[ZTM] Jest decyzja środowiskowa dla tramwaju na Tarchomin
Moderator: Wiliam
Czyli wszyscy zainteresowani wiedzą, że będzie OK.tarantula01 pisze:Na wczorajszym spotkaniu było maksymalnie 15 mieszkańców Tarchomina. I drugie tyle osób z kręgów BDiK / ZTM / TW. Burmistrza też już nie było.
Przejeżdżałem bokiem ok 19 (nawet pisałem ci SMS-a czy warto jeszcze wejść).
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- tarantula01
- Kontakt:
SMSa widziałem. Szybko się skończyło (ok. 19:30)
Wczorajsze spotkanie także wyjątkowo szybko udało mi się streścić:
http://radny.com.pl/pisma/tw/ztm-tram10 ... ebieg-.pdf
PS. Nie mam jeszcze prezentacji ZTM, która była pokazywana mieszkańcom (podobno jest na stronie ZTM. Gdzie?)
Wczorajsze spotkanie także wyjątkowo szybko udało mi się streścić:
http://radny.com.pl/pisma/tw/ztm-tram10 ... ebieg-.pdf
PS. Nie mam jeszcze prezentacji ZTM, która była pokazywana mieszkańcom (podobno jest na stronie ZTM. Gdzie?)
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A ja się zastanawiam, kto wciąż się upiera przy niezgodnym ze sprawdzalną rzeczywistością opisem wagonu 120Na...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
Stary Pingwin
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie wiem i nie o to chodzi. Chodzi np. o upieranie się, że mają siedzenia tyłem do okna albo że będzie ich 36 (skąd u diabła akurat taka liczba?).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- tarantula01
- Kontakt:
Ja też nie wiem, ale np liczba SWINGów powiększyła się o 5 na linii do Tarchomina w ciągu 2 tygodni. Jeśli taki wzrost bedzie utrzymany to za 8 tygodni, na ostatnim spotkaniu informacyjnym okaże się, że linię będzie obsługiwać 50 wozów.
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No a kto powiedział o siedzeniach tyłem do okien? ZTM?
- Bastian
- Sułtan Maroka
Pomyłka to była, i tyle.tarantula01 pisze:liczba SWINGów powiększyła się o 5 na linii do Tarchomina w ciągu 2 tygodni. Jeśli taki wzrost bedzie utrzymany to za 8 tygodni, na ostatnim spotkaniu informacyjnym okaże się, że linię będzie obsługiwać 50 wozów.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
KtĂłrej spokojnie moĹźna byĹo uniknÄ Ä, tylko najwidoczniej jak zwykle ZTM wie lepiej i nie musi TW o nic pisaÄ.Bastian pisze:PomyĹka to byĹa, i tyle.tarantula01 pisze:liczba SWINGĂłw powiÄkszyĹa siÄ o 5 na linii do Tarchomina w ciÄ gu 2 tygodni. JeĹli taki wzrost bedzie utrzymany to za 8 tygodni, na ostatnim spotkaniu informacyjnym okaĹźe siÄ, Ĺźe liniÄ bÄdzie obsĹugiwaÄ 50 wozĂłw.
Pozdrawiamy przy okazji "fachowcow" z nadania politycznego.
- Bastian
- Sułtan Maroka
No, lepiej niech nic o TW nie piszeGlonojad pisze:ZTM wie lepiej i nie musi TW o nic pisać
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- tarantula01
- Kontakt:
Znalazłem prezentacje ze spotkań na stronie ZTM:
http://ztm.waw.pl/inwestycje.php?c=90&l=1
http://ztm.waw.pl/inwestycje.php?c=90&l=1
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nic tam o siedzeniach tyłem nie znalazłem. Chyba, że ZTMowi chodziło o deski sedesowe?
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... szcza.html![]()
Linia tramwajowa na Tarchomin - ratusz nie odpuszcza
Urzędnicy chcą ratować opóźniającą się coraz bardziej budowę linii tramwajowej na Tarchomin. Starają się o nową decyzję środowiskową dla tej inwestycji, ale dla znacznie krótszego odcinka do ul. Mehoffera
Linia tramwajowa na Tarchomin miała powstać równocześnie z mostem Północnym i zapewnić m.in. szybki dojazd do stacji metra Młociny. Inwestycji wciąż jednak zagrażają protesty, głównie mieszkańców północnej części Białołęki, m.in. z ul. Poetów. Nie chcą obok siebie nie tylko linii tramwajowej z nową pętlą w Winnicy, ale też szerokiej, dwujezdniowej ul. Światowida, którą zaplanowano wzdłuż torów. Dlatego zaskarżyli wydaną latem decyzję środowiskową.
A gdyby tak krótszy odcinek
Werdykt w tej sprawie wyda Samorządowe Kolegium Odwoławcze. W tej niepewnej sytuacji Zarząd Transportu Miejskiego przygotowuje alternatywny wariant. Właśnie złożył wniosek o nową decyzję środowiskową, tyle że dla krótszego odcinka do ul. Mehoffera, który i tak miał być budowany jako pierwszy, a poza tym nie wzbudza on protestów. - Zrobiliśmy to na wypadek, gdyby stara decyzja jednak się nie obroniła - mówi szef ZTM Leszek Ruta.
Urzędnicy optymistycznie zakładają, że drugą decyzję uzyskają już w grudniu. - Po trzech miesiącach? To nierealne. Pierwszą decyzją środowiskową wydano dopiero po 15 miesiącach - przypomina białołęcki radny Wojciech Tumasz. Wytyka też dziwne jego zdaniem zmiany projektowe. W najnowszym wariancie powstałaby dodatkowa pętla awaryjna przy ul. Botewa, w odległości jednego przystanku od końcowej pętli przy ul Mehoffera. - Taka pętla powinna się znaleźć bardziej pośrodku powstającego odcinka - zaznacza.
Igor Krajnow, rzecznik ZTM, twierdzi jednak, że lokalizacja dodatkowej pętli jest dobra. Ma służyć tylko na wypadek awarii tramwaju. Oznacza to, że byłaby używana tylko wtedy, gdyby któryś skład zepsuł się na zaledwie 700-metrowym odcinku ul. Światowida między ul. Botewa a Mehoffera.
ZTM twierdzi, że w grudniu będzie już gotowy projekt nowej linii i wszystkie niezbędne pozwolenia. - W styczniu będzie można ogłosić przetarg na budowę odcinka od trasy mostu Północnego do ul. Mehoffera. Liczymy, że prace skończą się pod koniec 2011 r. - zapowiada Igor Krajnow.
Problemy z linią
Innym problemem są jednak możliwe opóźnienia na budowie mostu Północnego, którym mają jeździć tramwaje. Prace mają spory poślizg z powodu kilku tegorocznych fal powodziowych na Wiśle. Wojciech Tumasz przyznaje, że mogą być też problemy z przebudową linii wysokiego napięcia, którą trzeba podwyższyć. Zarząd Miejskich Inwestycji Drogowych miał spóźnić się z wnioskiem do operatora o czasowe odłączenie linii w przyszłym roku. Agata Choińska, rzeczniczka ZMID, odpiera te zarzuty. - Wykonawca prac zgłosił już wniosek o czasowe odłączenie linii. Będzie przebudowywana wiosną. Liczymy też, że opóźnienia związane z powodzią da się nadrobić i most będzie gotowy w grudniu przyszłego roku. Wiele zależy jednak od tego, jaka będzie zbliżająca się zima - zaznacza Agata Choińska.
![]()
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9