Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach (cz. 1)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 05 lut 2009, 20:00

JotPeCet pisze:Jest gotowy projekt organizaci ruchu na czas wyłączenia z ruchu wiaduktu w Marcelinie. Wtedy napewno trzeba będzie zmienić trasę 176.
A kiedy to nastąpi i z jakiej okazji?

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 05 lut 2009, 20:18

zeus pisze:Aha i jeszcze takie pytanie - czy ktoś wie kiedy i czy w ogóle powstanie linia mikrobusowa jeżdżąca ul. Cieślewskich?
Tylko po co by taka miała powstać i na jakiej trasie?
Czy przedłużyc 152 na Brzeziny, czy może 104 na Białołękę Dworską z podjazdami na Brzeziny?

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 05 lut 2009, 20:22

Solaris U10 pisze:
JotPeCet pisze:Jest gotowy projekt organizacji ruchu na czas wyłączenia z ruchu wiaduktu w Marcelinie. Wtedy na pewno trzeba będzie zmienić trasę 176.
A kiedy to nastąpi i z jakiej okazji?
Obawiam się że temat może "wybuchnąć" w każdej chwili, tak jak Andersa. Od kilku lat obowiązuje ograniczenie do 30 km/h (lub 40 - nie pamiętam) oraz wygrodzenia aby ruch odbywał się jak najbliżej osi jezdni.
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
zeus

Post autor: zeus » 05 lut 2009, 22:52

jacek pisze:ylko po co by taka miała powstać i na jakiej trasie?
Czy przedłużyc 152 na Brzeziny, czy może 104 na Białołękę Dworską z podjazdami na Brzeziny?
Jeszcze zanim zaczęły istnieć linie mikrobusowe ZTM hucznie ogłaszał, że jedna z pierwszych linii mikrobusowych pojedzie ulicą Cieślewskich... ](*,) Jaką trasę miała mieć :?: nie mam pojęcia. Wiem że miała to byc linia typu "2XX"
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi

526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE

Tak dla budowy parkingów Park & Ride

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 05 lut 2009, 22:54

zeus pisze:
jacek pisze:ylko po co by taka miała powstać i na jakiej trasie?
Jeszcze zanim zaczęły istnieć linie mikrobusowe ZTM hucznie ogłaszał, że jedna z pierwszych linii mikrobusowych pojedzie ulicą Cieślewskich... ](*,) Jaką trasę miała mieć :?: nie mam pojęcia. Wiem że miała to byc linia typu "2XX"
Tam ten zakret przy więżniu jest nieciekawy, ja mam swoj samochod, podobnej dlugosci co Solinka i trzeba uwazac

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 06 lut 2009, 8:06

jacek pisze:am ten zakret przy więżniu jest nieciekawy, ja mam swoj samochod, podobnej dlugosci co Solinka i trzeba uwazac
:arrow: Tak masz racje w /w zakręt jest nie ciekawy , ale biorąc pod uwagę "filary" na lotnisku ,to to jest "mały pikuś". Gorzej jest bo tam jest jeszcze skrzyżowanie z Ornecką. :D

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 06 lut 2009, 9:45

Na Białołęce niestety nie ma możliwości uruchomienia komunikacji ani na Cieślewskich, ani na Dorodnej - Myśliborskiej. Ulice te należą do ZDM który to musiałby wpierw wybudować przystanki. A na to raczej nie ma szans.

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 06 lut 2009, 11:39

JotPeCet pisze: ani na Dorodnej - Myśliborskiej. Ulice te należą do ZDM który to musiałby wpierw wybudować przystanki. A na to raczej nie ma szans.
Kiedys Tarantula wspominal, że Dorodna całkowiecie odpada ze względu na zakret z Mysliborską i typował Konwaliową (po wymianie nawierzchni).
O przystankach faktycznie mowy nie bylo, ale myslałem że to tylko kosmetyka i że jednak wkrótce pojedzie tędy jakaś linia (133 na Osiołkach bym tam widział), ale skoro mamy dwa problemy (skręt i budowa przystanków), to faktycznie szans na utworzenie tam lini nie widzę ;/

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 06 lut 2009, 13:10

zeus pisze:133 to w ogóle według mnie nie ma przyszłości w takim kształcie - najlepiej ją skrócić np do ratusza Białołęki, można by tam spróbować wykombinować jakieś miejsce do krótkiego postoju
Najlepszym rozwiązaniem dla 133 jest skierowanie jej z Choszczówki oberkiem przez Światowida, Modlińską, Klasyków i po trasie 152 na Białołękę Dworską. Wtedy oczywiście 152 do piachu.
Drugą sprawą jest trasa linii 176 która moim zdaniem nie ma żadnego sensu w obecnym kształcie.
176 powinno pojechać na Bródno i Targówek, trasą alternatywną do 156 - Bartniczą, Wyszogrodzką, Chodecką, Budowlaną, św. Wincentego, Trocką, Radzymińską, Rzeczną na Utratę. Wiązałoby się to rzecz jasna z likwidacją lub skróceniem mojej "ulubionej" linii 202 :D
JotPeCet pisze:[...]po wybudowaniu linii tramwajowej na Tarchomin [...]
...w następnym stuleciu chyba 8-(
Jest gotowy projekt organizacji ruchu na czas wyłączenia z ruchu wiaduktu w Marcelinie. Wtedy na pewno trzeba będzie zmienić trasę 176.
Chodzi o mostek między przystankami "SMUGOWA", a "ZYNDRAMA Z MASZKOWIC" :?: I jak ta organizacja ma wyglądać :?:
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

jgas

Post autor: jgas » 06 lut 2009, 13:27

ZaciszaniN pisze: 176 powinno pojechać na Bródno i Targówek, trasą alternatywną do 156 - Bartniczą, Wyszogrodzką, Chodecką, Budowlaną, św. Wincentego, Trocką, Radzymińską, Rzeczną na Utratę. Wiązałoby się to rzecz jasna z likwidacją lub skróceniem mojej "ulubionej" linii 202 :D
- czy sensem istnienia linii 176 nie jest dowiezienie mieszkańców Choszczówki do najbliższego punktu przesiadkowego? Po co więc Targówek i Utrata? Proszę o uzasadnienie.
- poza tym zabierasz pasażerom 176 wygodną przesiadkę na Żabie, z której korzysta chyba z 90% ludzi jeżdżących tą linią

