Układ linii tramwajowych z M2C

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 19 sty 2014, 0:01

osa pisze:Należy. Środkowy wiadukt przy Dw. Gdańskim już zresztą czeka na tory tramwajowe.
W ramach pompowania dodatkowego ruchu samochodowego do i tak niewydolnego już Śródmieścia?

osa

Post autor: osa » 19 sty 2014, 0:05

Nie, w ramach likwidacji odwiecznej prowizorki.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 19 sty 2014, 0:05

Osa, potrafię dyskutować przez setki postów z trollem, więc mogę się powtórzyć i tobie:
nie dla tras zwiększających samochodowy ruch do centrum.
One tylko zwiększają korki. Tłumaczyć dlaczego czy już sobie przypomniałeś?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 19 sty 2014, 0:07

Jakiej prowizorki? Parkingów na Andersa? A to se je likwidujmy, jak dla mnie można tam posadzić ziemniaki. Ale mówię nie zwiększaniu korków!

osa

Post autor: osa » 19 sty 2014, 0:10

Nie musisz mi tłumaczyć, bo to ogólnie słuszna idea, ale nie jestem zwolennikiem trzymania się dogmatów za wszelką cenę. Druga jezdnia ul. Andersa z torowiskiem tramwajowym pośrodku byłaby niczym innym jak przedłużeniem istniejącego już (dalej od centrum) układu drogowego 2X2 pasy ruchu na takich ulicach jak Mickiewicza czy Słowackiego. Bez przesady więc z tym pompowaniem ruchu do centrum w tym miejscu. On i tak się pompuje sam w codziennym korku od miejsca, gdzie się zwęża jezdnia.

Gdynianin

Post autor: Gdynianin » 19 sty 2014, 0:33

Będzie jeszcze większy. O prawie Lewisa-Mogridge’a słyszałeś? Ma to zastosowanie we wszystkich miastach. A brzmi mniej więcej tak: ruch powiększa się tak, aby maksymalnie wypełnić nową, zwiększoną przepustowość sieci drogowej. Co znaczy? Że jeśli teraz przejeżdża tam X samochodów pomimo zwężenia i kierowcy ci są w stanie postać sobie w korkach to przy całym ciągu 2x2 będziemy mieli ruch około 2X. I korki będą, ale nie przez zwężenie. Czym szersze mamy drogi, tym większe są na nich korki i tyle.

W kontekście planów zwężania Marszałkowskiej nie widzę sensu poszerzania tych kawałków. Za tą kasę wolałbym już przedłużenie tramwajów na Rudę itp.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 19 sty 2014, 0:49

Nie musisz mi tłumaczyć, bo to ogólnie słuszna idea, ale nie jestem zwolennikiem trzymania się dogmatów za wszelką cenę. Druga jezdnia ul. Andersa z torowiskiem tramwajowym pośrodku byłaby niczym innym jak przedłużeniem istniejącego już (dalej od centrum) układu drogowego 2X2 pasy ruchu na takich ulicach jak Mickiewicza czy Słowackiego. Bez przesady więc z tym pompowaniem ruchu do centrum w tym miejscu. On i tak się pompuje sam w codziennym korku od miejsca, gdzie się zwęża jezdnia.
Piszesz, że rozumiesz, a jednocześnie, że korek pompuje, a nie dławi. To zdecyduj się.

Andersa to ten sam przypadek, co Wołoska czy druga jezdnia Jerozolimskich między Niemcewicza a pl. Zawiszy.
Wiadukt koło Gdańskiego to analogiczny przypadek do stacji M Stadion. Przepłacenie pod przewymiarowaną infrastrukturę (druga jezdnia Andersa, III linia metra) nie uzasadnia jej budowy wbrew interesowi ogółu.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 sty 2014, 9:12

A ja miałem w swoim czasie pomysł, by skręcić w Anielewicza i zrobić terminal w ZP Nalewki, a więc obok MŻP ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 19 sty 2014, 10:46

Druga jezdnia na Andersa musi powstać. Przecież ona jest w kierunku OD CENTRUM.
Przecież na jezdni w stronę centrum można i tak zostawić JEDEN pas,
a dodatkowo zrobić BUSPAS (choćby nic po nim nie jeździło - ale nawet dla karetek i służb warto).
Wtedy kompletnie nic się nie zmieni DO CENTRUM, a Bankowy się odrobinę uporządkuje
(oprócz może tego, że łatwiej będzie wjechać na zachodni Muranów i trochę on odetchnie,
bo przecież i tak sporo samochodów jeździ przez to równoległymi uliczkami do Andersa).
ŁK

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 19 sty 2014, 10:50

Teraz to już nie ma sensu nic tam budować z inwestycji samochodowych. Nie te czasy.

