Wyświetlacze
-
A co się dzieje z #3108? Chyba dwa miesiące temu dostał nowe wyświetlacze i od tego czasu prawdopodobnie ani razu nie wyjechał liniowo.
Dzisiaj to nawet nazwy własne pisane są z małych liter np. Dworzec gdański, Dworzec wschodni, Plac narutowicza, Pkp... Słabo to wygląda...amatorsko.
I rozprzestrzeniło się na część Swingów i Hyundaiów.
I rozprzestrzeniło się na część Swingów i Hyundaiów.
-
W autobusach jest dobrze. Ciągną z jakiejś innej dedykowanej bazy dla siebie?
I już nie stały pasażer świetnej linii 527.
No nie bardzo jest dobrze. Niektóre wozy Relobusa plaga małych literek również dotknęła, na przykład te na 511. Ale fakt, że nie wszystkie. Na 210 się dobrze wyświetlają.bartoni722 pisze: ↑10 wrz 2024, 13:46W autobusach jest dobrze. Ciągną z jakiejś innej dedykowanej bazy dla siebie?
Edit: Jest jeszcze inaczej. Na 511 "Dąbrówka Wiślana" wyświetla się małymi, a "Metro Młociny" dużymi.
Bo nie wszystkie przystanki zmieniły format zapisu.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Ta plaga małych liter to ponoć prikaz ZTMufraktal pisze: ↑11 wrz 2024, 17:32No nie bardzo jest dobrze. Niektóre wozy Relobusa plaga małych literek również dotknęła, na przykład te na 511. Ale fakt, że nie wszystkie. Na 210 się dobrze wyświetlają.bartoni722 pisze: ↑10 wrz 2024, 13:46
W autobusach jest dobrze. Ciągną z jakiejś innej dedykowanej bazy dla siebie?
Edit: Jest jeszcze inaczej. Na 511 "Dąbrówka Wiślana" wyświetla się małymi, a "Metro Młociny" dużymi.
Czy komuś w ZTM się bardzo nudziło? Bo Swing na bocznych wyświetlaczach średnio sobie radzi z krańcem pisanym małymi literami. Dziś widziałem coś w stylu "Wvścioi".
- ZielonyJamnik
Dużo jest smaczków. Na przykład: P+r al. krakowska, Pkp rakowiec, Most poniatowskiego. No coś nie poszło
Mkną po koleinach zielone jamniki...
Dziś widziałem jak pewne wyjeżdżające z zajezdni 211 (kierowca sprawdzał działanie wyświetlaczy) miało zamiast 211 Dąbrówka Wiślana to 211 ą ó ś
MZA R-4 "STALOWA"
Ja nie wiem kto wpadł na pomysł, żeby tylko pierwsza litera była wielka. Kiedyś z daleka ładnie było widać kierunek do którego jedzie tramwaj, tak teraz dokładnie przeczytać kierunek można dopiero gdy tramwaj jest +/- 20 metrów przed przystankiem. Wszystkie te małe literki się zlewają. I nie, nie mam żadnej wady wzroku.
Może jacyś radni słali pisma w sprawie zmiany literek na małe? Wszak ZTM bardzo lubi "wsłuchiwać się w napływające głosy".
-
Sprawa trafiła nawet do mediów ogólnopolskich:
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... od-bledow/Polsat News pisze:Wprowadzona z masą uchybień korekta nie umknęła miłośnikom publicznego transportu. "Dzisiaj to nawet nazwy własne pisane są z małych liter np. 'Dworzec gdański', 'Dworzec wschodni', 'Plac narutowicza'... Słabo to wygląda, amatorsko" - skomentował jeden z nich na internetowym forum Wawkom.
Dla mnie kierunek jest słuszny. Nazwy dostaną kształt, a nie zawsze prostokąt. Natomiast czcionki są jakieś słabe.
Idea w uproszczeniu jest/była, żeby małe litery były w środku, a duże na zewnątrz. I to ma jakiś sens. Ale realizacja wykuwa się w boju.Przecinak pisze: ↑11 wrz 2024, 22:33Ja nie wiem kto wpadł na pomysł, żeby tylko pierwsza litera była wielka. Kiedyś z daleka ładnie było widać kierunek do którego jedzie tramwaj, tak teraz dokładnie przeczytać kierunek można dopiero gdy tramwaj jest +/- 20 metrów przed przystankiem. Wszystkie te małe literki się zlewają. I nie, nie mam żadnej wady wzroku.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
-
- Kontakt: