Buspasy

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 mar 2012, 1:11

primoż pisze:Panowie i Panie, napiszmy to szczerze: obecny system na Grzybowskiej bez egzekwowania przepisów działa gorzej niż do dupy.
Działa niewystarczająco, marnie wręcz.

Tym niemniej:
Łukasz pisze:pewnie jest jeszcze jakaś grupa kierowców, którzy nie jeżdżą. Inaczej niż zamknięcia dla samochodów się nie da, żeby nie jeździli - zresztą i Mostem Śl.-D. też jeżdżą. Na pewno pewna grupa nie jeździ i coś to daje.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 16 mar 2012, 18:37

Bastian pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:Praktycznie nie zmieni się nic
To twoja hipoteza, a jakieś argumenty?
Nie zdarzyło mi się przez ładnych parę miesięcy codziennego śmigania tam zauważyć kogokolwiek, kto ujrzawszy znak by się nim w jakikolwiek sposób przejął. Poza tym jestem przeciwnikiem martwych przepisów, jeśli stoi znak, który zdecydowana większość ma w głębokim poważaniu, a służby odpowiedzialne za karanie nieprzestrzegania znaków mają gdzieś to, czy ktokolwiek na tę tabliczkę zwraca uwagę, to po cholerę w ogóle to ma tam stać?
Łukasz pisze:A mógł zabić! Skąd wiesz, czy nie spowodowałoby to tego, że stałbyś 8 cykli?
To, że jest mniej siusiakowo niż by mogło być nie oznacza, że pomysł się sprawdza.
A najbardziej mnie trafia, jak tkwię w korku na Grzybowskiej, przede mną widzę ileś różnych pojazdów, których tam nie powinno być, między tymi pojazdami radiowóz zawierający policjantów, którzy w żaden sposób nie reagują. Średnio raz w tygodniu zdarza się, że WRD wystawi parę pieszych policjantów z lizakami. Wtedy okazuje się, że kierowcy osobówek nie są jednak niewidomi i te znaki nie są niewidzialne, więc może to jest jakieś rozwiązanie?
A odnośnie buspasika na środku jezdni przy Żelaznej: SU12 stojąc na tym czymś łapie kołami linie z obu stron. Komu wysłać kwiaty za ten pomysł?
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 mar 2012, 19:09

Szeregowy_Równoległy pisze:Nie zdarzyło mi się przez ładnych parę miesięcy codziennego śmigania tam zauważyć kogokolwiek, kto ujrzawszy znak by się nim w jakikolwiek sposób przejął.
Ręczysz, że nie przybędzie samochodów po zdjęciu tych ograniczeń?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 16 mar 2012, 19:09

Szeregowy_Równoległy pisze:A odnośnie buspasika na środku jezdni przy Żelaznej: SU12 stojąc na tym czymś łapie kołami linie z obu stron. Komu wysłać kwiaty za ten pomysł?
Tak, ten buspas jest genialny. Kierowcy autobusów już coraz rzadziej z niego korzystają, gdyż jest za wąski i często trudno zjechać z niego przed Waliców. Za to polubili go taksówkarze, którzy nie mogą z niego korzystać.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 17 mar 2012, 10:45

Bastian pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:Nie zdarzyło mi się przez ładnych parę miesięcy codziennego śmigania tam zauważyć kogokolwiek, kto ujrzawszy znak by się nim w jakikolwiek sposób przejął.
Tego ograniczenia. Chodzi mi tylko o Królewska/Marszałkowska w kierunku Grzybowskiej. Moim zdaniem nic się nie zmieni po wywaleniu znaku i umożliwieniu autobusom jazdy z prawego pasa na wprost. Pomijam już, że dla części kierowców takie oznakowanie może być trochę dezorientujące, stoi znak zakazujący jazdy na wprost (nakazujący jazdę gdziekolwiek indziej), a jednocześnie jest imponujących rozmiarów pas do jazdy na wprost, na którym to pasie nie ma żadnej adnotacji typu "bus".

