Eee, te potrójne siedzenia bokiem sa fatalne bo ani tam się wygodnie nie da siedzieć, ani stać (nie ma uchwytów). Szkoda że powrócono do tego pomysłu.Filip7370 pisze:Te siedzenia znacznie luzują miejsce koło przeguba, te z 2007 mają beznadziejne dwa brydże.
Solarisy A8, U12 i U18 - dostawa 2008+2009
Teokryt pisze:He?
Kto to wymyślił i jakie jest wytłumaczenie konstrukcyjne? po to daje się rury wydechowe nisko żeby nie wzniecać pyłów ze spalin a one same były jak najniżej.
blam blam blam
W SU18
Silnik DAF PE228 231kW 314,16KM, Skrzynia biegów VOITH D864.5 4-biegowa
W SU12
Silnik DAF PE188 188kW 255,68KM, SKrzynia biegów VOITH D864.3 4-biegowa
Co do klimatyzacji to chyba taka sama będzie jak w obecnie eksploatowanych SU12 i SU18 w Warszawie, ale 100%-wej pewności nie mam.
W SU12
Co do klimatyzacji to chyba taka sama będzie jak w obecnie eksploatowanych SU12 i SU18 w Warszawie, ale 100%-wej pewności nie mam.
pozdrawiam Kozik
- chruscik
- Dysklawiaturzysta
- Kontakt:
IMHO sa swietne. w solarisach serii 81xx poprostu tam sie nie mieszcze...Rosa pisze:Eee, te potrójne siedzenia bokiem sa fatalne bo ani tam się wygodnie nie da siedzieć, ani stać (nie ma uchwytów). Szkoda że powrócono do tego pomysłu.Filip7370 pisze:Te siedzenia znacznie luzują miejsce koło przeguba, te z 2007 mają beznadziejne dwa brydże.
MOBILIS Ursus
No to jeśli im brakuje miejsca to niech zrobia dwa singlowe siedzonka, wtedy 2 osoby usiąda a ludzie którzy stoją będą się mieli czego chwycić.
W Manach jak jest trójeczka bokiem to są równiez barierki które służą zarówno tym siedzącym jak i stojącym. Ale MAN ma wg mnie o KLASĘ lepszy przegub, o sekcji a moznaby podyskutować
W Manach jak jest trójeczka bokiem to są równiez barierki które służą zarówno tym siedzącym jak i stojącym. Ale MAN ma wg mnie o KLASĘ lepszy przegub, o sekcji a moznaby podyskutować
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Taak, zwłaszcza te niezliczone schody, na pół metra wysokie podesty i siedzenia bokiem na pochyłym są "o klasę lepsze"... to jest niskowejściowy autobus udający niskopodłogowca.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Solaris
Pierwsze primo: rura wydechowa w dachu.
Moim skromnym zdaniem, nie jest to najszczęśliwszy pomysł. Z tego co tu wyczytałem, ma to na celu zmniejszenie możliwości grzania się silnika. Pozwolę sobie z tym nie zgodzić. Tłumik będzie dodatkowym źródłem ciepła, umiejscowionym zbyt blisko chłodnicy. Chyba, że otwór, w którym będzie umiejscowiony wylot tłumika, będzie na tyle duży, że pozwoli na odprowadzenie dodatkowej ilości ciepła. Z rysunku wynika, że ma byś podwójna żaluzja przy chłodnicy. Na chwilę obecną, rozwiązanie z żaluzją z boku, nie zdaje egzaminu. Przydała by się dodatkowa, na drzwiczkach technicznych (że tak się po laicku wyrażę), które są z tyłu lub właśnie otwór w dachu. Ilość gromadzącego się ciepła (od pracującego silnika i temperatury zewnętrznej) wdmuchiwanego na chłodnicę, nie pozwala na jej prawidłowe funkcjonowanie. Stąd przegrzewanie się silników latem.
Drugie primo: kabina kierowcy:
Z rysunku nie wiele wynika, a link do zdjęcia traktuję jako czarny humor
Z pogłosek, które słyszałem, kabina ma być do połówki I drzwi, ale jednocześnie nie sięgająca sufitu. Czy ktoś jest wstanie to potwierdzić lub zdementować?
może ktoś dysponuje jakimś zdjęciem, zdjęciami, ze stanu faktycznego. To prosiłbym o wrzucenie na forum lub na PW.
Moim skromnym zdaniem, nie jest to najszczęśliwszy pomysł. Z tego co tu wyczytałem, ma to na celu zmniejszenie możliwości grzania się silnika. Pozwolę sobie z tym nie zgodzić. Tłumik będzie dodatkowym źródłem ciepła, umiejscowionym zbyt blisko chłodnicy. Chyba, że otwór, w którym będzie umiejscowiony wylot tłumika, będzie na tyle duży, że pozwoli na odprowadzenie dodatkowej ilości ciepła. Z rysunku wynika, że ma byś podwójna żaluzja przy chłodnicy. Na chwilę obecną, rozwiązanie z żaluzją z boku, nie zdaje egzaminu. Przydała by się dodatkowa, na drzwiczkach technicznych (że tak się po laicku wyrażę), które są z tyłu lub właśnie otwór w dachu. Ilość gromadzącego się ciepła (od pracującego silnika i temperatury zewnętrznej) wdmuchiwanego na chłodnicę, nie pozwala na jej prawidłowe funkcjonowanie. Stąd przegrzewanie się silników latem.
Drugie primo: kabina kierowcy:
Z rysunku nie wiele wynika, a link do zdjęcia traktuję jako czarny humor
Z pogłosek, które słyszałem, kabina ma być do połówki I drzwi, ale jednocześnie nie sięgająca sufitu. Czy ktoś jest wstanie to potwierdzić lub zdementować?
może ktoś dysponuje jakimś zdjęciem, zdjęciami, ze stanu faktycznego. To prosiłbym o wrzucenie na forum lub na PW.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ja osobiście słyszałem, że wymóg wylotu na dachu wykosił konkurencję,m bo wymaga znacznych zmian w układzie wydechowym - katalizatory rzekomo muszą (albo powinny) być umieszczone poziomo.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Zgadza się. Są zdjęcia autorstwa Flasha.Solaris pisze:Z pogłosek, które słyszałem, kabina ma być do połówki I drzwi, ale jednocześnie nie sięgająca sufitu. Czy ktoś jest wstanie to potwierdzić lub zdementować?
-
Dęboszczak
Ale wiele Manów z poziomą zabudową silnika ma wydech na dachu. To nie jest taka sztuka go wyprowadzić.
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.