Komunikacja w Miasteczku Wilanów
Moderator: Wiliam
- Bastian
- Sułtan Maroka
Temat został otwarty i przy okazji odchudzony prawie o połowę (z lekką zmianą tytułu).
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... dzilo.htmlWilanów: Autobus złamał się na zakręcie. O to chodziło
osa
2011-02-03, ostatnia aktualizacja 2011-02-03 19:11
Pomyślna próba zawracania 15-metrowego autobusu na ciasnej, prowizorycznej pętli w Miasteczku Wilanów. W czwartek przed południem test obserwowali szef ZTM Leszek Ruta i burmistrz dzielnicy Ludwik Rakowski. Wkrótce al. Rzeczpospolitej pojedzie nowa linia z centrum.
Burmistrz Wilanowa podkreślił, że nowa linia bardzo by się tu przydała. - Tylko w styczniu w rozbudowujących się osiedlach zameldowało się 150 osób. W sumie mamy tu już 4,5 tys. mieszkańców. Myślę, że kolejne 2 tys. żyją bez meldunku, do tego goście, którzy ich odwiedzają. Ruch jest coraz większy - stwierdził.
Według burmistrza Rakowskiego w tym roku al. Rzeczpospolitej powinna być przedłużona do skrzyżowania z ul. Branickiego, gdzie znajduje się szpital Medicover i kilka osiedli bez dobrego dojazdu. Szef ZTM Leszek Ruta zadeklarował, że wtedy zawrotka autobusów zostanie przesunięta tak, by docierały jak najdalej w głąb Miasteczka Wilanów. - Ideałem byłoby doprowadzić tu linię tramwajową od Puławskiej przez ul. Goworka, Spacerową i Sobieskiego. Z tym jednak czekamy na pieniądze z UE - powiedział dyrektor Ruta.
W czwartek cieszył się, że długie autobusy mieszczą się w ciasnej zawrotce. - Jeśli wjechał tu 15-metrowy solaris, oznacza to, że dadzą też radę przegubowce - uznał. Teraz urzędnicy muszą zdecydować, którą linię skierują do Miasteczka Wilanów ze Śródmieścia: 116, 422 czy 519. Dziś kursują stamtąd tylko krótkie autobusy 217 do stacji metra Wilanowska. Mieszkańcy chwalą sobie to połączenie, ale narzekają, że w godzinach szczytu tracą sporo czasu w korkach przed skrzyżowaniami z Doliną Służewiecką i Puławską.
Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ciut przesadziłem z pesymizmemBastian pisze:A ja wiem? Największe szanse ma 116. Ale czy to będzie to, czy co innego - dopiero za parę lat.
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Nie wiem moze sie myle (poprawcie mnie), ale od kiedy pamietam, to ze wzgledu na tak dluga trase 116 zawsze bylo linia bardzo nieregularna.Wolfchen pisze:116 najlepiej tam pasuje, a 519 do Wilanowa mozna skrócić, w miejsce zwolnione przez 116.
W zwiazku z tym, czy to dobra propozycja dla Miasteczka?
Ponadto w Wilanowie jest ekspedycja i mozna "ratowac sie" trybem SB.
Obawiam sie, ze skierowanie tam akurat 116 (ze wzgledu na brak ekspedycji) spowoduje jeszcze wieksza nieregularnosc na calej trasie tej istotnej linii.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Toteż lepiej by było poczekać na normalną pętlę. Ale wiesz - polityka... 
- R-9 Chełmska
Jak wjedzie sztywniak, to już wjedzie absolutnie wszystko. Dzięki temu wiadomo, że nie trzeba wysyłać na pętlę specjalnego taboru, tylko starczy "cokolwiek"Po co sztywniaki testować to ja nie wiem.
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Ja bym się z takiej zmiany nie obraził, nawet niech w DŚ kursuje co 30 minut, ale Powsińską, tak jak kursowało jeszcze jako pospieszne B.Georg pisze:Nie kracz, bo jeszcze ktoś wpadnie na pomysł żeby zmienić z powrotem 422 na 522.
I wtedy nie było ani wielkiego gmaszydła TVN-u (pamiętam jak tam łąka pod słupem WN była), ani Nowego Wilanowa, ani Sadyba Best Mall.
I wtedy jakoś autobusowa linia pospieszna (czy przyspieszona, jeden czort) na Powsińskiej była potrzebna. A teraz, kiedy istnieją te wszystkie generatory ruchu jakie wymieniłem których nie było wtedy, raptem nie jest potrzebna?
Gdzie tu logika?
- Solaris U10
A było wtedy 131 co 10 minut?Piottr pisze:I wtedy jakoś autobusowa linia pospieszna (czy przyspieszona, jeden czort) na Powsińskiej była potrzebna. A teraz, kiedy istnieją te wszystkie generatory ruchu jakie wymieniłem których nie było wtedy, raptem nie jest potrzebna?
Gdzie tu logika?