Może być gdziekolwiek - oczywiście przy zapewnieniu odpowiednich warunków technicznych.KwZ pisze:Czy rozgałęzienie musi być na stacji, czy może być w tunelu szlakowym?
Druga linia metra - dalsze plany rozbudowy
Moderator: JacekM
- MeWa
- Cukiereczek
Na Zaciszu - przynajmniej wg opracowania - nie były przewidziane dwa perony. Ale tym się będzie martwić ewentualny projektant tej końcówki +3...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Rozgałęzienie w tunelu szlakowym jest tańsze, niż na stacji? Tak mi się wydaje, bo odpada konieczność budowania peronów i dużej podziemnej przestrzeni stacji. Wymagałoby to pewnie osobnych tuneli dla obu kierunków (co pewnie i tak będzie), odpowiedniej niwelety wszystkich tuneli (co wydaje się do zapewnienia), a nawet pewnie by się dało zaprojektować takie łączenia. Wygląda mi na to, że najważniejszym warunkiem do zapewnienia z góry byłoby dołożenia odcinka SBL pomiędzy Zaciszem a kolejną stacją.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- MeWa
- Cukiereczek
Tak czy inaczej takie rozgałęzienie zaplanować trzeba wcześniej. A przy okazji przypomniało mi się, że na II linii na centralnym odcinku będziemy mieli jedną komorę rozjazdową poza stacją.
Rozgałęzienie linii nie wymaga dodatkowych peronów.
- MeWa
- Cukiereczek
Toż to napisałem:
Na Zaciszu - przynajmniej wg opracowania - nie były przewidziane dwa perony
Wydawało mi się, że napisałeś to jako argument przeciwko rozgałęzianiu linii.
- MeWa
- Cukiereczek
Nie... Wcześniej przywołany został Stadion.MichalJ pisze:Wydawało mi się, że napisałeś to jako argument przeciwko rozgałęzianiu linii.
Przy czym, żeby była jasność, dodatkowy peron nie musi być zawsze synonimem złego rozwiązania (jak w przypadku Stadionu).
Stadion to w ogóle nie jest rozgałęzienie a punkt styku linii drugiej i trzeciej. System linii metra dla Warszawy, został opracowany z myślą by pomiędzy każdą linią zachodziła możliwość przesiadki w jednym punkcie.

I ten prosty warunek został spieprzony na całej linii - optymalnym układem są relacje Mory - Gocław i Zachodni - Bródno, a nie na odwrót. A już w szczególności absurd układu II i III linii był widoczny w starszych projektach (M2 na Tarchomin, M3 do Wawra). Inna sprawa, czy ten świetny punkt przesiadkowy między liniami pod nazwą Stadion Narodowy vel Praga Centrum doczeka się "wyjścia z krzaków" przed budową III linii.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Co w żaden sposób nie usprawiedliwia skandalicznego układu stacji Stadion. Już lepiej by było, gdyby perony zrobiobe jeden nad drugim...Wiliam pisze:Stadion to w ogóle nie jest rozgałęzienie a punkt styku linii drugiej i trzeciej. System linii metra dla Warszawy, został opracowany z myślą by pomiędzy każdą linią zachodziła możliwość przesiadki w jednym punkcie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ano własnie - w takim przypadku mamy o połowę mniej schodów...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Ale znacznie głębsze wykopki pomiędzy rzeką i jej starorzeczem.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
W przypadku metra nie wydaje mi się to szczególnie poważną przeszkodą - szczególnie, że to się buduje na lata i dla dużych potoków pasażerkich.
No chyba, że w ten sposób projektanci chcieli pokazać, że odnoga ze stadionu na Gogław nie ma sensu - to się zgodzę
No chyba, że w ten sposób projektanci chcieli pokazać, że odnoga ze stadionu na Gogław nie ma sensu - to się zgodzę
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Koszty. Większość analiz robiono, gdy władze i metra i miasta żebrały po wszystkich instytucjach centralnych o jakikolwiek grosz na metro. Potem wychodzą takie potwory. Pl.Konstyucji i Muranów to też dobre przykłady.

- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Gdyby koszty były prawdziwym powodem, to nie pchano by się pod rzeką.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.