Kącik porad komputerowych

Moderatorzy: Tyrystor, Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 maja 2012, 11:05

Ja CADa LT2011 (ale bez nakładek) używam bez większych zamuleń (wyjątek: spore .pdfy, opłaca się je przerabiac na bitmapy(!) jeśli chodzi o prędkość) na pochodzącym z przed prawie dwóch lat sprzęcie: czterordzeniowy intel i7 920 2.67GHz, 6 GB RAM, grafa NVIDIA GeForce GTX 275. Podobno te 2 lata temu była to konfiguracja całkiem mocna (kuzyn komponował także dla siebie pod kątem gier), teraz pewnie już nie jest. Najsłabszym ogniwem w ocenie windowsów jest twardy dysk (wymyśliłem sobie postawienie systemu na oddzielnym dysku flashowym, na co marudzą).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 30 maja 2012, 12:45

hafilip84 pisze:Używasz czystego AutoCAD-a, z nakładkami, czy innego oprogramowania?
Czystego AutoCAD-a. Fakt, nakładki mogą to spowolnić i to znacznie.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 30 maja 2012, 13:57

Poc Vocem pisze: Odnośnie monitora nie chcę się wypowiadać, ale coś w podobie do mojego kosztuje około 400 zł.
Jeśli miałbym kupić komputer za 1,5k i monitor za 0,5k, wolałbym odwrócić proporcje. Zwłaszcza do zastosowań profesjonalnych.

(i dlatego od lat korzystam z monitora za 0,05k :keke:, ale Filipowi nie polecę, bo już fabrycznie najsłabszym jego punktem jest geometria. Za to nie widziałem LCDka poniżej 2k z podobnym odwzorowaniem barw. U mnie gradient jest gradientem, a nie serią pasków :keke:)

W każdym razie lektura warta polecenia: http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=154
Na allegro można na przykład Eizo L887 za 600 PLN wyrwać (oczywiście używany).
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 30 maja 2012, 16:26

fik pisze: (i dlatego od lat korzystam z monitora za 0,05k :keke: , ale Filipowi nie polecę, bo już fabrycznie najsłabszym jego punktem jest geometria. Za to nie widziałem LCDka poniżej 2k z podobnym odwzorowaniem barw. U mnie gradient jest gradientem, a nie serią pasków :keke: )
Oj tak, ja mam równie drogi (Sony Multiscan G200) i nie zamienię go na żaden inny.
-----
Co polecacie w kategorii dyski zewnętrzne na potrzeby magazynowania danych? 320 GB powinno spokojnie starczyć, ewentualnie 500 GB. Priorytetem jest jak największa permanentność zapisanych danych.
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 02 cze 2012, 13:20

A tak na marginesie, to nie ma ktoś przypadkiem do oddania, za nie duże pieniądze (ale rzeczywiście, nie relatywnie) zbędnego komputera? Coś klasy P4 i wyżej, z przynajmniej 1G ramu. Może nie miec napędu cd i twardego dysku. Chciałem rodzinę na rubieżach poratowac, bo to co mają, to zanim się w ogóle uruchomi to w międzyczasie można herbatę zrobic i ją wypic.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 02 cze 2012, 13:49

Ktoś poleci aplikację, która pozwoli bezproblemowo wkleić napisy w formacie sub/idx do filmu avi? Dodatkową trudnością jest to, że napisy są w 4 językach i niezbyt wiem jak oddzielić interesujący mnie angielski... Fajnie by było jakby program przewidywał taką możliwość.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Michał W.
Kontakt:

Post autor: Michał W. » 05 cze 2012, 18:32

Czy filmik wrzucony do prezentacji w Power Poincie da się obrócić np. o 90 stopni?
after da równik

www.fotokolej.waw.pl

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 19 cze 2012, 23:45

Przyspieszony czas systemowy to oznaka problemu z płytą główną czy prędzej jakiś wirus (avast ostatnio nic nie widział)? Minuta trwa 45 sekund... To może być wstęp do jakichś większych problemów? Sprzęt jest dość nowy...
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

MC

Post autor: MC » 20 cze 2012, 0:57

Z mojej strony pytanko o telefon z Androidem... Mój Sony Ericsson Live with Walkman nie ma żadnej opcji, żeby wyszukać kontakt z listy po wpisaniu numeru, próbowałam wszystkiego... Znacie jakąś łatkę albo chociaż aplikację żeby działał jak inne telefony?

Awatar użytkownika
tomstak

Post autor: tomstak » 20 cze 2012, 3:13

JacekM pisze:Przyspieszony czas systemowy to oznaka problemu z płytą główną czy prędzej jakiś wirus (avast ostatnio nic nie widział)? Minuta trwa 45 sekund... To może być wstęp do jakichś większych problemów? Sprzęt jest dość nowy...
Kwarc na płycie głównej poleciał.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 20 cze 2012, 8:09

To może spowodować awarię dalszych części płyty głównej? Bo teraz w ogóle działa dobrze, w biosie też był okej, przyspiesza(ł) tylko w losowych momentach przy włączonym systemie...

px33

Post autor: px33 » 20 cze 2012, 9:36

MC pisze:Z mojej strony pytanko o telefon z Androidem... Mój Sony Ericsson Live with Walkman nie ma żadnej opcji, żeby wyszukać kontakt z listy po wpisaniu numeru, próbowałam wszystkiego... Znacie jakąś łatkę albo chociaż aplikację żeby działał jak inne telefony?
Coś takiego? -> https://play.google.com/store/apps/deta ... .DialerOne
Tylko nie wiem jak integruje się z systemem

MC

Post autor: MC » 20 cze 2012, 11:54

O, dziękuję! Zawsze mam problem jakie wpisać słowa kluczowe żeby coś znaleźć ;)
Otóż nie integruje się z systemem wcale, działa jako osobna aplikacja, ale przynajmniej mogę wyszukiwać po numerze.
Zna ktoś przyczynę braku tej opcji w moim SE czy to po prostu foszek producenta?

Awatar użytkownika
Michał W.
Kontakt:

Post autor: Michał W. » 22 cze 2012, 22:59

Czy z trasy na Mapie Google da się zrobić plik tcx lub gpx, a jeżeli tak, to jak to zrobić?
after da równik

www.fotokolej.waw.pl

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 30 cze 2012, 20:58

Mam krzywą narysowaną w CorelDraw. Chciałbym ją teraz tak zmodyfikować, żeby na wydruku wyglądała jak napisana niebieskim długopisem... Tzn jeden koniec musi się wyraźnie zwężać, w kilku miejscach powinno to wyglądać jakby nacisk był większy... Jak to zrobić? Ewentualnie jak to zrobić w innym programie?

ODPOWIEDZ