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 19 mar 2012, 22:53

Szeregowy_Równoległy pisze:Tylko np z Żelaznej nie wolno legalnie skręcić w żadną stronę w Grzybowską, są znaki które tego zabraniają(...)
W prawo nie można? :shock:

[ Dodano: |19 Mar 2012|, 2012 22:59 ]
Bastian pisze:
O. Dobrze postawione pytanie.
Tak na oko, z codziennych obserwacji, ruch pojazdów nieuprawnionych na tym ciągu nie przekracza 5%.
Ci którzy się nie przejmują albo są gamoniami nie wierzącymi w znaki albo robią to z premedytacją.
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 20 mar 2012, 17:36

JotPeCet pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:Tylko np z Żelaznej nie wolno legalnie skręcić w żadną stronę w Grzybowską, są znaki które tego zabraniają(...)
W prawo nie można? :shock:
Fakt, można. Niemniej jak się z Żelaznej skręci w prawo, w Grzybowską, to potem znaki nakazują skręcić w najbliższą przecznicę, a to już generalnie państwo kierowcy ignorują.
JotPeCet pisze:Tak na oko, z codziennych obserwacji, ruch pojazdów nieuprawnionych na tym ciągu nie przekracza 5%.
Ci którzy się nie przejmują albo są gamoniami nie wierzącymi w znaki albo robią to z premedytacją.
Mamy inne obserwacje, bo z moich wychodzi ponad 20% (co piąty albo więcej, uwzględniam przewozy osób). I są to głównie pojazdy kierowane przez tych, co znaki zwyczajnie olewają.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 20 mar 2012, 18:27

Bez tych znaków miałbyś tego więcej. Mnie na przykład. Chciałbyś?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 20 mar 2012, 18:32

pawcio pisze:Bez tych znaków miałbyś tego więcej. Mnie na przykład. Chciałbyś?
Chyba niezbyt dokładnie przekazałem który znak (konkretnie: jeden) mi przeszkadza: nakaz jazdy w prawo/lewo na skrzyżowaniu Królewska/Marszałkowska dla Królewskiej w kierunku Grzybowskiej. No, dwa, bo jest powtórzony :) Do pozostałych znaków zastrzeżeń nie mam, mam do ich przestrzegania i do służb odpowiedzialnych za pilnowanie tego, jak kierowcy przestrzegają znaków. Nie podoba mi się również parodia buspasa na Grzybowskiej przy Żelaznej. A co do ciebie: a wjeżdżaj, ja cię przysłonię przed drogówką, ty dziko śmigniesz, a drogówce sprzedamy jakiegoś przewoza albo gościa w Bardzo Drogim SUV-ie ;P

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 14 maja 2012, 17:43

Szeregowy_Równoległy pisze:Chyba niezbyt dokładnie przekazałem który znak (konkretnie: jeden) mi przeszkadza
Bardzo dokładnie przekazałeś, i to nawet kilkakrotnie. To coś z czytaniem ze zrozumieniem u niektórych jest nie tak...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 14 maja 2012, 18:29

Szeregowy_Równoległy pisze:Chyba niezbyt dokładnie przekazałem który znak (konkretnie: jeden) mi przeszkadza: nakaz jazdy w prawo/lewo na skrzyżowaniu Królewska/Marszałkowska dla Królewskiej w kierunku Grzybowskiej. No, dwa, bo jest powtórzony :)
No przecież bodajże już go nie ma :roll:

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 14 maja 2012, 18:31

Bastian pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:Chyba niezbyt dokładnie przekazałem który znak (konkretnie: jeden) mi przeszkadza: nakaz jazdy w prawo/lewo na skrzyżowaniu Królewska/Marszałkowska dla Królewskiej w kierunku Grzybowskiej. No, dwa, bo jest powtórzony :)
No przecież bodajże już go nie ma :roll:
Dziś jest 14 maja, odniosłeś się do mojej wypowiedzi z 20 marca. Marcowa wypowiedź mogła ulec dezaktualizacji. Levar w wykopki się pobawił i zamieszania narobił.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
yavorius

