[PL] Infrastruktura drogowa

Moderator: JacekM

Rosa

Post autor: Rosa » 28 gru 2006, 15:59

R-9 Chełmska pisze:
Czy te telefony są jesze teraz tak naprawde potrzebne?
Czy bezpieczeństwo na drodze jest tak naprawdę potrzebne?
I dlatego wolałbym żeby pieniądze przeznaczone na założenie i konserwację tych telefonow przeznaczono na lepsze i czytelniejsze oznakowanie.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 28 gru 2006, 18:20

R-11 Kleszczowa pisze:Prywatny inwestor będzie ją budował jak najlepiej bo musi mu się zwrócić budowa i jeszcze na tym zarobić.
Ale po co mają budować, jak i przy nie budowaniu dostaja kasę? Przynajmniej tak było do tej pory. Dlatego nic się nie ruszało. Za mordę wzięli tych od Autostrady Wielkopolskiej to w końcu coś zrobili dalej za Poznań, ale takto, też mieli to w nosie...
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 28 gru 2006, 18:55

Piotrek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Prywatny inwestor będzie ją budował jak najlepiej bo musi mu się zwrócić budowa i jeszcze na tym zarobić.
Ale po co mają budować, jak i przy nie budowaniu dostaja kasę? Przynajmniej tak było do tej pory. Dlatego nic się nie ruszało. Za mordę wzięli tych od Autostrady Wielkopolskiej to w końcu coś zrobili dalej za Poznań, ale takto, też mieli to w nosie...
Ale teraz budują dalej...Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. A np. A-1 jak dobrze pójdzie będzie budował włoski koncern "Autostrade" (obsługują między innymi najstarszą autostrade świata) i myślę, że im będzie zależało na budowie. Chodzi o odcinek na południe od Strykowa. A opóźnienia jakie ma rząd na odcinku Toruń- Stryków to nic tylko siadać i płakać :(
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 28 gru 2006, 19:19

Ale teraz budują dalej...
Teraz tak, bo w końcu rząd postawił im ultimatum. Żebyś nie myślał, że ja jestem jakiś za obecbym rządem czy coś, tylko po prostu wiem, akurat, że prywtanym inwestorom było za dobrze, i Kaczor słusznie popostawiał jakieś ulimata.
R-11 Kleszczowa pisze:A np. A-1 jak dobrze pójdzie będzie budował włoski koncern "Autostrade" (obsługują między innymi najstarszą autostrade świata) i myślę, że im będzie zależało na budowie.
Włosi ostatnio za wiele ostatnia nie umieja wybudować, no ale miejmy na dzieje, że tu im się uda dość zwinnie i szybko...
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 28 gru 2006, 19:23

Piotrek pisze:
Ale teraz budują dalej...
Teraz tak, bo w końcu rząd postawił im ultimatum. Żebyś nie myślał, że ja jestem jakiś za obecbym rządem czy coś, tylko po prostu wiem, akurat, że prywtanym inwestorom było za dobrze, i Kaczor słusznie popostawiał jakieś ulimata.
O popieranie PiSu to Cię nie posądzam ;). Ale PiS rzucał też kłody pod nogi Autostradzie Wielkopolskiej przy okazji budowy odcinka Nowy Tomyśl- Granica państwowa.
Piotrek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:A np. A-1 jak dobrze pójdzie będzie budował włoski koncern "Autostrade" (obsługują między innymi najstarszą autostrade świata) i myślę, że im będzie zależało na budowie.
Włosi ostatnio za wiele ostatnia nie umieja wybudować, no ale miejmy na dzieje, że tu im się uda dość zwinnie i szybko...
Włosi już tyle wybudowali, że mogą teraz, korzystając z ogromnego doświadczenia, budować u nas.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 28 gru 2006, 19:30

R-11 Kleszczowa pisze:przy okazji budowy odcinka Nowy Tomyśl- Granica państwowa.
BTW kiedy mają budować do granicy? Tego akurat nie wiem, może i rzucali kłody :)
R-11 Kleszczowa pisze:Włosi już tyle wybudowali, że mogą teraz, korzystając z ogromnego doświadczenia, budować u nas.
Owszem doświadczenie mają, ale mówię - ostatnio nic nie mogą wybudować (jeśli chodzi o autostrady). A-24 od kilku albo i kilkunastu lat nie mogą skończyć, a na Sycylii jak stanęło tak stoi. No ostatnio jak byłem to ledwo ledwo, ale coś ruszyło.

