Fikander pisze:inż. Glonojad pisze:Podejrzewam, że dotyczy to znacznej większości podróży, mało kto przecież stwierdza, że "o, to skoczę sobie jutro do Szczecina".
Ale sporo osób w ostatniej chwili decyduje, którym pojedzie pociągiem, bo wyjdą wcześniej/później z pracy/zajęć.

Głos rozsądku!
Wiadomo, że wiele osób kupuje bilet tuż przed odjazdem pociagu, czasem nawet już na pokładzie (ostatnio na dworcu pojawiłem się 3 minuty przed odjazdem mojego...). Naprawdę cała dyskusja jest bezcelowa... Wystarczy, że pociąg jeździ dosyć często (IC>Kraków, posp>Łódź etc.), a już większość podróżnych nie wie, którym dokładnie będzie jechała (nie dotyczy to raczej tylko unikalnych relacji typu Świnoujście-Przemyśl, czy jakiś Rzeszów-Łeba). Brak miejscówek na pociągi pospieszne jest rzeczą zachęcającą do korzystania z usług PR, gdzie możesz sobie wygodnie usiąść, nie bojąc się o to, że zaraz objawi się ktoś z miejscówką... Przecież puste kasy spotyka się głównie we wsiach, czyli tam, gdzie pospieszne nie stają, a także w mniejszych miastach.
W zeszły poniedziałek obserwowałem kasę na dworcu w Czechowicach-Dziedzicach. Działały 3 okienka - 2 PR i jedno IC - przez większość czasu puste, skutecznie się zapełniały na kilka(naście) minut przed odjazdem każdego pociągu...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32