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 19 sty 2014, 12:44

A ja się przewrotnie zgodzę z osą ale z zupełnie innych powodów.
W tej chwili mamy dojazd do ścisłego centrum realizowany za pomocą Andersa (1 pas do C) oraz JP II (3 pasy do C) - czyli w sumie 4 pasy do C. Przebudowa Andersa na 2x2 powinna się odbyć tylko i wyłącznie z jednoczesną przebudową JP II do 2x2.
Mrzonki? Nie - opcja full-wypas modernizacji torowiska w JPII przewiduje takie zwężenie JP II z wybudowaniem wydzielonych lewoskrętów (w tym sławne Stawki) oraz przestawieniem niektórych i poszerzeniem wszystkich platform przystankowych (no i sygnalizacją protramwajową do R Babka). Tyle że w obecnej chwili byłby to zamach na głosujące w wyborach i szczekające na forach internetowych samochody (tak, świadomie napisałem samochody, zwłaszcza że wiele z nich ma rejestracje WZ i WL) - i to jest jeden z głównych powodów dla których ta modernizacja idzie jak krew z nosa - miasto w tej chwili woli modernizację "na odwal się" z zachowaniem status quo co oznacza zakonserwowanie obecnego stanu na kolejne lata (nie wiedziałeś o tym osa?).
W takiej sytuacji (pierwszy akapit) mamy nadal 4 pasy do C ale na rozmieszczone bardziej symetrycznie w centrum, uporządkowany układ tramwajowo-drogowy na ciągu Andersa-Marszałkowska (cały czas torowisko w pasie rozdzielającym), dodatkowo można pomysleć o lepszych dla pieszych rozwiązaniach w ciągu JP II i ograniczeniu tej autostrady za Rondem ONZ (obecnie 2x4-5 pasów).

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 19 sty 2014, 12:51

Brzmi to logicznie ale tych szczekaczy na forach tym nie przekonasz. Bo znowu będzie remont w centrum. Bo znowu korki, objazdy. Władza będzie się bała jednoczesnego poszerzenia Andersa i zwężenia Jana Pawła II. Dlatego moim zdaniem lepiej żeby teraz było tak jak jest.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 19 sty 2014, 19:17

Łukasz pisze:Druga jezdnia na Andersa musi powstać. Przecież ona jest w kierunku OD CENTRUM.
Przecież na jezdni w stronę centrum można i tak zostawić JEDEN pas,
a dodatkowo zrobić BUSPAS (choćby nic po nim nie jeździło - ale nawet dla karetek i służb warto).
Wtedy kompletnie nic się nie zmieni DO CENTRUM, a Bankowy się odrobinę uporządkuje
Faktycznie, bo nowowygenerowany ruch odcentrowy nigdy nie będzie jeździł do centrum.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 sty 2014, 20:13

Nawet, jeśli przyjmiemy, że św. Żoliborz musi mieć 4 pasy do miasta (a uważam, że nie musi, skoro Bródno nie musi mieć mostu Krasińskiego - w końcu chcieli być wsią spokojną :p), to uważam, że dużo sensowniej (a zwłaszcza taniej) jest przesunąć jeden (tłuczniowy przy tym) tor między Anielewicza a Międzyparkową i zrobić po zachodniej stronie układ 1x4 (z azylami), niż przebudowywać torowisko na odcinku od Królewskiej do Arsenału (bo tam rezerwy pod drugi tor nie ma przecież) i od Międzyparkowej do placu Łylsona. Zakres robót, tak drogowych jak torowych, jest po prostu nieporównywalny.

Wiem, na Królewskiej jest przejazd ukośny przy Ogrodzie Saskim tramwaje zgrzytają. No i co z tego?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 19 sty 2014, 20:22

Od Królewskiej do Ratuszplacu to ja bym najchętniej przysunął wschodnią jezdnię (wraz z tramwajami) do zachodniej. Ale tego się nie da zrobić przez metro. Chociaż, gdyby trochę trawniczka nadgryźć przy d. Żabiej...

ODPOWIEDZ