A no i A-3 też tak nie za bardzo mogą jej wyremontować. No nie mniej faktycznie - doświadczenie mają :)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 28 gru 2006, 19:34

Piotrek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:przy okazji budowy odcinka Nowy Tomyśl- Granica państwowa.
BTW kiedy mają budować do granicy? Tego akurat nie wiem, może i rzucali kłody :)
R-11 Kleszczowa pisze:Włosi już tyle wybudowali, że mogą teraz, korzystając z ogromnego doświadczenia, budować u nas.
Owszem doświadczenie mają, ale mówie ostatnio nic nie mogą wybudować (jeśli chodzi o autostrady). A-24 od kilku albo i kilkunastu lat nie mogą skończyć, a na Sycylii jak stanęło tak stoi. No ostatnio jak byłem to ledwo ledwo, ale coś ruszyło.

A no i A-3 też tak nie za bardzo mogą jej wyremontować. No nie mniej faktycznie - doświadczenie mają :)
Po pierwsze: rząd chciał sam budować ten odcinek- jeszcze za Marcinkiewicza. Cała dokumentacja etc. była u Kulczyka (a to wróg Kaczorów jest :| ). Opóźnienia są. Ale jak dorbze pójdzie to może w 2007 roku zacznie się budowa.

Po drugie: faktycznie na południu Włoch autostrad nie ma tak jak na północy. Ale północ jest dużo bogatsza niż południe.

Po trzecie: mówisz o A3. Ja powiem o A4 na odcinku Mediolan- Turyn remont trwa już coś ok. 5 lat :]

Ale tak czy inaczej zbudowali już tyle autostrad, a dodatkowo są pionierami w tej dziedzinie. Dlatego też byłbym bardzo zadowolony gdyby własnie "Autostrade" budowało A1 :bow:
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 28 gru 2006, 19:37

R-11 Kleszczowa pisze:Ale północ jest dużo bogatsza niż południe.
No to fakt. Tam pieniądze "znikają" w zastraszającym tempie, nie wiadomo gdzie. Szczególnie na Sycylii no ale wiadomo mafia. Budowie mostu z Kalabrii na Sycylię też się sprzeciwiają ;)
R-11 Kleszczowa pisze:Dlatego też byłbym bardzo zadowolony gdyby własnie "Autostrade" budowało A1 :bow:
A kiedy się to rozstrzygnie?
R-11 Kleszczowa pisze:Cała dokumentacja etc. była u Kulczyka (a to wróg Kaczorów jest :| )
A no niestety, słynne.
R-11 Kleszczowa pisze:Ale jak dorbze pójdzie to może w 2007 roku zacznie się budowa.
To do 2010 może skończą...
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 28 gru 2006, 19:39

Piotrek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Dlatego też byłbym bardzo zadowolony gdyby własnie "Autostrade" budowało A1 :bow:
A kiedy się to rozstrzygnie?
Niestety nie wiem.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 sty 2007, 12:10

Obrazek
Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad tak zaplanowała przebieg drogi ekspresowej S8, że na granicy województw łódzkiego i wielkopolskiego jej nitki zamiast się łączyć, mijają się o ponad 5 km.

Droga ekspresowa S8 ma połączyć Wrocław z Łodzią, Warszawą i Białymstokiem. Na razie wybudowano tylko krótki odcinek pod Wrocławiem, w przyszłym roku prace mają ruszyć z kopyta, by do 2013 r. trasa była skończona.

