Jeśli to jakaś aluzja, to zapewniam Cię, że 510 będzie się cieszyć tą opieką nadal, dopóki tramwaje nie zaczną dojeżdżać z Dworca Centralnego w głąb Tarchomina i nie zaczną jeździć wyraźnie szybciej (zwłaszcza przez rondo Babka - miałem okazję wypróbować w ostatnią sobotę: postoje na wszelkich możliwych czerwonych światłach). Tak, jechałem 17-ką, a nie 510, choć tak naprawdę liczyłem na 15-kę - poszedłem na przystanek tramwajowy przy Dworcu Centralnym, bo miałem pewność, że coś tu będzie prędzej.
Zgadzam się natomiast z opiniami, że w sytuacji, gdy rozkład 510 jest już mocno pocięty (ZTM-owi udało się kolejarską metodą wygasić popyt w al. Jana Pawła II, czego przykładem jestem ja sam w ostatnią sobotę) można rozważyć skrócenie trasy 510 do ronda Babka i połączenie tej linii z 508 - stąd jest wyraźnie większe wykorzystanie autobusów przez odwiedzających Arkadię. Warunkiem musiałaby być znacznie wygodniejsza przesiadka 510->tramwaje w al. JP II za rondem w stronę centrum niż teraz z 500-ki.
Co do przytoczonego przykładu. Z rozkładu jazdy wynika, że takie zdwojenie 17-ki z 510 występuje o godz. 20.51 z Dworca Centralnego. Przy czym rozkładowo 510 powinno być przy Hali Marymonckiej o godz. 21.07, a 17-ka o godz. 21.09. Pytanie: jak bardzo ten rozkład spowalnia jazdę autobusu, skoro na ulicach nie ma o tej porze korków? A może jednak korki były? Swoje robi też obecny oberek 510 przez Włościańską i Żelazowską do Trasy AK.