Bilety, kontrole, taryfa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 02 maja 2007, 17:17

Kra pisze:Dalej stosują taki głupi numer - ostatnio byłem świadkiem jak z powodu kontroli w 701 prawie cały bus (wycieczka ok. 30 straszych osób), wysiadała na przystanku granicznym NŻ środkowymi drzwiami i wsiadała tylnymi.
:arrow: Starszych czy strasznych? ;) A teraz na serio: wysiadali i wsiadali do tego samego autobusu, wykonującego ten sam kurs. Tymczasem rzecznik ZTM Igor Krajnow mówił w Telewizyjnym Kurierze Warszawskim, że w takiej sytuacji należałoby poczekać na kolejny kurs. Pomijając fakt, że to kompletna głupota (ale jak mu tak kazali, więc pewnie musiał tak powiedzieć), to należy zastanowić się teraz nad faktem, czy ZTM w końcu uznaje pseudoprzesiadki opisane przez Ciebie, czy jednak nie :-k.

reserved

Post autor: reserved » 02 maja 2007, 19:48

Czy nie może byc tak, że miejscem granicznym strefy biletowej jest trasa pomiędzy jednym przystankiem a drugim? Wtedy każdy "przejazd" między tymi przystankami posiadałby dwie strefy.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 02 maja 2007, 20:10

reserved pisze:Czy nie może byc tak, że miejscem granicznym strefy biletowej jest trasa pomiędzy jednym przystankiem a drugim?
:arrow: Tak już było i ZTM odstąpił od tego pomysłu, bo to też nie było do końca logiczne.

reserved

Post autor: reserved » 02 maja 2007, 20:48

Dlaczego niby nie było logiczne? :-s

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 03 maja 2007, 1:19

Chyba nie rozumiem, w czym ma pomóc wyjście i wejście do następnego wozu (kursu), jeśli nie można łączyć biletów?

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 03 maja 2007, 9:03

](*,) ](*,) Nasgadał głupot wystarczy na przystanku granicznym skasować bilet na dalszą jazdę. W takim przypadku nie ma łączenia biletów tylko opłata na dalszą jazdę. Do kontroli trzeba okazać tylko skasowany bilet. Nie wolno kasować przed granicą bo będzie skasowanyw 1 strefie. Ta sprawa już dawno została wyjaśniona i kontrolerzy otrzymali wytyczne jak postępować. :grin:
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 03 maja 2007, 10:19

levar pisze:w czym ma pomóc wyjście i wejście do następnego wozu (kursu), jeśli nie można łączyć biletów?
Że zaczynasz nowy przejazd, więc de facto nie zachodzi łączenie biletów...
Sindbad pisze:Nasgadał głupot wystarczy na przystanku granicznym skasować bilet na dalszą jazdę.
A jak kontrolerowi wcześniej okazałeś miejski, a potem taki, bo minęliście graniczny, to co wtedy?
Hieronim pisze:Choć przejścia na czerwonym świetle jeśli masz pewność, że nie jest to niebezpieczne nie uważam za naganne.
Wytłumacz to drogówce :P
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 03 maja 2007, 18:48

levar pisze:Chyba nie rozumiem, w czym ma pomóc wyjście i wejście do następnego wozu (kursu), jeśli nie można łączyć biletów?
Bo jadąc w obrębie tylko jednej strefy (miejskiej lub podmiejskiej) wystarczy skasować jeden bilet. Na kartę miejską dojeżdżasz do przystanku granicznego, czekasz na następny wóz i kasujesz jeden bilet, gdyż wtedy jedziesz tylko w strefie podmiejskiej. Natomiast jadąc tym samym wozem i przekraczając granicę stref, nie można dokasować jednego biletu bo nie można łączyć dwóch rodzajów biletów w ramach jednego przejazdu (karta miejska + bilet jednorazowy), tylko trzeba skasować dwa bilety. Więc tak jak już pisałem, dwa przejazdy są tańsze od jednego.

Sindbad pisze:Ta sprawa już dawno została wyjaśniona i kontrolerzy otrzymali wytyczne jak postępować.
Nie została wyjaśniona, przepisy się nie zmieniły, a kanary dalej spisują.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 03 maja 2007, 19:30

Busmann pisze:A jak kontrolerowi wcześniej okazałeś miejski, a potem taki, bo minęliście graniczny, to co wtedy?
:arrow: Miejski okazałeś mu w strefie miejskiej, a podmiejski w strefie podmiejskiej. Niby logiczne, ale jeśli wziąć opd uwagę "przekraczanie granicy stref", to już można się nad tym zastanawiać. Niby na każdą strefę masz oddzielny bilet, ale strefę przekroczyłeś 8-[.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 03 maja 2007, 20:07

MZ pisze:
Busmann pisze:A jak kontrolerowi wcześniej okazałeś miejski, a potem taki, bo minęliście graniczny, to co wtedy?
:arrow: Miejski okazałeś mu w strefie miejskiej, a podmiejski w strefie podmiejskiej. Niby logiczne, ale jeśli wziąć opd uwagę "przekraczanie granicy stref", to już można się nad tym zastanawiać. Niby na każdą strefę masz oddzielny bilet, ale strefę przekroczyłeś 8-[.
A kto Ci udowodni, skąd dokładnie jedziesz? :P
Ja tam zawsze jadąc podmiejskim z Warszawy kasuję na przystanku granicznym (upewniając się, czy kierowca na pewno zmienił strefę) bilet za 1,25zł ;)
noidea

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 03 maja 2007, 23:02

Adam G. pisze:A kto Ci udowodni, skąd dokładnie jedziesz?
:arrow: Jeśli kontrolerzy będą cały czas w autobusie, to mogą próbować :>.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 04 maja 2007, 0:26

MZ pisze:
Adam G. pisze:A kto Ci udowodni, skąd dokładnie jedziesz?
:arrow: Jeśli kontrolerzy będą cały czas w autobusie, to mogą próbować :>.
Bardzo dobrze powiedziane, próbować ;)

Przy okazji, pragnę w tym temacie przestrzec wszystkich przed dziwnym błędem w działaniu WKM.
Sprawdzałem w 804, czy kierowca zmienił strefę, wyświetliło mi się "bilet nieważny w tej strefie", skasowałem więc jednorazowy. Potem karty miejskiej już nie ruszałem. Wsiadłem do pociągu na Wschodniej, podszedł do mnie kontroler KM-ów wyposażony w LDP-a. Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że owe urządzenie twierdzi, że moja karta jest nieważna... Temu kontrolerowi udało mi się to wytłumaczyć, ale mogłem trafić inaczej...

Z czego to wynika?
noidea

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 maja 2007, 0:34

Ale to niby łatwo wytłumaczyć - bilety 30- i 90-dniowe sprzedawane są w dwóch wersjach: miejskiej i sieciowej. Oba bilety ważne są więc w strefie miejskiej i nie może wystąpić sytuacja, że LDP w strefie miejskiej pokaże, że WKM jest nieważna w tej strefie...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 04 maja 2007, 8:53

i nie może wystąpić sytuacja, że LDP w strefie miejskiej pokaże, że WKM jest nieważna w tej strefie...

Tm

Post autor: Tm » 04 maja 2007, 11:36

może nie tyle mniej logiczne, co mniej korzystne dla pasażerów, w skrajnych przypadkach trzeba było płacić podwójna stawkę za przejazd tylko jednego przystanku, teraz - dwóch, zresztą sama idea stref do mnie w ogóle nie przemawia
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Zablokowany