Komunikacja miejska na Gocławiu i Saskiej Kępie
Moderator: Wiliam
Saska Kępa powinna na tym zyskać, albowiem na Saskiej przestanie się pojawiać tłum Gocławian, którzy się tam obecnie przesiadają. Więc dla Saskiej Kępy zostanie więcej miejsca w pozostałych autobusach na Saskiej.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Niy racja, ale warunkiem brzegowym poprawy częstotliwości 502 była jego zmiana trasy. I gdyby to 502 miało rozkład na poziomie 15/20//20 to nikt nie powienien narzekać.
Przy tej częstotliwości może być kiepsko. 410 przez Waryńskiego co 15 po południu już średnio dawało radę. Rano natomiast świetnie zdzawało egzamin. Przy 30 minutach nikt na to czekać nie będzie. A trasa przez Meissnera też bedzie utrudniać zdjęcie potoku gocławskiego z Saskiej.
Myślę, że nie przestanie się pojawiać, ponieważ dla ludzi jeżdżących z przystanków na Bora (od Fieldorfa w stronę Saskiej Kępy) oraz z Afrykańskiej nadal nic się nie zmieni i będą tak jak do tej pory przesiadać się przy Saskiej. IMHO nowa trasa 502 nie załatwia sprawy dojazdu Gocławia na TŁ.pawcio pisze:Saska Kępa powinna na tym zyskać, albowiem na Saskiej przestanie się pojawiać tłum Gocławian, którzy się tam obecnie przesiadają. Więc dla Saskiej Kępy zostanie więcej miejsca w pozostałych autobusach na Saskiej.
Niestety. To jest poważna wada nowego 502, bo odcięte jest od niego połowa potencjalnych pasażerów. Już chyba lewpiej by było, gdyby przez Meissnera wracałby do Bora-Komorowskiego. Swoją drogą kto wie, czy po południu taka trasa nie będzie jednak najszybsza.
Dodałbym do tego przystanki Uminskiego i os Wilga.Lipa pisze:Myślę, że nie przestanie się pojawiać, ponieważ dla ludzi jeżdżących z przystanków na Bora (od Fieldorfa w stronę Saskiej Kępy) oraz z Afrykańskiej nadal nic się nie zmienipawcio pisze:Saska Kępa powinna na tym zyskać, albowiem na Saskiej przestanie się pojawiać tłum Gocławian, którzy się tam obecnie przesiadają. Więc dla Saskiej Kępy zostanie więcej miejsca w pozostałych autobusach na Saskiej.
502 bedzie raczej spełnieniem postulatów dotyczacych połaczenia z Politechnika a nie faktycznym stworzeniem czy wzmocnieniem tej relacji. Dla mnie osobiscie wieksze znaczenie ta 502 bedzie miała jako szybkie połączenie z przystankiem Trakt lubelski a co za tym idzie 142 czy 521. Oczywiście minusem będzie to że trzeba będzie wychodzić na konkretny kurs.
Ja w ogóle średnio widzę potrzebę połaczenia Gocław-Metro Politechnika czymś poważniejszym niż 4xx.
[ Dodano: 2008-04-14, 10:17 ]
[ Dodano: 2008-04-14, 10:17 ]
Wiesz dobrze, że jedną linią na Gocławiu nie da się stworzyć połaczenia dla wszystkich do danego punktu docelowego. A dwóch (czy trzech) linii tworzyć nie ma najmniejszego sensu. Więc nie marudź w temacie, w którym i tak powalczyć się nie da.Rosa pisze:Dodałbym do tego przystanki Uminskiego i os Wilga.
Jeśli linia 502 będzie kursować 15/30/15/30 to będzie miała dobre wykorzystanie a poza
szczytem nie musi tak często co 20 minut ponieważ zostanie wzmocnione 151 15/20/15/20 i skoordynowane z rozkładem 123.Zwiększy się popyt na linię 151 która była słabo wykorzystywana przez pasażerów.Natomiast jeśli chodzi o proponowaną trasę 502 przez Gocław nie mam żadnych zastrzeżeń.Gdyby zmienić trasę przez cały Gocław i dodatkowo skierować na trasę jak kiedyś 410 to trzeba by zmienić częstotliwość na 10/15/10/20 bo autobusy mogły być zapchane a poza tym brakuje brygad żeby można wzmocnić linię.
szczytem nie musi tak często co 20 minut ponieważ zostanie wzmocnione 151 15/20/15/20 i skoordynowane z rozkładem 123.Zwiększy się popyt na linię 151 która była słabo wykorzystywana przez pasażerów.Natomiast jeśli chodzi o proponowaną trasę 502 przez Gocław nie mam żadnych zastrzeżeń.Gdyby zmienić trasę przez cały Gocław i dodatkowo skierować na trasę jak kiedyś 410 to trzeba by zmienić częstotliwość na 10/15/10/20 bo autobusy mogły być zapchane a poza tym brakuje brygad żeby można wzmocnić linię.
Alez absolutnie nie chodzi mi o jakies łączenie Wilgi z Politechniką, mi wystarczy Saska i jesli zostanie wyprostowane 111 to na nic lepszego juz nie licze i niczego innego nie chcę , stwierdzam po prostu że z wielu przystanków gocławskich 502 obsłuży jedynie 4 i nie jest to jakaś linia zbawienie bez ktorej nie da się żyć.pawcio pisze:Ja w ogóle średnio widzę potrzebę połaczenia Gocław-Metro Politechnika czymś poważniejszym niż 4xx.
[ Dodano: 2008-04-14, 10:17 ]Wiesz dobrze, że jedną linią na Gocławiu nie da się stworzyć połaczenia dla wszystkich do danego punktu docelowego. A dwóch (czy trzech) linii tworzyć nie ma najmniejszego sensu. Więc nie marudź w temacie, w którym i tak powalczyć się nie da.Rosa pisze:Dodałbym do tego przystanki Uminskiego i os Wilga.
A to na pewno. Gocław długie lata żył bez 410 i może żyć dalej. Ale cierpi na tym głównie Saska Kępa, która musi z nami walczyć o miejsce w autobusach na Saskiej.