Kącik porad komputerowych
Moderatorzy: Tyrystor, Szeregowy_Równoległy
Witajcie, mam problem. Przy otwieraniu nowej karty zawsze wyskakiwała strona z napisem "nowa karta" w tle i wyświetlane były zamknięte karty. Wyświetlało się to pod adresem about:Tabs. Po pomyłkowej instalacji babylonu teraz pod tym adresem wyświetla się babylon search a odinstalowałem ten szajs. Jak to zmienić aby pod tym adresem (about:Tabs) znowu była nowa karta z zamkniętymi kartami?

^^ widzicie go? On rozpędza się do 300 km/h a pendolino 200 km/ na 80 km...
Mam drukarkę Canon Pixma IP3500. Z tego co wiem, drukarki tego typu lubią zapychać głowicę czarnym atramentem (bo gęstszy niż kolory). Kilka razy wyjmowałam samą głowicę i wrzucałam ją do wody na 1-2 dni i suszyłam, potem musiało minąć trochę czasu (w przeliczeniu ok. 5 kartek planowo całych czarnych), żeby atrament się "rozpisał".
Pytanie: męczyć się dalej czy kupować nową drukarkę? Jeśli tak to jaką? Potrzebuję w miarę taniej, małej i chyba bez żadnych dodatków.
Pytanie: męczyć się dalej czy kupować nową drukarkę? Jeśli tak to jaką? Potrzebuję w miarę taniej, małej i chyba bez żadnych dodatków.
Ustawienia w opcjach strony startowej na "pustą" nie pomaga?Czotyk pisze:Witajcie, mam problem. Przy otwieraniu nowej karty zawsze wyskakiwała strona z napisem "nowa karta" w tle i wyświetlane były zamknięte karty. Wyświetlało się to pod adresem about:Tabs. Po pomyłkowej instalacji babylonu teraz pod tym adresem wyświetla się babylon search a odinstalowałem ten szajs. Jak to zmienić aby pod tym adresem (about:Tabs) znowu była nowa karta z zamkniętymi kartami?
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Kupić nową.MC pisze: Pytanie: męczyć się dalej czy kupować nową drukarkę? Jeśli tak to jaką?
Jeśli nie potrzebujesz kolorów, to kup sobie laserową - kosztują koło dwustu złotych (czyli tyle, ile atramentowe), a są znacznie mniej upierdliwe i szybciej drukują.MC pisze:Potrzebuję w miarę taniej, małej i chyba bez żadnych dodatków.
Właśnie nie chodzi o to. Kiedy ustawiam stronę na pustą to nic tam nie ma, puściutko. Mnie chodzi o przywrócenie strony nowej karty.chester pisze:Ustawienia w opcjach strony startowej na "pustą" nie pomaga?Czotyk pisze:Witajcie, mam problem. Przy otwieraniu nowej karty zawsze wyskakiwała strona z napisem "nowa karta" w tle i wyświetlane były zamknięte karty. Wyświetlało się to pod adresem about:Tabs. Po pomyłkowej instalacji babylonu teraz pod tym adresem wyświetla się babylon search a odinstalowałem ten szajs. Jak to zmienić aby pod tym adresem (about:Tabs) znowu była nowa karta z zamkniętymi kartami?

^^ widzicie go? On rozpędza się do 300 km/h a pendolino 200 km/ na 80 km...
MC od kilku lat użytkuję drukarkę Z735 maszyna nie do zdarcia, prosta firmy Lexmark, Znajomi użytkują kombajn atramentowy : drukarka kopiarka i skaner z faxem też Lexmark złego słowa nie mogą powiedzieć. Przy zakupie pytaj koniecznie ile nabojów tuszu trzeba wymieniać, im mniej tym niższa cena zakupu materiałów eksplatacyjnych, Trzeba uważać bo część firm zachęca montując w pojemnikach z tuszem chip dzięki temu nie każda drukarka bez problemów będzie chodzić na napełnianych tuszach lub zamiennikach.
Warto odwiedzić giełdę komputerową i porównać z bliska różne modele.
Warto odwiedzić giełdę komputerową i porównać z bliska różne modele.
Pozdrawiam. Szerokiej drogi.
Ikarus
Ikarus
Jest sobie taka strona internetowa
http://www.przedszkoletopola.pl/. Osoba, która ją tworzy działa w programie Aligator Flash Designer.
Możecie polecić jakiś kurs, który byłby przydatny przy tworzeniu tej stronki?