Awatar użytkownika
zeus

Post autor: zeus » 06 lut 2009, 13:37

jgas pisze:- czy sensem istnienia linii 176 nie jest dowiezienie mieszkańców Choszczówki do najbliższego punktu przesiadkowego? Po co więc Targówek i Utrata? Proszę o uzasadnienie.
Najbliższym punktem przesiadkowym jest Żerań FSO
Na Białołęce niestety nie ma możliwości uruchomienia komunikacji ani na Cieślewskich, ani na Dorodnej - Myśliborskiej. Ulice te należą do ZDM który to musiałby wpierw wybudować przystanki. A na to raczej nie ma szans.
A UD Białołęka nie może wybudować? :-k
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi

526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE

Tak dla budowy parkingów Park & Ride

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 06 lut 2009, 16:03

jacek pisze:
JotPeCet pisze: ani na Dorodnej - Myśliborskiej. Ulice te należą do ZDM który to musiałby wpierw wybudować przystanki. A na to raczej nie ma szans.
Kiedys Tarantula wspominal, że Dorodna całkowiecie odpada ze względu na zakret z Mysliborską i typował Konwaliową (po wymianie nawierzchni).
O przystankach faktycznie mowy nie bylo, ale myslałem że to tylko kosmetyka i że jednak wkrótce pojedzie tędy jakaś linia (133 na Osiołkach bym tam widział), ale skoro mamy dwa problemy (skręt i budowa przystanków), to faktycznie szans na utworzenie tam lini nie widzę ;/
Pewnie mówisz o tym piśmie.
ZaciszaniN pisze:Najlepszym rozwiązaniem dla 133 jest skierowanie jej z Choszczówki oberkiem przez Światowida, Modlińską, Klasyków i po trasie 152 na Białołękę Dworską. Wtedy oczywiście 152 do piachu.
Mieszkańcy byliby wniebowzięci. Niestety numer 100 już jest zajęty... :smile:
ZaciszaniN pisze:
JotPeCet pisze:[...]po wybudowaniu linii tramwajowej na Tarchomin [...]
...w następnym stuleciu chyba 8-(
Nie skomentuję tego.
ZaciszaniN pisze:
Jest gotowy projekt organizacji ruchu na czas wyłączenia z ruchu wiaduktu w Marcelinie. Wtedy na pewno trzeba będzie zmienić trasę 176.
Chodzi o mostek między przystankami "SMUGOWA", a "ZYNDRAMA Z MASZKOWIC" :?: I jak ta organizacja ma wyglądać :?:
Tak, chodzi o ten wiadukt. Organizacja ruchu polega na zamknięciu ulicy i wytyczeniu objazdu dla pojazdów indywidualnych ulicą Modlińską.

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 06 lut 2009, 17:20

JotPeCet pisze:Pewnie mówisz o tym piśmie.
Mile mnie zaskoczyłeś tym pismem, czyli jednak pomiary robione były i w kwesti Dorodnej, jednak chodzi o ten prawoskręt (-(
W latach osiemdziesiątych kilkakrotnie pokonywałem go Ogórkiem (oczywiście jako pasażer), ale wtedy ruchu tam niemalże niebyło :D

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 06 lut 2009, 19:28

jacek pisze:
JotPeCet pisze:Pewnie mówisz o tym piśmie.
....... w kwesti Dorodnej, jednak chodzi o ten prawoskręt "......
:arrow: Nie ma żadnego problemu z tym prawoskrętem, jeśli chodzi o wyrabianie się tam "krótkim" busem jelczem M083 lub SU10 nie ma problemu skrętu w tym miejscu, problemem mogą być przystanki, ale to tylko dobra wola urzędasów. Wszystko da się zrobić tylko trochę dobrej woli. Jak by tam mieszkał jeden z tych gryzipiórków to busy już tam dawno by jeździły.
I filarów na lotnisku też nie dasię przestawić, lub odstawić ruchomych zapór. Zapłać za przebudowę to będzie zrobione. Jak projektanci spaprali sprawę to nie łaska tego poprawić ZA DARMO. :D

[ Komentarz dodany przez: Bastian: 2009-02-06, 20:04 ]
Korekta tagów.

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 06 lut 2009, 19:34

gregory5576 pisze:w kwesti Dorodnej, jednak chodzi o ten prawoskręt "......
Nie ma żadnego problemu z tym prawoskrętem, jeśli chodzi o wyrabianie się tam "krótkim" busem jelczem M083 lub SU10 nie ma problemu skrętu w tym miejscu
Pod warunkiem że inni uczesticy ruchu pozwolą Ci na zrobienie tego manewru, ale rano ten odcinek Mysliborskiej/Dorodnej jest zakorkowany, bo Tarchomin kilka lat temu rozkminił ten skrót, więc skrecić tam , to nie takie proste w porownaniu z manewrami po Legionowie, gdzie ludność jest cywilizowana i widząc przeguba zbierającego sie do skretu, przepuszczają, hamują i ustępuja pierwszeństwa :D

Zablokowany