Post autor: yavorius » 16 maja 2012, 11:51

Za gazetą.pl
gazeta.pl pisze:W al. Żwirki i Wigury zaczęło się wytyczanie buspasa, który ma obowiązywać od 2 czerwca - całodobowo, i to na obu jezdniach. W drodze z lotniska na Stadion Narodowy skorzystają z niego uprzywilejowane pojazdy organizatorów Euro 2012.

Wczoraj czytelnik poinformował nas o wyklejaniu żółtymi pasami jezdni między ul. Sasanki a 1 Sierpnia. "Czy to już buspas na Euro? Czy nie miał on powstać tylko w przypadku nieotwarcia linii kolejowej na lotnisko? Przecież jak go uruchomią, to wszystko stanie!" - martwi się pan Paweł, podkreślając, że sam korzysta z komunikacji miejskiej.

Również wczoraj Zarząd Transportu Miejskiego wydał komunikat, że pociągi Szybkiej Kolei Miejskiej i Kolei Mazowieckiej "prawdopodobnie" ruszą na lotnisko 1 czerwca. Buspas, którego wytyczanie powierzono Zarządowi Dróg Miejskich, zacznie obowiązywać dzień później. - Będzie niezależnie od otwarcia linii kolejowej - powiedział nam Konrad Klimczak z biura prasowego ZTM.

Rzeczywiście może to zaniepokoić kierowców. Buspas zaplanowano bowiem nie tylko na jezdni prowadzącej w stronę centrum, ale też na tej do lotniska. Będzie należeć do najdłuższych w Warszawie - od skrzyżowania z ul. 17 Stycznia przez al. Żwirki i Wigury, a dalej ul. Krzyckiego i Raszyńską do pl. Zawiszy jest ok. 5 km. Choć w Warszawie jest tylko pięć dni meczowych (ostatni to 28 czerwca z półfinałem Euro 2012), a spotkania piłkarskie odbędą się w większości dopiero o godz. 20.45, buspas ma obowiązywać całodobowo do 2 lipca.

Oznacza to zablokowanie przejazdu w al. Żwirki i Wigury oraz Raszyńską już w porannym i popołudniowym szczycie. Na przeważającym odcinku na jezdniach dla zwykłych kierowców zostanie tylko po jednym pasie w każdym kierunku. Dodatkowo muszą spodziewać się ograniczeń w ruchu na moście Poniatowskiego i w Al. Jerozolimskich przed meczami i po ich zakończeniu.

Z nowego buspasa będą mogły korzystać tylko pojazdy komunikacji miejskiej, transportu osób niepełnosprawnych, taksówki i pojazdy z identyfikatorami UEFA. Według Juliusza Głuskiego, rzecznika spółki Euro 2012 Polska, która organizuje piłkarskie mistrzostwa w naszym kraju, chodzi o "tzw. transport turniejowy dla piłkarzy, sędziów, antydopingu i grup celowych". Uprzywilejowane autokary pojadą też istniejącym buspasem w Al. Jerozolimskich i szykowanym do wydłużenia na wiadukcie mostu Poniatowskiego.

- Buspas w al. Żwirki i Wigury zniknie po Euro 2012 - pociesza Konrad Klimczak.
Uprzywilejowane pojazdy UEFA, dobre sobie... Idea tak bardzo do bani, że nawet nie chce mi się strzępić opuszków palców... Oczywiście jednośladów na buskwas też nie wpuścili...

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 16 maja 2012, 12:03

Czemu nie może zostać po Euro?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

MichalJ

Post autor: MichalJ » 16 maja 2012, 12:04

A po co?

ODPOWIEDZ