Możecie polecić jakiś kurs, który byłby przydatny przy tworzeniu tej stronki?
Zastanawiałem się czy zapytać się tu czy w wątku o DVB-T, ale jednak padło na ten temat ze względu na to, że problem dotyczy w większości elementów komputerowych.
Pytania:
1. Czy mając karte telewizyjną cyfrową odbierającą kanały przy pomocy anteny niezbędne jest aby mieć monitor podłączony do karty graficznej za pomocą kabla hdmi by móc oglądać kanały w jakości hd?
2. Przpadek, w którym karta telewizyjna łączy się z dekoderem: aby móc cieszyć się jakością hd czy niezbędne jest połączenie dekodera i karty telewizyjnej za pomocą kabla hdmi i jednocześnie połączenia karty graficznej z monitorem za pomocą kabla hdmi?
3. Jak będzie wyglądał obraz w jakości SD z dekodera na monitorze z ustawioną rozdzielczością 1920x1080? Nie będzie pikselozy? Dodam, że monitor łączy się z kartą graficzną za pomocą złącza cyfrowego DVI, a dekoder z kartą telewizyjną zamierzam podłączyć za pomocą przejściówki euro(scart)<->A/V
Pytania:
1. Czy mając karte telewizyjną cyfrową odbierającą kanały przy pomocy anteny niezbędne jest aby mieć monitor podłączony do karty graficznej za pomocą kabla hdmi by móc oglądać kanały w jakości hd?
2. Przpadek, w którym karta telewizyjna łączy się z dekoderem: aby móc cieszyć się jakością hd czy niezbędne jest połączenie dekodera i karty telewizyjnej za pomocą kabla hdmi i jednocześnie połączenia karty graficznej z monitorem za pomocą kabla hdmi?
3. Jak będzie wyglądał obraz w jakości SD z dekodera na monitorze z ustawioną rozdzielczością 1920x1080? Nie będzie pikselozy? Dodam, że monitor łączy się z kartą graficzną za pomocą złącza cyfrowego DVI, a dekoder z kartą telewizyjną zamierzam podłączyć za pomocą przejściówki euro(scart)<->A/V
M1 6 33 112 171 181 184 523 E-2 701
- hafilip84
- Jego Gryząca Albumowość
Dość ogólne pytanie: ile obecnie może kosztować komputer stacjonarny (raczej wysokiej klasy, ale niekoniecznie high-end) wraz z monitorem (tu już bez oszczędzania - minimum 19", choć nie zależy mi na jakości barw - wszystko pozostałe musi być dobre)? Zastosowanie, to przede wszytkim grafika wektorowa 2D, ale trójwymiarowe wizualizacje też się będą zdarzać... No i od czasu do czasu jednak chciałbym odpalić jakąś grę i odprężyć się przy jej płynnej grafice... Ale przede wszystkim CAD w 2D.
Wiesz ja używam CADa (2011) na 3,25GB RAM i karcie graficznej 1GB z procesorem 2,5GHz DualCore. Działa bez problemów, jeśli nie liczyć faktu, że uruchamia się trzy-cztery sekundy. Być może jednak z uwagi na niesamowitą wydajność nowoczesnych Windowsów (jeśli chcesz z takich korzystać) pewnie będziesz potrzebował czegoś lepszego, bo ja używam tylko XP. Generalnie z tego co widzę na Allegro powinieneś się z podobnym sprzętem (tylko że 4GB RAM) zamknąć w 1100-1200 zł.
Z własnego doświadczenia mogę też napisać, że podniesienie jakości sprzętu (np. ja mam też lapka z procesorem i7, 8GB RAM i 2GB karty graficznej) i nie przekłada się na istotne zwiększenie prędkości działania CADa.
Odnośnie monitora nie chcę się wypowiadać, ale coś w podobie do mojego kosztuje około 400 zł. Generalnie z własnego doświadczenia mogę polecić Asusa, tyle że raczej z droższych modeli.
Z własnego doświadczenia mogę też napisać, że podniesienie jakości sprzętu (np. ja mam też lapka z procesorem i7, 8GB RAM i 2GB karty graficznej) i nie przekłada się na istotne zwiększenie prędkości działania CADa.
Odnośnie monitora nie chcę się wypowiadać, ale coś w podobie do mojego kosztuje około 400 zł. Generalnie z własnego doświadczenia mogę polecić Asusa, tyle że raczej z droższych modeli.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
- hafilip84
- Jego Gryząca Albumowość
Używasz czystego AutoCAD-a, z nakładkami, czy innego oprogramowania? Moje pytanie się wzięło po dwóch nocach spędzonych z nakładką Structural Detailing, która się trochę muli przy każdej próbie zmiany większej partii zbrojenia... Sprzęt na którym pracuję, to Core 2 Duo T5670, 4GB RAM i mocno zapchany dysk twardy... AutoCAD (też 2011) otwiera się około 20 sekund)
[ Dodano: Sro 30 Maj, 2012 ]
Ach... I jeszcze: Gdzie można, najchętniej w jednym miejscu, znaleźć jakieś informacje na temat obecnie produkowanego sprzętu? Znaczy: przez kilka lat zupełnie się tym nie interesowałem i moja wiedza na temat np procków zatrzymała się na P4 z HT, a na temat kart graficznych na Radeonie X850...
Czym się np różnią "Intel® Core™ i7 Extreme Edition drugiej generacji" od "Intel® Core™ i7 trzeciej generacji" nie mam zielonego pojęcia...
[ Dodano: Sro 30 Maj, 2012 ]
Ach... I jeszcze: Gdzie można, najchętniej w jednym miejscu, znaleźć jakieś informacje na temat obecnie produkowanego sprzętu? Znaczy: przez kilka lat zupełnie się tym nie interesowałem i moja wiedza na temat np procków zatrzymała się na P4 z HT, a na temat kart graficznych na Radeonie X850...
Czym się np różnią "Intel® Core™ i7 Extreme Edition drugiej generacji" od "Intel® Core™ i7 trzeciej generacji" nie mam zielonego pojęcia...