność zastać swoje auto na lawecie (jeszcze nie odholowane). Uważajcie, za co płacicie ! W przepisach jasno jest napisane, że jeśli właściciel pojazdu przyjdzie w momencie, gdy jego auto jest na lawecie, zdjęcie z lawety kosztuje tyle, co cała usługa holowania. Tymczasem ktoś wyższy rangą (jakiś naczelnik SM) nakazał, aby pobierać też dodatkową opłatę 28 zł za pierwszą dobę postoju na parkingu - co jest kompletnym absurdem! Z tej dodatkowej opłaty 8 zł trafia do kasy miasta a 20 zł do firmy holującej (nie pytajcie nawet o powiązania właścicieli z tym, kto nakazał pobierać te 28 zł...).
I bardzo się z tego powinnismy cieszyć. Czekam na zdecydowane działania SM na placu StarynkiewiczaPaweł_K pisze:No i kiedyś było średnio 150 aut w miesiącu odholowywanych, teraz liczba ta wzrosła parokrotnie...
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.