Jest jednak zasadniczy problem. Na terenie województwa wielkopolskiego droga S8 ma przebiegać tak, by w Łódzkiem minąć Wieruszów od południa. Natomiast w planach dla województwa łódzkiego trasa ta ma biec na północ od Wieruszowa.

Oba projekty zostały przygotowane przez GDDKiA - z tym że jeden w Poznaniu, a drugi dwa lata później w Krakowie. Teraz się okazało, że dwa planowane odcinki drogi zamiast się łączyć, mijają się o 5,5 km!

Generalna Dyrekcja, próbując naprawić swój błąd, chciała skorygować bieg drogi na odcinku w Łódzkiem. - Przebieg na terenie województwa wielkopolskiego jest już zatwierdzony, natomiast na terenie województwa łódzkiego jest jedynie wpisany do Studium Zagospodarowania Przestrzennego - mówi Andrzej Maciejewski, rzecznik GDDKiA w Warszawie.

Sęk w tym, że nowa droga musiałaby przebiegać obrzeżami Wieruszowa, a na to nie zgadzają się mieszkańcy. - Trasa miała być obwodnicą naszej miejscowości. Teraz ma biec 350 m od domów i blisko zabytkowego centrum miasta. Nie zgodzimy się na to - zapewnia Iwona Szkopińska, burmistrz Wieruszowa. I dodaje, że stary wariant został wprowadzony do miejscowego i wojewódzkiego planu zagospodarowania przestrzennego. Samorządowcy dawno zapewnili tereny na planowany korytarz trasy i czekali na wybudowanie drogi. - Mieliśmy zaplanowaną rozbudowę gminy i chcieliśmy wykorzystać położenie przy tak ważnej trasie do przyciągnięcia inwestorów. Teraz dowiedzieliśmy się, że droga ma iść w innym miejscu, a w Generalnej Dyrekcji usłyszeliśmy tylko "przepraszam" - mówi burmistrz Szkopińska.

Także powiat kępiński, przez który przebiega S8 w Wielkopolskiem, nie zamierza przesuwać swojego korytarza trasy.

Przedstawiciele władz samorządowych spotkali się z urzędnikami GDDKiA, aby znaleźć rozwiązanie w sprawie mijającej się drogi. Do porozumienia nie doszło, pracownicy Generalnej Dyrekcji kazali samorządowcom, by dogadali się między sobą. Dali im czas do 15 stycznia.

Obrazek
:hahaha:
Albert Camus-"Dżuma"

Tm

Post autor: Tm » 02 sty 2007, 12:15

taki był kawał:
Jak się buduje drogi w ZSRR?
Jedna ekipa wyrusza z Leningradu, druga z Moskwy- jak się spotkają to będzie droga ekspresowa, a jak nie to autostrada.
nagle jakos przestało być to takie śmieszne
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 sty 2007, 12:18

Tm pisze:taki był kawał:
Jak się buduje drogi w ZSRR?
Jedna ekipa wyrusza z Leningradu, druga z Moskwy- jak się spotkają to będzie droga ekspresowa, a jak nie to autostrada.
nagle jakos przestało być to takie śmieszne
O tym samym pomyślałem :lol: . Tylko ja znałem wersję o Moskwie i Władywostoku ;) Aczkolwiek cała sprawa w całej swojej śmieszności jest tragiczna i żałosna #-o
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 02 sty 2007, 13:30

To będzie obwodnica Wieruszowa z obu stron #-o
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 sty 2007, 13:34

Piotrek pisze:To będzie obwodnica Wieruszowa z obu stron #-o
Do jakichkolwiek robót jeszcze daleko więc zapewne zostanie ustalona alternatywna wersja :-k
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 02 sty 2007, 13:36

R-11 Kleszczowa pisze: Do jakichkolwiek robót jeszcze daleko więc zapewne zostanie ustalona alternatywna wersja
Pewnie tak, ale już i jedni i drudzy się sprzeciwiaja, więc zanim się dogadają minie...kolejnych parę lat 8-[
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

ODPOWIEDZ