Kącik porad komputerowych
Moderatorzy: Tyrystor, Szeregowy_Równoległy
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ja CADa LT2011 (ale bez nakładek) używam bez większych zamuleń (wyjątek: spore .pdfy, opłaca się je przerabiac na bitmapy(!) jeśli chodzi o prędkość) na pochodzącym z przed prawie dwóch lat sprzęcie: czterordzeniowy intel i7 920 2.67GHz, 6 GB RAM, grafa NVIDIA GeForce GTX 275. Podobno te 2 lata temu była to konfiguracja całkiem mocna (kuzyn komponował także dla siebie pod kątem gier), teraz pewnie już nie jest. Najsłabszym ogniwem w ocenie windowsów jest twardy dysk (wymyśliłem sobie postawienie systemu na oddzielnym dysku flashowym, na co marudzą).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Czystego AutoCAD-a. Fakt, nakładki mogą to spowolnić i to znacznie.hafilip84 pisze:Używasz czystego AutoCAD-a, z nakładkami, czy innego oprogramowania?
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
- fik
- Naczelne Chamidło
Jeśli miałbym kupić komputer za 1,5k i monitor za 0,5k, wolałbym odwrócić proporcje. Zwłaszcza do zastosowań profesjonalnych.Poc Vocem pisze: Odnośnie monitora nie chcę się wypowiadać, ale coś w podobie do mojego kosztuje około 400 zł.
(i dlatego od lat korzystam z monitora za 0,05k

W każdym razie lektura warta polecenia: http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=154
Na allegro można na przykład Eizo L887 za 600 PLN wyrwać (oczywiście używany).
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories
- Daniel_FCB
- (kaczofob)
Oj tak, ja mam równie drogi (Sony Multiscan G200) i nie zamienię go na żaden inny.fik pisze: (i dlatego od lat korzystam z monitora za 0,05k, ale Filipowi nie polecę, bo już fabrycznie najsłabszym jego punktem jest geometria. Za to nie widziałem LCDka poniżej 2k z podobnym odwzorowaniem barw. U mnie gradient jest gradientem, a nie serią pasków
)
-----
Co polecacie w kategorii dyski zewnętrzne na potrzeby magazynowania danych? 320 GB powinno spokojnie starczyć, ewentualnie 500 GB. Priorytetem jest jak największa permanentność zapisanych danych.
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
A tak na marginesie, to nie ma ktoś przypadkiem do oddania, za nie duże pieniądze (ale rzeczywiście, nie relatywnie) zbędnego komputera? Coś klasy P4 i wyżej, z przynajmniej 1G ramu. Może nie miec napędu cd i twardego dysku. Chciałem rodzinę na rubieżach poratowac, bo to co mają, to zanim się w ogóle uruchomi to w międzyczasie można herbatę zrobic i ją wypic.
Ktoś poleci aplikację, która pozwoli bezproblemowo wkleić napisy w formacie sub/idx do filmu avi? Dodatkową trudnością jest to, że napisy są w 4 językach i niezbyt wiem jak oddzielić interesujący mnie angielski... Fajnie by było jakby program przewidywał taką możliwość.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
Czy filmik wrzucony do prezentacji w Power Poincie da się obrócić np. o 90 stopni?
Przyspieszony czas systemowy to oznaka problemu z płytą główną czy prędzej jakiś wirus (avast ostatnio nic nie widział)? Minuta trwa 45 sekund... To może być wstęp do jakichś większych problemów? Sprzęt jest dość nowy...
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
Coś takiego?MC pisze:Z mojej strony pytanko o telefon z Androidem... Mój Sony Ericsson Live with Walkman nie ma żadnej opcji, żeby wyszukać kontakt z listy po wpisaniu numeru, próbowałam wszystkiego... Znacie jakąś łatkę albo chociaż aplikację żeby działał jak inne telefony?

Tylko nie wiem jak integruje się z systemem
Czy z trasy na Mapie Google da się zrobić plik tcx lub gpx, a jeżeli tak, to jak to zrobić?
- hafilip84
- Jego Gryząca Albumowość
Mam krzywą narysowaną w CorelDraw. Chciałbym ją teraz tak zmodyfikować, żeby na wydruku wyglądała jak napisana niebieskim długopisem... Tzn jeden koniec musi się wyraźnie zwężać, w kilku miejscach powinno to wyglądać jakby nacisk był większy... Jak to zrobić? Ewentualnie jak to zrobić w innym programie?